Ζωγράφισέ μου ένα κύμα

Αν παρατηρήσει κανείς με προσοχή και επιμονή τα κύματα θα δει ότι είναι όλα διαφορετικά μεταξύ τους. Ο πολύς κόσμος πιστεύει, βέβαια, ότι όλα τα κύματα είναι ίδια∙ αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Κάθε κύμα έχει το δικό του σώμα, το δικό τους γύρισμα της ράχης. Υπάρχουν κύματα μυτερά και κατακόρυφα, άλλα στρογγυλά και γερμένα στο πλάι, κύματα χοντρά και κύματα αδύνατα, κύματα πράσινα και κύματα γαλάζια, κύματα μαύρα και καφετιά, κύματα διάφανα και κύματα θολά, μεγάλα και μικρά, φαρδιά και στενά, κρύα και ζεστά, αλμυρά και γλυκά, σιγανά και βουερά, γρήγορα κι αργά. Κύματα ακίνδυνα και κύματα επικίνδυνα.
Κάθε κύμα έχει το δικό του ανάστημα, το δικό του πρόσωπο, το δικό του ξεχωριστό χτένισμα από αφρούς στην κορφή του κεφαλιού του.

Ζωγράφισέ μου ένα κύμα

Walter Moers, Οι 13 ½ ζωές του μπλε αρκούδου, Άγρα

Ανάμεσα στα χρόνια 1829 και 1833 ο Ιάπωνας ζωγράφος Χοκουσάι εκδίδει το βιβλίο Οι 36 όψεις του όρους Φούτζι. Στο βιβλίο αυτό υπάρχει αυτό το τεράστιο κύμα που απειλεί τρεις βάρκες, καθώς το όρος Φούτζι ξεπροβάλλει στο βάθος. Το κύμα κυριαρχεί στην εικόνα, έχοντας φτάσει στο ψηλότερο σημείο και είναι έτοιμο να σκάσει πάνω στη θάλασσα ή στην ακτή. Μοιάζει σαν να φτιάχνει με τους αφρούς του μια κορνίζα για το βουνό που ξεπροβάλλει στο βάθος.

Ζωγράφισέ μου ένα κύμα

Η περιγραφή των κυμάτων από τον Walter Moers και το κύμα του Χοκουσάι είναι η αφετηρία για ένα ταξίδι στα κύματα των παιδικών βιβλίων.
Τα ναυάγια ήταν αγαπημένο θέμα της λογοτεχνίας για παιδιά το 19ο αιώνα και οι γκραβούρες στα βιβλία του Ιουλίου Βερν μας φέρνουν πάντα στο μυαλό υπερωκεάνια ταξίδια, τρικυμίες, ναυάγια και Ροβινσώνες.

ζωγράφισε μου ένα κύμα

Εικονογράφηση του Edouard Riou για το βιβλίο του Ιουλίου Βερν Τα παιδιά του πλοιάρχου Γκραντ

Κάνοντας ένα άλμα από τον Ιούλιο Βερν στο σήμερα παρουσιάζουμε εικονογράφους που πειραματίζονται με τις πολλές διαφορετικές εκδοχές των κυμάτων της θάλασσας.

Ζωγράφισέ μου ένα κύμα

Ζωγράφισέ μου ένα κύμα

Ζωγράφισέ μου ένα κύμα

Τα κύματα της Μελίσα Καστριγιόν στο βιβλίο της Νίνα Λάντεν, Κίτρινο Καγιάκ, Ποταμός

Κύματα που αλλάζουν χρώματα, φουσκώνουν, ξεφουσκώνουν, κοπάζουν... της Μελίσα Καστριγιόν.

To 2009 o Κουβανός εικονογράφος Ajubel αποδίδει στο, βραβευμένο στην Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια, βιβλίο του μόνο με εικόνες την ιστορία του Ροβινσώνα Κρούσου του Ντάνιελ Ντεφόε.
Τα άγρια κύματα που βουλιάζουν το καράβι του Ροβινσώνα, που πνίγουν τους συντρόφους του, που τον ξεβράζουν στην ακτή.

