l

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

  • Μετάφραση: Ινώ Βαν Ντάικ - Μπαλτά
  • Polaris
  • Για 9-12 ετών
Το βιβλίο όλων των πραγμάτων
Το αγαπήσαμε
βαθμολογήστε το βιβλίο
(5 ψήφοι)
l
l
O Θωμάς ξέρει τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει: ευτυχισμένος. Όμως αυτό δεν είναι εύκολο, γιατί βιώνει τη μεταπολεμική δύσκολη πραγματικότητα και κυρίως γιατί ο άτεγκτος, θρησκόληπτος πατέρας του δέρνει τον ίδιο και τη μητέρα του. Για να πετύχει το σκοπό του ο Θωμάς καταγράφει όσα βλέπει στο Βιβλίο όλων των πραγμάτων· και βλέπει πράγματα που δεν μπορεί να δει κανείς άλλος. Τροπικά ψάρια να κολυμπούν στα κανάλια. Την άγρια ομορφιά της Λίζας με το τεχνητό πόδι. Τη γοητεία της «μάγισσας» κυρίας Βαν Άμερς, και πολλές φορές τον ίδιο τον Ιησού. Στο μεσοδιάστημα φαντασίας και πραγματικότητας, και με τη βοήθεια των αγαπημένων του, ο Θωμάς ανακαλύπτει πώς αρχίζει η ευτυχία: όταν τελειώνει ο φόβος.

Βραβείο Χρυσή Κουκουβάγια 2005 και Χρυσή Γραφίδα 2005

Από τον Χις Κέγερ, βραβευμένο για το σύνολο του έργου του με το Βραβείο Άστριντ Λίντγκρεν 2012, το μεγαλύτερο διεθνές βραβείο παιδικής λογοτεχνίας.

«Αξέχαστο...μια ιστορία για όλες τις καρδιές, όχι μόνο τις παιδικές» - The Independent

«Ευφυές, συγκινητικό, μαγικό και με μαύρο χιούμορ, αυτό το τόσο ασυνήθιστο βιβλίο θα ανταμείψει τους αναγνώστες κάθε ηλικίας» - Sunday Times
l
η γνώμη του bookbook.gr
Τέσσερα αστέρια
Οι εκδόσεις Polaris ανέλαβαν το δύσκολο εγχείρημα να γνωρίσουν στο ελληνικό εφηβικό κοινό ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο που αν και θίγει δύσκολα για την ελληνική πραγματικότητα θέματα το κάνει με έναν τρόπο που είναι ξένος μέσα στην ελληνική οικογένεια.

Τα θέματα ιδιαίτερα καυτά, πάντα επίκαιρα και δύσκολα. Οι οικογενειακές σχέσεις, η ενδοοικογενειακή βία, η θρησκεία ως κώδικας ηθικών αξιών. Όλα αυτά αναλύονται με ιδιαίτερα εύστοχο τρόπο από τον συγγραφέα Χις Κέγερ, μέσα από το τετράδιο που κρατάει ο Θωμάς, το μικρότερο μέλος μιας οικογένειας όπου δεσπόζει η συντηρητική, πουριτανική μορφή ενός θρήσκου πατέρα. Η θρησκεία γίνεται μέσα στο μυαλό του τιμωρία, άσκηση βίας, άρνηση κάθε μορφής χαράς και απόλαυσης. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο ο Θωμάς βάζει ως στόχο να γίνει όταν μεγαλώσει ευτυχισμένος. Που σημαίνει: να νοιώσει το Θεό δίπλα του, συνοδοιπόρο του, να αφεθεί να χαρεί την καλή μουσική, την ανάγνωση ενός βιβλίου, να τολμήσει να εκφράσει τις ερωτήσεις του και τις απορίες του και τέλος, να νοιώθει τη μαμά του δίπλα του ευτυχισμένη κι όχι κακοποιημένη από τον πατέρα του.

Τα θέματα αυτά απασχολούν ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων των γυμνασίου, για να μην αναφέρουμε και το γεγονός πως σε πολλές οικογένειες υπάρχει έντονο το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας. Αυτό ίσως που αποξενώνει τον αναγνώστη από την προσέγγιση του συγγραφέα είναι το ότι συμβαίνουν σε ένα προτεσταντικό, πουριτανικό περιβάλλον που διαφέρει αρκετά από την ελληνική προσέγγιση, ακόμη και των πιο θρήσκων, στο Θεό και τη θρησκεία.

