l

ΜΠΑΡΝΑΜΠΟΥΣ

  • εικονογράφηση: Αδερφοί Φάν
  • Μετάφραση: Μάρω Ταυρή
  • Μεταίχμιο
  • Προσχολική ηλικία
Μπαρναμπους
Το αγαπήσαμε
βαθμολογήστε το βιβλίο
(3 ψήφοι)
l
l

Οι διεθνούς φήμης, βραβευμένοι αδερφοί Τέρι και Έρικ Φαν ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον μικρότερο αδερφό τους, Ντέβιν Φαν.

Βαθιά στα υπόγεια της εταιρείας Τέλεια Κατοικίδια, απ’ όπου τα παιδιά μπορούν να αγοράσουν γενετικά τροποποιημένα, «τέλεια» κατοικίδια, βρίσκεται ένα μυστικό εργαστήριο. Ο Μπάρναμπους και οι φίλοι του ζουν εκεί, κανείς τους όμως δεν είναι τέλειος. Είναι όλοι τους Αποτυχημένες Δοκιμές… Ο Μπάρναμπους δεν έχει βρεθεί ποτέ έξω από τη γυάλα του, όμως ονειρεύεται ότι μια μέρα θα δει τον έξω κόσμο που του έχει περιγράψει ο φίλος του ο Πιπ, η κατσαρίδα: έναν κόσμο με καταπράσινους λόφους και δέντρα, με κτίρια που φτάνουν ψηλά ως τον ουρανό και φωτίζονται από δικά τους αστέρια. Όμως ο Μπάρναμπους ίσως χρειαστεί να βγει στον έξω κόσμο νωρίτερα απ’ ό,τι νόμιζε, γιατί οι Πράσινες Λαστιχένιες Στολές ετοιμάζονται να ανακυκλώσουν όλες τις Αποτυχημένες Δοκιμές… Και ο Μπάρναμπους δε θέλει να τον μετατρέψουν σε ένα πιο αφράτο ζωάκι με μεγαλύτερα μάτια. Θέλει μόνο να είναι ο εαυτός του. Έτσι, αποφασίζει ότι έχει έρθει η ώρα αυτός και οι φίλοι του να αποδράσουν. Έτσι ρίχνεται σε μια περιπέτεια με στόχο να βρει την ελευθερία – και ένα μέρος όπου ο ίδιος και οι φίλοι του θα είναι επιτέλους αποδεκτοί.

Μια ιστορία γεμάτη σασπένς αλλά και χιούμορ, που μας δείχνει πόσο σημαντικό είναι να ακολουθεί κανείς τα όνειρά του και να βρει τη θέση του στον κόσμο, αλλά και ότι το να είναι κανείς τέλειος μπορεί μερικές φορές να σημαίνει ότι είναι πιστός στον εαυτό του και στους φίλους του.

l
η γνώμη του bookbook.gr
Τέσσερα αστέρια

της Μελίνας Σιδηροπούλου

Το δικαίωμα στη ζωή

Είναι κάπως περιοριστικό να ζει κανείς σ' ένα ράφι, σε μια γυάλα. Ιδίως όταν έρχεται ο Πιπ, η κατσαρίδα που βγαίνει έξω στην πόλη και επιστρέφει για να διηγηθεί στους έγκλειστους πώς μοιάζουν τα αστέρια και τα φώτα της πόλης. Όσο κι αν η παρέα δίπλα είναι εκλεκτή -μια κουκουβάγια- δράκος ή μια κάμπια- βάτραχος με φωτεινή ουρά και πολλοί άλλοι- ο Μπάρναμπους ξέρει πως η ζωή είναι κάτι μεγαλύτερο. Παρά τις απαγορεύσεις η ζωή κυλάει ως τη στιγμή που καταφτάνουν οι «Πράσινες Λαστιχένιες Στολές», κάτω από τις οποίες διαφαίνεται το σχήμα ανθρώπων.

Η γυάλα του Μπάρναμπους, του Γουάλι, του Λόουελ και όλων των άλλων πλασμάτων ξαφνικά σφραγίζεται με ένα κατακόκκινο «απορρίπτεται». Βλέπετε, το υπόγειο ανήκει στην επιχείρηση «Τέλεια κατοικίδια», ένα παιχνιδάδικο με γλυκούλια, αφράτα ζωάκια που έχουν μεγάλα μάτια και έντονες βλεφαρίδες, όλα σα να βγήκαν από το ίδιο καλούπι. Τα πιο ενδιαφέροντα πλάσματα όμως, όπως π.χ το μωβ χταπόδι, κοιμούνται και ξυπνάνε στα ράφια των «Αποτυχημένων Δοκιμών» που τώρα θα πρέπει να… ανακυκλωθούν για να γίνουν και εκείνα τέλεια ώστε να θέλουν να τα αγοράσουν τα παιδιά και οι γονείς τους από το κατάστημα στο ισόγειο. Ο Μπάρναμπους δεν θα μείνει βέβαια με τα χέρια σταυρωμένα. Η επανάσταση ξεκινά που για να πετύχει ασφαλώς απαιτεί συνεργασία και ομαδικότητα. Θα τα καταφέρουν άραγε;

