l

ΜΑΛΑΛΑ

  • εικονογράφηση: Jeanette Winterson
  • Μετάφραση: Χρύσα Φραγκιαδάκη
  • Παπαδόπουλος
  • Για 5-7 ετών
Μαλαλα
βαθμολογήστε το βιβλίο
(2 ψήφοι)
l
l
Δύο παιδιά από το Πακιστάν μίλησαν ανοιχτά εναντίον της αδικίας που επικρατεί στον κόσμο τους. Η γενναιότητά τους μπροστά στον μεγάλο κίνδυνο εμπνέει όλους όσους γνωρίζουν την ιστορία τους.

- ΜΑΛΑΛΑ ΓΙΟΥΣΑΦΖΑΪ (γεν. 1997) - 
Η Μαλάλα γεννήθηκε στη μικρή πόλη Μινγκόρα, στην κοιλάδα Σουάτ, στο Πακιστάν. Ζούσε με τη μητέρα, τον πατέρα και τα δυο της αδέρφια. Η Μαλάλα άρχισε από μικρή να φοιτά στο σχολείο που διεύθυνε ο πατέρα της και ήταν εξαιρετική μαθήτρια.
Οι Ταλιμπάν, μια ομάδα φανατικών θρησκόληπτων, είχαν πάρει την εξουσία στην κοιλάδα Σουάτ και προσπαθούσαν να εμποδίσουν τα κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο. Η Μαλάλα ρωτούσε τον πατέρα της: "Γιατί δεν θέλουν τη φοίτηση των κοριτσιών στο σχολείο;" "Τους τρομάζει το μολύβι", της απαντούσε εκείνος.
Όταν ήταν μόλις έντεκα χρονών, η Μαλάλα μίλησε πρώτη φορά δημόσια για τη σημασία που είχε η εκπαίδευση για τα κορίτσια. Ακόμη και όταν οι Ταλιμπάν έγιναν πιο επιθετικοί, η Μαλάλα συνέχισε να λέει ανοιχτά τη γνώμη της. Οι απειλές συνεχίστηκαν, χωρίς να καταφέρνουν να σταματήσουν τη Μαλάλα - μέχρι τη μέρα που ένας στρατιώτης Ταλιμπάν την πυροβόλησε καθώς γυρνούσε στο σπίτι της με το σχολικό. 
Η σφαίρα διαπέρασε το κεφάλι και τον λαιμό της, μέχρι τον ώμο της. Η Μαλάλα νοσηλεύτηκε σε πολλά νοσοκομεία και τελικά, στο νοσοκομείο Κουίν Ελίζαμπεθ στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας, όπου και ζει πια με την οικογένειά της.
Η Μαλάλα έχει πάρει πολλά βραβεία για τη γενναιότητά της, ανάμεσα στα οποία το Διεθνές Παιδικό Βραβείο για την Ειρήνη (στη δεύτερη θέση), το Πακιστανικό Εθνικό Νεανικό Βραβείο για την Ειρήνη, το Διεθνές Αναμνηστικό Βραβείο Μητέρα Τερέζα για την Κοινωνική Δικαιοσύνη και το Βραβείο της Ρώμης για την Ειρήνη και την Ανθρωπιστική Δράση. Το 2013 ήταν υποψήφια για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Το 2014, της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης προς τιμήν του αγώνα της για τα δικαιώματα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση. Μοιράστηκε το βραβείο με τον Ινδό Κάιλας Σατιάρτι, ο οποίος τιμήθηκε για την πάλη του ενάντια στην καταπίεση των παιδιών και των νέων.
Η Μαλάλα αναρρώνει ακόμη, συνεχίζοντας παράλληλα να λέει δημόσια τη γνώμη της.


- ΙΚΜΠΑΛ ΜΑΣΙ (1982 - 1995) - 
Ο Ικμπαλ Μασί γεννήθηκε στο χωριό Μουρίντκε, κοντά στη Λαχόρη, στο Πακιστάν. Όταν ήταν μόλις τεσσάρων χρονών, οι πάμφτωχοι γονείς του δανείστηκαν δώδεκα δολάρια από τον ιδιοκτήτη ενός εργοστασίου χαλιών. Σε ανταπόδοση, ο Ικμπάλ έγινε σκλάβος, που δούλευε καθημερινά αλυσοδεμένος στον αργαλειό ώσπου να ξεπληρωθεί το δάνειο. Έβγαζε είκοσι σεντς τη μέρα.
Όταν έγινε δέκα χρονών, ο Ικμπάλ ελευθερώθηκε από το Πακιστανικό Απελευθερωτικό Μέτωπο ενάντια στη Δουλεία. Μόλις κέρδισε την ελευθερία του, ο Ικμπάλ, με γενναιότητα, μίλησε δημόσια εναντίον της παιδικής εργασίας.
Οι περιγραφές των τρομακτικών εμπειριών του Ικμπάλ διαδόθηκαν παντού. Ταξίδεψε μακριά από το σπίτι του για να πει την ιστορία του.
Ο Ικμπάλ μίλησε σε ένα διεθνές εργατικό συνέδριο στη Στοκχόλμη. Στη Βοστόνη, βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Ρίμποκ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο Ύπατος Επίτροπος των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τίμησε τον Ικμπάλ ως "πρωτοπόρο στη μάχη που δίνεται στο Πακιστάν εναντίον των σύγχρονων μορφών δουλείας που θίγουν εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο".
Ο Ικμπάλ ήθελε να σπουδάσει νομικά. Το Πανεπιστήμιο Μπράντεϊς του πρόσφερε μια πλήρη υποτροφία μόλις θα ήταν έτοιμος. Στην πατρίδα του, ο Ικμπάλ δέχτηκε απειλές εναντίον της ζωής του από ανθρώπους της βιομηχανίας κατασκευής χαλιών. Καθώς έκανε ποδήλατο μαζί με δύο ξαδέρφια του, στο χωριό τους στις 16 Απριλίου 1995, ο Ικμπάλ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε. Ήταν δώδεκα χρονών. Οι συνθήκες του θανάτου του είναι σκοτεινές. (Από την έκδοση)
l