Ζωγράφισέ μου ένα κύμα

Ajubel, Robinson Crusoe, Media Vaca

Ένα άλλο βιβλίο χωρίς λόγια είναι το βιβλίο Wave της Suzie Lee, εικονογράφου από τη Νότια Κορέα.
Παίζουμε με τα κύματα, τα απειλούμε πως δεν τα φοβόμαστε, μας τρομοκρατούν καθώς υψώνονται θεόρατα μπροστά μας.

Ζωγράφισέ μου ένα κύμα

Δείτε το βιβλίο εδώ

Κι ο Φάουστο θέλησε να απειλήσει, να κατακτήσει τη θάλασσα. Μια θάλασσα, μεγαλόπρεπη, με τα σκούρα μπλε χρώματα να αποδίδουν το βάθος της.

 Ζωγράφισέ μου ένα κύμα

Oliver Jeffers, Η τύχη του Φάουστο, Ίκαρος

Η ορμή των κυμάτων, η δύναμή τους που μας παρασέρνει φτιάχνει εικόνες του ονείρου:
Ο Νικόλας που ονειρεύεται πως είναι καπετάνιος και δαμάζει τα κόκκινα κύματα-μαλλιά της συμμαθήτριάς του, της Έλλης...

Ζωγράφισέ μου ένα κύμα

 Αντώνης Παπαθεοδούλου, Στα κύματα της Έλλης, εικ. Ίρις Σαμαρτζή, Παπαδόπουλος

Αλλά και ο Ροβινσώνας του Ajubel που τα νεανικά όνειρά του να σαλπάρει, μεταμορφώνουν τα μαλλιά του σε κύματα που τον παίρνουν μακριά...

 ζωγράφισε μου ένα κύμα

Και, τέλος,  ένα κύμα βιβλίων από ένα περίπτερο στην έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια το 2008.

Ζωγράφισέ μου ένα κύμα

Κι όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλα από ένα κύμα από λέξεις που φτιάχνουν ιστορίες που τις παίρνει το κύμα, φέρνει άλλες, σκάνε στην ακτή, άλλες αθόρυβα, άλλες βροντερές, αφρισμένες…

Ζωγράφισέ μου ένα κύμα

Sam Winston, Ένα παιδί από βιβλία, εικ. Oliver Jeffers, Ίκαρος

γιατί, όπως λέει και ο Βάλτερ Μερς, ένας παλιός μύθος της Ζαμονίας λέει ότι τα φλύαρα κύματα είναι οι σκέψεις που κάνει ο Ωκεανός όταν βαριέται.

 kyma 03

«Kύμα, τι θέλεις από με και τι με φοβερίζεις;
Ποιος είσαι σύ κ’ ετόλμησες, αντί να με δροσίζεις,
αντί με το τραγούδι σου τον ύπνο μου να ευφραίνεις
και με τα κρύα σου νερά τη φτέρνα μου να πλένεις,
εμπρός μου στέκεις φοβερό, μ’ αφρούς στεφανωμένο;...
Όποιος κι αν είσαι, μάθε το: εύκολα δεν πεθαίνω.»

Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, Ο βράχος και το κύμα (απόσπασμα)

  Εσύ θα ζωγραφίσεις ένα κύμα;

 

βιβλία για τα κύματα

 

 

το bookbook.gr προτείνει

Βοηθήστε το παιδί σας να γίνει αναγνώστης

Γονείς ενθαρρύνετε τα παιδιά να διαβάσουν!
Αν και δεν υπάρχουν οδηγίες για να εφαρμόσετε, αν και δεν υπάρχουν θαυματουργές τεχνικές, δείτε εδώ κάποιες προτάσεις που μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί να γίνει αναγνώστης.

Διαβάστε περισσότερα

το αγαπήσατε

Συνηθίζουμε να ταξινομούμε ό,τι μετριέται στην πεζή όψη της ζωής, της χωρίς φαντασία, της απομαγευμένης ζωής.