Τα βιβλία των αδερφών Φαν είναι πάντα καλοδουλεμένες ιστορίες με υπέροχες εικονογραφήσεις, ιστορίες που διακρίνονται για την ευαισθησία και την έλλειψη διδακτισμού. Είναι ο Μπάρναμπους μια ιστορία για τη διαφορετικότητα; Προφανώς. Είναι μια αφορμή, όμως, να μιλήσει κανείς και για την ευγονική ή ηθικές διαστάσεις διλημμάτων που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες, αλλά και οι καταναλωτές. Θα μπορούσαμε επίσης να μιλήσουμε στα παιδιά για την πίεση της κοινωνίας να είμαστε όλοι ίδιοι, να παίρνουμε τις ίδιες πόζες, να ανεβάζουμε τις ίδιες εικόνες στο instagram, να υποδυόμαστε όλοι τα «γλυκούλια, αφράτα κουκλάκια με τα μεγάλα μάτια» - λέξεις που ασφαλώς συν τω χρόνω αντικαθίσταται από άλλες, ιδίως για τα κορίτσια. Ή την πίεση να ζήσουμε όλοι μ' έναν τρόπο κάνοντας τσεκ σε όλα τα κουτάκια που ξεφυτρώνουν μπροστά μας προκειμένου να μπούμε και εμείς στη βιτρίνα. Θα μιλήσουμε για όλα αυτά στα παιδιά; Όχι. Θα τα αφήσουμε απλώς να διαβάζουν βιβλία που μπορούν να εγγραφούν κάπου μέσα τους.

Οι βραβευμένοι αδερφοί Τέρι και Έρικ Φαν γεννήθηκαν στις ΗΠΑ και μεγάλωσαν στον Καναδά. Είναι από τους σημαντικότερους σήμερα εικονογράφους στην Αμερική, αλλά επίσης έχουν γράψει και κάποια παιδικά βιβλία. Για το τελευταίο τους βιβλίο, με τίτλο «Μπάρναμπους: Η μεγάλη απόδραση», συνεργάστηκαν με τον νεότερο αδερφό τους, Ντέβιν Φαν. Ζουν στο Τορόντο του Καναδά. Από τις εκδ. Μεταίχμιο κυκλοφορεί και το εξαιρετικό «Ο Κηπουρός της Νύχτας», «Εκεί που ο Ωκεανός συναντά τον Ουρανό» και το «Ελαφοκάραβο», στο οποίο οι αδερφοί Φαν έχουν εικονογραφήσει το κείμενο της Ντάσκα Σλέιτερ. Μάθετε περισσότερα γι’ αυτούς στον ιστότοπο www.thefanbrothers.com.

l

 

δημοφιλή θέματα βιβλίων στο bookbook.gr

Αρκούδες Αστυνομικά Γαλλία Δώρα Εβραίοι Ελλάδα, ελληνική επανάσταση 1821 Ευρώπη Ηρωίδες Κίνα Καλοκαίρι Καπέλα Κατοχή Κυκλάδες Παρίσι Σπίτια Τσίρκο Χριστούγεννα άγγελοι άγρια ζώα άλογα έρωτας έφηβοι ήρωες αγάπη αγροκτήματα αγόρια αδέρφια αλεπούδες ανάγνωση ανάποδα παραμύθια ανθρώπινα δικαιώματα αριθμοί αρχαία Ελλάδα αρχαία Ελλάδα, Ιστορία αρχαία ελληνική ιστορία αρχιτεκτονική αστέρια αστρονομία βασιλιάδες βατράχια βιβλία βιβλιοθήκες βιβλιοπωλεία βιογραφίες βροχή βυζαντινή αυτοκρατορία βυθός γάτες γέφυρες γίγαντες γενέθλια γεωμετρία γιαγιάδες γιορτή γλυπτική γονείς και παιδιά δάση δέντρα δεινόσαυροι δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος διάστημα διαφορετικότητα δράκοι δρόμοι δόντια υγιεινή ειρήνη εκπαιδευτικοί ελέφαντες ελληνική μυθολογία ενηλικίωση εξερευνήσεις εξωγήινοι επιστήμη επιστήμονες εποχές ερωτήσεις ευτυχία εφευρέσεις εφηβεία ζουζούνια ζούγκλες ζωγράφοι ζωγραφική ζωγραφικοί πίνακες ζώα ημερολόγια θάλασσα θάνατος θάρρος θεατρικά έργα θησαυροί ιππότες ιστορία, ελληνική ιστορία, παγκόσμια ιστορίες κήποι καράβια κατοικίδια ζώα κηπουρική κλιμακωτά παραμύθια κορίτσια κουνέλια κουτιά κόμικς λέξεις λαγοί λαχανικά λιοντάρια λουλούδια λύκοι μάγισσες μάγοι μέλλον μαγειρική μαθηματικά μαμάδες μετανάστες μουσεία μουσική μπαμπάδες μύθοι νάνοι νεράιδες νησιά ντετέκτιβ νύχτα ξωτικά ξόρκια οικογένεια οικολογία οικονομία ορχήστρες ουράνιο τόξο πέταγμα παιδιά παιδιά με ειδικές ικανότητες παιδική ηλικία παιχνίδια παππούδες παραμύθια παρελθόν πειρατες περάσματα περιβάλλον περιβαλλοντική ρύπανση περιπέτειες ποίηση ποδόσφαιρο πολιτικά δικαιώματα ποντίκια ποτάμια πουλιά πρίγκιπες προϊστορία πρόσφυγες πρώτος παγκόσμιος πόλεμος πτήση πόλεις πόλεμος ρομπότ ρούχα σαλιγκάρια σελήνη σκοτάδι σκύλοι συμπεριφορά τρόποι συναισθήματα συνταγές σχήματα σχολεία σχολείο σχολικός εκφοβισμός σύννεφα τέρατα τέχνη τέχνηεκπαίδευση τίγρεις ταξίδια τηλεόραση υποβρύχια φάλαινες φαγητό φαντάσματα φανταστική λογοτεχνία φιλίες φιλοσοφία φοβίες φυσική φόβος φύση χάρτες χειμώνας χελώνες χορός χρυσοθήρες χρόνος χρόνος μέτρηση χρώματα όνειρα ύπνος

 

bookbook.gr εργαστήρια

συνδέσεις
bookbook.gr
κλείσιμο