 

δημοφιλή θέματα βιβλίων στο bookbook.gr

Αρκούδες Αστυνομικά Γαλλία Δώρα Εβραίοι Ελλάδα, ελληνική επανάσταση 1821 Ευρώπη Ηρωίδες Κίνα Καλοκαίρι Καπέλα Κατοχή Κυκλάδες Παρίσι Σπίτια Τσίρκο Χριστούγεννα άγγελοι άγρια ζώα άλογα έρωτας έφηβοι ήρωες αγάπη αγροκτήματα αγόρια αδέρφια αλεπούδες ανάγνωση ανάποδα παραμύθια ανθρώπινα δικαιώματα αριθμοί αρχαία Ελλάδα αρχαία Ελλάδα, Ιστορία αρχαία ελληνική ιστορία αρχιτεκτονική αστέρια αστρονομία βασιλιάδες βατράχια βιβλία βιβλιοθήκες βιβλιοπωλεία βιογραφίες βροχή βυζαντινή αυτοκρατορία βυθός γάτες γέφυρες γίγαντες γενέθλια γεωμετρία γιαγιάδες γιορτή γλυπτική γονείς και παιδιά δάση δέντρα δεινόσαυροι δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος διάστημα διαφορετικότητα δράκοι δρόμοι δόντια υγιεινή ειρήνη εκπαιδευτικοί ελέφαντες ελληνική μυθολογία ενηλικίωση εξερευνήσεις εξωγήινοι επιστήμη επιστήμονες εποχές ερωτήσεις ευτυχία εφευρέσεις εφηβεία ζουζούνια ζούγκλες ζωγράφοι ζωγραφική ζωγραφικοί πίνακες ζώα ημερολόγια θάλασσα θάνατος θάρρος θεατρικά έργα θησαυροί ιππότες ιστορία, ελληνική ιστορία, παγκόσμια ιστορίες κήποι καράβια κατοικίδια ζώα κηπουρική κλιμακωτά παραμύθια κορίτσια κουνέλια κουτιά κόμικς λέξεις λαγοί λαχανικά λιοντάρια λουλούδια λύκοι μάγισσες μάγοι μέλλον μαγειρική μαθηματικά μαμάδες μετανάστες μουσεία μουσική μπαμπάδες μύθοι νάνοι νεράιδες νησιά ντετέκτιβ νύχτα ξωτικά ξόρκια οικογένεια οικολογία οικονομία ορχήστρες ουράνιο τόξο πέταγμα παιδιά παιδιά με ειδικές ικανότητες παιδική ηλικία παιχνίδια παππούδες παραμύθια παρελθόν πειρατες περάσματα περιβάλλον περιβαλλοντική ρύπανση περιπέτειες ποίηση ποδόσφαιρο πολιτικά δικαιώματα ποντίκια ποτάμια πουλιά πρίγκιπες προϊστορία πρόσφυγες πρώτος παγκόσμιος πόλεμος πτήση πόλεις πόλεμος ρομπότ ρούχα σαλιγκάρια σελήνη σκοτάδι σκύλοι συμπεριφορά τρόποι συναισθήματα συνταγές σχήματα σχολεία σχολείο σχολικός εκφοβισμός σύννεφα τέρατα τέχνη τέχνηεκπαίδευση τίγρεις ταξίδια τηλεόραση υποβρύχια φάλαινες φαγητό φαντάσματα φανταστική λογοτεχνία φιλίες φιλοσοφία φοβίες φυσική φόβος φύση χάρτες χειμώνας χελώνες χορός χρυσοθήρες χρόνος χρόνος μέτρηση χρώματα όνειρα ύπνος

 

bookbook.gr εργαστήρια

συνδέσεις
bookbook.gr
κλείσιμο