l

ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, ΜΠΑΜΠΑ;

  • εικονογράφηση: Nuno Saraiva
  • Μετάφραση: Κατερίνα Χτενέλη, Λένα Ιωαννίδου
  • Πατάκης
  • Για 7-9 ετών
Τι φταίει για την κρίση, μπαμπά;
  • Ξεφυλλίστε το βιβλίο
Το αγαπήσαμε
βαθμολογήστε το βιβλίο
(3 ψήφοι)
l
l
Ένα μάθημα πολιτικής οικονομίας για μικρούς και μεγάλους σε ένα πανέξυπνο "διπλό" βιβλίο που μιλάει στα παιδιά με τον τρόπο του παραμυθιού για τα αίτια της κρίσης που βιώνουμε σήμερα.

"Η χοντρή, αχόρταγη αρκούδα που έτρωγε πολύ μέλι και τώρα πρέπει να ξεκινήσει σκληρή δίαιτα είναι το έλλειμμα της χώρας. Το σμήνος από αγριεμένες μέλισσες είναι οι αγορές, που, ενώ έδιναν άφθονο μέλι στην αρκούδα, αποφάσισαν να μην της δίνουν άλλο. Η δεξιά εκδοχή ρίχνει το φταίξιμο στην αρκούδα, ενώ η αριστερή στις αδηφάγες μέλισσες.

Στην Πορτογαλία, ένα από τα μέλη της διαβόητης ομάδας PIIGS, κυκλοφόρησε το πρώτο πολιτικό παραμύθι που φιλοδοξεί να εξηγήσει στα παιδιά τι σημαίνει κρίση. Για τη συγγραφή του συνεργάστηκαν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ζοάο Μιγκέλ Ταβάρες, που πρόσκειται στη δεξιά, και ο εικονογράφος Νούνο Σαράιβα, από τον χώρο της αριστεράς. Το βιβλίο, με τίτλο "A crise explicada as criancas" (Πώς να εξηγήσετε την κρίση στα παιδιά) και με πρωταγωνιστές αρκούδες και μέλισσες, έχει δύο εξώφυλλα και διαβάζεται και από τις δύο πλευρές. Η ίδια -περίπου- ιστορία δίνει δυο διαφορετικές εκδοχές για την κρίση. Της δεξιάς και της αριστεράς. Έτσι οι γονείς καλούνται να αποφασίσουν αν θα ξεκινήσουν την ανάγνωση από το μπλε ή από το κόκκινο εξώφυλλο.

"Τα παιδιά, όσο προφυλαγμένα και να είναι, βιώνουν τις επιπτώσεις της κρίσης μέσα και έξω από τα σπίτια τους. Η ύφεση πλήττει τις οικογένειές τους, καταθλίβει τους γονείς και εκείνα είναι ανήμπορα να συνειδητοποιήσουν τι τους συμβαίνει" λέει ο συγγραφέας. Αυτή η διαπίστωση ώθησε τον ίδιο, πατέρα τεσσάρων παιδιών, να γράψει ένα παραμύθι με την ελπίδα να βοηθήσει τα μικρότερα μέλη των οικογενειών να καταλάβουν τι είναι αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη, στη χώρα τους και στη ζωή τους.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια κρίση, λοιπόν. Κι επειδή ζούμε όλοι μέσα σε αυτό το παραμύθι, αυτό το βιβλίο αφορά όλους εμάς και τα παιδιά μας. Να σημειώσουμε εδώ ότι το βιβλίο έπεσε στην αντίληψή μας με αφορμή το άρθρο της δημοσιογράφου Κατερίνας Χτενέλη στο περιοδικό "Ε" της "Ελευθεροτυπίας", απόσπασμα του οποίου αποτελεί το παραπάνω κείμενο.
l
η γνώμη του bookbook.gr
Τέσσερα αστέρια

Από την Χάρη Ποντίδα

Γίνεται να εξηγήσεις σε ένα μικρό παιδί τι σημαίνει κρίση και πού οφείλεται; Είναι δεδομένο ότι τα παιδιά, ακόμη και της προσχολικής ηλικίας, αισθάνονται τα ιόντα του αέρα να αλλάζουν μέσα στο σπίτι, όταν ο μπαμπάς και η μαμά έχουν ανασφάλεια. Είναι δεδομένο επίσης ότι η κρίση δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, οπότε αυτό το «τι φταίει για την κρίση μπαμπά» (που είναι και ο τίτλος του βιβλίου) είναι πιθανό να τίθεται καθημερινά από χιλιάδες απορημένα στοματάκια. Το θέμα είναι τι απάντηση τους δίνουμε...

Το παραμύθι που έφτιαξαν ο Joao Tavares (Βραζιλία) και ο Nuno Saraiva (Πορτογαλία) χαρακτηρίζεται από το ιδιοφυές εύρημα, να απαντούν δύο μπαμπάδες, αντίθετων πολιτικών πεποιθήσεων. Η κάθε σειρά φανταστικών ερωταπαντήσεων καταλαμβάνει το μισό μέρος του βιβλίου. Ο «αριστερός» και ο «δεξιός» γονιός έχουν ένα και μοναδικό σημείο «συνάντησης» στο κέντρο του βιβλίου, λέγοντας (και οι δύο) ότι ο άλλος βλέπει τον κόσμο ανάποδα...

