Ποιοι είναι οι άνθρωποι πίσω από τις εφευρέσεις, τα πειράματα, τις διατυπώσεις νόμων. Ποιες μικρές ιστορίες φωτίζουν τους μεγάλους σταθμούς στην ιστορία της επιστήμης;
Η ιστορία με το μήλο του Νεύτωνα είναι το πιο γνωστό παράδειγμα μιας τέτοιας ιστορίας που φωτίζει και μας βοηθάει να θυμόμαστε τη θεωρία της βαρύτητας.
Η εξιστόρηση της ζωής σπουδαίων επιστημόνων από παιδικά τους χρόνια, μας κάνει συνομιλητές τους, παρατηρητές στα βήματά τους και μας βοηθάει να κάνουμε συγκρίσεις με τη δική μας ζωή και εποχή: οι συνθήκες της ζωής, οι επιδόσεις στο σχολείο, η προσπάθεια και η επιμονή, η δημιουργικότητα και η φαντασία.
Οι βιογραφίες σπουδαίων επιστημόνων ειδικά γραμμένες για παιδιά άνθισαν για λίγο τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 για να σβήσουν ύστερα, ηττημένες από την «αναζήτηση πληροφοριών» στο διαδίκτυο. Όμως αυτά τα βιβλία, καλογραμμένα, με κείμενα που ισορροπούν ανάμεσα στις πληροφορίες, στα συναισθήματα και τα πιστεύω των πρωταγωνιστών τους, με εικόνες που αναπαριστούν, αφηγούνται ή άλλοτε κάνουν χιούμορ ήταν ένας ασφαλής τρόπος για να ξεκινήσουν τα παιδιά την αναζήτησή τους στον κόσμο της επιστήμης και των επιστημόνων χωρίς να χαθούν άσκοπα στον όγκο των πληροφοριών που το διαδίκτυο, χωρίς σωστή καθοδήγηση, έχει να τους προσφέρει.
Ελπίζουμε πως οι βιβλιοθήκες έχουν διασώσει πολλά απ’ αυτά τα βιβλία, σήμερα εξαντλημένα ή δυσεύρετα, για να τα αναζητήσετε και να τα εξερευνήσετε.
![]() |
βιογραφίες σπουδαίων Φυσικών |
Δείτε ακόμη: Φυσική, ένας τρόπος να βλέπουμε τον κόσμο!
το bookbook.gr προτείνει

Γονείς ενθαρρύνετε τα παιδιά να διαβάσουν!
Αν και δεν υπάρχουν οδηγίες για να εφαρμόσετε, αν και δεν υπάρχουν θαυματουργές τεχνικές, δείτε εδώ κάποιες προτάσεις που μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί να γίνει αναγνώστης.
το αγαπήσατε
Συνηθίζουμε να ταξινομούμε ό,τι μετριέται στην πεζή όψη της ζωής, της χωρίς φαντασία, της απομαγευμένης ζωής.
Η Μαρία Αγγελίδου στο βιβλίο της Τα Αμέτρητα ταλαντεύεται για λίγο, αλλά δεν χάνει την ισορροπία της και γρήγορα μετατρέπει το μέτρημα σε κάτι που δεν απαντάει στην ερώτηση «πόσα έχεις;» αλλά στην ερώτηση «τι θέλεις να μετρήσεις;».
Διαβάστε περισσότερα