Τέλος, αξίζει άλλος ένας έπαινος στις εκδόσεις Polaris που γνωρίζουν στο ελληνικό κοινό έναν τιμημένο με το βραβείο Astrid Lindgren συγγραφέα καθώς για δυσεξήγητους λόγους οι έλληνες εκδότες δεν παρουσιάζουν συχνά βραβευμένους συγγραφείς και εικονογράφους με τα μεγαλύτερα βραβεία παγκοσμίως για την παιδική λογοτεχνία όπως είναι το βραβείο Andersen και το βραβείο Lindgren.
l

 

δημοφιλή θέματα βιβλίων στο bookbook.gr

Αρκούδες Αστυνομικά Γαλλία Δώρα Εβραίοι Ελλάδα, ελληνική επανάσταση 1821 Ευρώπη Ηρωίδες Κίνα Καλοκαίρι Καπέλα Κατοχή Κυκλάδες Παρίσι Σπίτια Τσίρκο Χριστούγεννα άγγελοι άγρια ζώα άλογα έρωτας έφηβοι ήρωες αγάπη αγροκτήματα αγόρια αδέρφια αλεπούδες ανάγνωση ανάποδα παραμύθια ανθρώπινα δικαιώματα αριθμοί αρχαία Ελλάδα αρχαία Ελλάδα, Ιστορία αρχαία ελληνική ιστορία αρχιτεκτονική αστέρια αστρονομία βασιλιάδες βατράχια βιβλία βιβλιοθήκες βιβλιοπωλεία βιογραφίες βροχή βυζαντινή αυτοκρατορία βυθός γάτες γέφυρες γίγαντες γενέθλια γεωμετρία γιαγιάδες γιορτή γλυπτική γονείς και παιδιά δάση δέντρα δεινόσαυροι δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος διάστημα διαφορετικότητα δράκοι δρόμοι δόντια υγιεινή ειρήνη εκπαιδευτικοί ελέφαντες ελληνική μυθολογία ενηλικίωση εξερευνήσεις εξωγήινοι επιστήμη επιστήμονες εποχές ερωτήσεις ευτυχία εφευρέσεις εφηβεία ζουζούνια ζούγκλες ζωγράφοι ζωγραφική ζωγραφικοί πίνακες ζώα ημερολόγια θάλασσα θάνατος θάρρος θεατρικά έργα θησαυροί ιππότες ιστορία, ελληνική ιστορία, παγκόσμια ιστορίες κήποι καράβια κατοικίδια ζώα κηπουρική κλιμακωτά παραμύθια κορίτσια κουνέλια κουτιά κόμικς λέξεις λαγοί λαχανικά λιοντάρια λουλούδια λύκοι μάγισσες μάγοι μέλλον μαγειρική μαθηματικά μαμάδες μετανάστες μουσεία μουσική μπαμπάδες μύθοι νάνοι νεράιδες νησιά ντετέκτιβ νύχτα ξωτικά ξόρκια οικογένεια οικολογία οικονομία ορχήστρες ουράνιο τόξο πέταγμα παιδιά παιδιά με ειδικές ικανότητες παιδική ηλικία παιχνίδια παππούδες παραμύθια παρελθόν πειρατες περάσματα περιβάλλον περιβαλλοντική ρύπανση περιπέτειες ποίηση ποδόσφαιρο πολιτικά δικαιώματα ποντίκια ποτάμια πουλιά πρίγκιπες προϊστορία πρόσφυγες πρώτος παγκόσμιος πόλεμος πτήση πόλεις πόλεμος ρομπότ ρούχα σαλιγκάρια σελήνη σκοτάδι σκύλοι συμπεριφορά τρόποι συναισθήματα συνταγές σχήματα σχολεία σχολείο σχολικός εκφοβισμός σύννεφα τέρατα τέχνη τέχνηεκπαίδευση τίγρεις ταξίδια τηλεόραση υποβρύχια φάλαινες φαγητό φαντάσματα φανταστική λογοτεχνία φιλίες φιλοσοφία φοβίες φυσική φόβος φύση χάρτες χειμώνας χελώνες χορός χρυσοθήρες χρόνος χρόνος μέτρηση χρώματα όνειρα ύπνος

 

bookbook.gr εργαστήρια

συνδέσεις
bookbook.gr
κλείσιμο