– Γιατί μπαμπά ο φίλος μου ο Θωμάς λέει ότι για την κρίση δεν φταίει το σμήνος μελισσών αλλά μια χοντρή αρκούδα;

– Γιατί ο Θωμάς βλέπει τον κόσμο ανάποδα , παιδί μου...

Έτσι κι εμείς λοιπόν, για να προχωρήσουμε την ανάγνωση πρέπει να γυρίσουμε το βιβλίο ανάποδα και να ξαναρχίσουμε από την αρχή. Από τον Θωμά αυτή την φορά...

– Τι είναι έλλειμμα μπαμπά;

– Λοιπόν, ας πούμε ότι το έλλειμμα είναι μια χοντρή αρκούδα...

Ο Θωμάς, ο Θέμος το σμηνός από μέλισσες, το μέλι και η χοντρή αρκούδα. Τόσο απλές μπορεί να γίνουν οι πολύπλοκες οικονομικές θεωρίες. Τόσο απλά μπορεί να καταλάβει ένα παιδί, ότι το πραγματικό έλλειμμα της σημερινής κοινωνίας δεν είναι μόνο οικονομικής φύσεως. Η συνεννόηση, ο διάλογος, η σύνθεση μέσα από διαφορετικές θεωρίες ήταν πάντα χαρακτηριστικά της δημοκρατίας, αλλά τώρα οι δυο ...μπαμπάδες αρνούνται να δουν ο ένας τον άλλο. Περίεργα τραίνα οι γονείς. Οι μεγάλοι γενικότερα.

Εξαιρετικό βιβλιαράκι, σε σύλληψη και εκτέλεση. Και η εικονογράφηση του επίσης...

l

 

δημοφιλή θέματα βιβλίων στο bookbook.gr

Αρκούδες Αστυνομικά Γαλλία Δώρα Εβραίοι Ελλάδα, ελληνική επανάσταση 1821 Ευρώπη Ηρωίδες Κίνα Καλοκαίρι Καπέλα Κατοχή Κυκλάδες Παρίσι Σπίτια Τσίρκο Χριστούγεννα άγγελοι άγρια ζώα άλογα έρωτας έφηβοι ήρωες αγάπη αγροκτήματα αγόρια αδέρφια αλεπούδες ανάγνωση ανάποδα παραμύθια ανθρώπινα δικαιώματα αριθμοί αρχαία Ελλάδα αρχαία Ελλάδα, Ιστορία αρχαία ελληνική ιστορία αρχιτεκτονική αστέρια αστρονομία βασιλιάδες βατράχια βιβλία βιβλιοθήκες βιβλιοπωλεία βιογραφίες βροχή βυζαντινή αυτοκρατορία βυθός γάτες γέφυρες γίγαντες γενέθλια γεωμετρία γιαγιάδες γιορτή γλυπτική γονείς και παιδιά δάση δέντρα δεινόσαυροι δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος διάστημα διαφορετικότητα δράκοι δρόμοι δόντια υγιεινή ειρήνη εκπαιδευτικοί ελέφαντες ελληνική μυθολογία ενηλικίωση εξερευνήσεις εξωγήινοι επιστήμη επιστήμονες εποχές ερωτήσεις ευτυχία εφευρέσεις εφηβεία ζουζούνια ζούγκλες ζωγράφοι ζωγραφική ζωγραφικοί πίνακες ζώα ημερολόγια θάλασσα θάνατος θάρρος θεατρικά έργα θησαυροί ιππότες ιστορία, ελληνική ιστορία, παγκόσμια ιστορίες κήποι καράβια κατοικίδια ζώα κηπουρική κλιμακωτά παραμύθια κορίτσια κουνέλια κουτιά κόμικς λέξεις λαγοί λαχανικά λιοντάρια λουλούδια λύκοι μάγισσες μάγοι μέλλον μαγειρική μαθηματικά μαμάδες μετανάστες μουσεία μουσική μπαμπάδες μύθοι νάνοι νεράιδες νησιά ντετέκτιβ νύχτα ξωτικά ξόρκια οικογένεια οικολογία οικονομία ορχήστρες ουράνιο τόξο πέταγμα παιδιά παιδιά με ειδικές ικανότητες παιδική ηλικία παιχνίδια παππούδες παραμύθια παρελθόν πειρατες περάσματα περιβάλλον περιβαλλοντική ρύπανση περιπέτειες ποίηση ποδόσφαιρο πολιτικά δικαιώματα ποντίκια ποτάμια πουλιά πρίγκιπες προϊστορία πρόσφυγες πρώτος παγκόσμιος πόλεμος πτήση πόλεις πόλεμος ρομπότ ρούχα σαλιγκάρια σελήνη σκοτάδι σκύλοι συμπεριφορά τρόποι συναισθήματα συνταγές σχήματα σχολεία σχολείο σχολικός εκφοβισμός σύννεφα τέρατα τέχνη τέχνηεκπαίδευση τίγρεις ταξίδια τηλεόραση υποβρύχια φάλαινες φαγητό φαντάσματα φανταστική λογοτεχνία φιλίες φιλοσοφία φοβίες φυσική φόβος φύση χάρτες χειμώνας χελώνες χορός χρυσοθήρες χρόνος χρόνος μέτρηση χρώματα όνειρα ύπνος

 

bookbook.gr εργαστήρια

συνδέσεις
bookbook.gr
κλείσιμο