Η Μαρία Αγγελίδου στο βιβλίο της Τα Αμέτρητα ταλαντεύεται για λίγο, αλλά δεν χάνει την ισορροπία της και γρήγορα μετατρέπει το μέτρημα σε κάτι που δεν απαντάει στην ερώτηση «πόσα έχεις;» αλλά στην ερώτηση «τι θέλεις να μετρήσεις;».

Διαβάστε περισσότερα

προτεινόμενα άρθρα

 

δημοφιλή θέματα βιβλίων στο bookbook.gr

Αρκούδες Αστυνομικά Γαλλία Δώρα Εβραίοι Ελλάδα, ελληνική επανάσταση 1821 Ευρώπη Ηρωίδες Κίνα Καλοκαίρι Καπέλα Κατοχή Κυκλάδες Παρίσι Σπίτια Τσίρκο Χριστούγεννα άγγελοι άγρια ζώα άλογα έρωτας έφηβοι ήρωες αγάπη αγροκτήματα αγόρια αδέρφια αλεπούδες ανάγνωση ανάποδα παραμύθια ανθρώπινα δικαιώματα αριθμοί αρχαία Ελλάδα αρχαία Ελλάδα, Ιστορία αρχαία ελληνική ιστορία αρχιτεκτονική αστέρια αστρονομία βασιλιάδες βατράχια βιβλία βιβλιοθήκες βιβλιοπωλεία βιογραφίες βροχή βυζαντινή αυτοκρατορία βυθός γάτες γέφυρες γίγαντες γενέθλια γεωμετρία γιαγιάδες γιορτή γλυπτική γονείς και παιδιά δάση δέντρα δεινόσαυροι δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος διάστημα διαφορετικότητα δράκοι δρόμοι δόντια υγιεινή ειρήνη εκπαιδευτικοί ελέφαντες ελληνική μυθολογία ενηλικίωση εξερευνήσεις εξωγήινοι επιστήμη επιστήμονες εποχές ερωτήσεις ευτυχία εφευρέσεις εφηβεία ζουζούνια ζούγκλες ζωγράφοι ζωγραφική ζωγραφικοί πίνακες ζώα ημερολόγια θάλασσα θάνατος θάρρος θεατρικά έργα θησαυροί ιππότες ιστορία, ελληνική ιστορία, παγκόσμια ιστορίες κήποι καράβια κατοικίδια ζώα κηπουρική κλιμακωτά παραμύθια κορίτσια κουνέλια κουτιά κόμικς λέξεις λαγοί λαχανικά λιοντάρια λουλούδια λύκοι μάγισσες μάγοι μέλλον μαγειρική μαθηματικά μαμάδες μετανάστες μουσεία μουσική μπαμπάδες μύθοι νάνοι νεράιδες νησιά ντετέκτιβ νύχτα ξωτικά ξόρκια οικογένεια οικολογία οικονομία ορχήστρες ουράνιο τόξο πέταγμα παιδιά παιδιά με ειδικές ικανότητες παιδική ηλικία παιχνίδια παππούδες παραμύθια παρελθόν πειρατες περάσματα περιβάλλον περιβαλλοντική ρύπανση περιπέτειες ποίηση ποδόσφαιρο πολιτικά δικαιώματα ποντίκια ποτάμια πουλιά πρίγκιπες προϊστορία πρόσφυγες πρώτος παγκόσμιος πόλεμος πτήση πόλεις πόλεμος ρομπότ ρούχα σαλιγκάρια σελήνη σκοτάδι σκύλοι συμπεριφορά τρόποι συναισθήματα συνταγές σχήματα σχολεία σχολείο σχολικός εκφοβισμός σύννεφα τέρατα τέχνη τέχνηεκπαίδευση τίγρεις ταξίδια τηλεόραση υποβρύχια φάλαινες φαγητό φαντάσματα φανταστική λογοτεχνία φιλίες φιλοσοφία φοβίες φυσική φόβος φύση χάρτες χειμώνας χελώνες χορός χρυσοθήρες χρόνος χρόνος μέτρηση χρώματα όνειρα ύπνος
ici-paper.com

 

bookbook.gr εργαστήρια

συνδέσεις
bookbook.gr
κλείσιμο