Η χαρά της βιβλιοθήκης

Όταν λέμε «Βιβλιοθήκη για Παιδιά» φέρνουμε στο μυαλό μας την εικόνα ενός χώρου με πολλά παιδικά βιβλία, παιδικές ζωγραφιές και χειροτεχνίες, παιχνίδια και ίσως σε κάποιο σημείο του χώρου υπολογιστές.
Δείτε μια «εναλλακτική» εικόνα βιβλιοθήκης:

 

Κατερίνα Φρουζάκη
Search-παιδική βιβλιοθήκη Κηφησιάς

Στη βιβλιοθήκη υπάρχουν ελάχιστα παιχνίδια γιατί τα παιδιά δεν έρχονται για να παίξουν. Και οι υπολογιστές χρησιμοποιούνται από τα παιδιά μόνο όταν ζητούν πρόσθετες πληροφορίες. 

Τα παιδιά γνωρίζουν πως στη βιβλιοθήκη διαβάζουμε και την επισκέπτονται με πολύ χαρά. Υπάρχουν πολλές κατασκευές και έργα των παιδιών, αφίσες τέχνης που εναλλάσσονται τακτικά. Συχνά ακούγεται μουσική.
Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί πάντα απόγευμα και τα παιδιά, από 5 ½ χρονών και πάνω παραμένουν στο χώρο ασυνόδευτα.

Κάθε Παρασκευή τα παιδιά από 9 ετών συμμετέχουν σε δίωρα Προγράμματα – θέματα.

Ποια είναι λοιπόν η χαρά της Βιβλιοθήκης;

Ας σκεφτούμε λίγο σαν παιδιά. Ένας χώρος – προέκταση του δικού τους δωματίου - . Ένας χώρος, όπου μπορούν να κινηθούν αυτόνομα, να διαβάσουν ό,τι θέλουν, εάν θέλουν μόνα τους, εάν θέλουν σε ομάδα, να δανειστούν εάν θέλουν, να διαβάσουν τα ίδια σε άλλα παιδιά. Ένας χώρος που τα ίδια τον λειτουργούν και αναλαμβάνουν ρόλους: γράφουν κριτικές για βιβλία που διαβάζουν, κρίνουν τα βιβλία που ακούν, προτείνουν βιβλία το ένα στο άλλο, κάνουν τα ίδια το δανεισμό, γίνονται οικοδεσπότες στις εκδηλώσεις και παρουσιαστές των προγραμμάτων τους.

Η χαρά της βιβλιοθήκης

Όλα αυτά δίνουν στα παιδιά αυτοπεποίθηση και την επιθυμία να προχωρήσουν παρακάτω.
Στη Βιβλιοθήκη τα παιδιά έρχονται γιατί θέλουν . Ξέρουν ότι θα συναντήσουν παιδιά διαφόρων ηλικιών και θα συνεργαστούν στις δραστηριότητες του θέματος. Οι ομάδες είναι ανοιχτές - δεν ορίζονται από την υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης. Οι ομάδες δεν είναι πάντα οι ίδιες. Αν επιμένω σε αυτό το θέμα είναι, γιατί για μένα, αυτό δείχνει πόσο άνετα νιώθουν στη Βιβλιοθήκη, ακόμα και τα καινούργια παιδιά, που έχουν έρθει μια ή δυο φορές.
Σε αυτές τις ομάδες βλέπει κανείς ιδανικές συνεργασίες. Τα μεγαλύτερα παιδιά λειτουργούν με υπομονή και κατανόηση όταν έχουν να δουλέψουν με μικρότερα παιδιά, ενώ τα μικρότερα προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν καλύτερο για να συμβάλουν στο έργο τους. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι όλα προσπαθούν για το καλύτερο, χωρίς να συμβιβάζονται στο «δεν πειράζει». Μαθαίνουν να είναι απαιτητικά από τον εαυτό τους. Μαθαίνουν ότι το λάθος διορθώνεται κι ότι ένα «έργο» μπορεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο, απ’ όσον τους δίνεται αρχικά, για να ολοκληρωθεί. Οπότε τους δίνεται η δυνατότητα να επανέλθουν προκειμένου να ολοκληρώσουν. Κι αυτό είναι σημαντικό για ό,τι ακολουθήσει στη ζωή τους.

Η χαρά της βιβλιοθήκης

Ένα άλλο στοιχείο που πάντα με εκπλήσσει είναι ότι τα παιδιά επειδή μένουν τα ίδια ικανοποιημένα με τον τρόπο που μαθαίνουν όσα μαθαίνουν, δεν αντιδρούν αρνητικά σε καμία πρόκληση. Είναι πάντα ανοιχτά σε όλα τα θέματα χωρίς προκαταλήψεις ηλικίας, δυσκολίας ή κατηγορίας.
Αγόρια που κεντούν, χορεύουν, σχεδιάζουν μόδα, κορίτσια που διαβάζουν βιογραφίες ποδοσφαιριστών, παιδιά που γίνονται αρχιτέκτονες, μάγειρες, γλύπτες, φυσικοί, χημικοί, ιστορικοί, κεραμίστες, χορευτές, κομίστες, κηπουροί. Παιδιά που γράφουν στίχους, κείμενα, κριτικές , που συμπληρώνουν τις δικές τους πληροφορίες στα προγράμματα της Βιβλιοθήκης. Παιδιά που σκηνοθετούν, χορογραφούν, σχεδιάζουν κοστούμια, γυρνούν μικρές ταινίες, φτιάχνουν ιστορίες για καμισιμπάι.
Παιδιά που συνομιλούν με συγγραφείς βιβλίων, αφού πρώτα τα έχουν διαβάσει και δουλέψει πάνω σε αυτά.
Ακόμα τα παιδιά μαθαίνουν να συνδυάζουν, να «κουμπώνουν» μια νέα πληροφορία πάνω στα δεδομένα τους, να δίνουν σημασία στο φαινομενικά «ασήμαντο». Δημιουργούν διακλαδώσεις, διατηρούν αναμνήσεις φτιάχνοντας τα δικά τους «παλάτια μνήμης».

Η χαρά της βιβλιοθήκης

Η επίδραση της Βιβλιοθήκης φαίνεται ότι τα ακολουθεί και στο σχολείο. Για παράδειγμα, πρόσφατα, στην έκθεση της Στ΄ δημοτικού «Μια βόλτα στο δάσος», η Λυδία έγραψε για τη συνάντηση της με έναν μελισσοκόμο, που της εξήγησε τη δουλεία του και τον κόσμο της κυψέλης - θέμα που είχαμε κάνει ως Βιβλιοθήκη.
Όλες αυτές οι δράσεις ξεκινούν και αναπτύσσονται μέσα από τα βιβλία και πυροδοτούνται από «τη χαρά της Βιβλιοθήκης». Τα βιβλία μας είναι οδηγοί στα θέματά μας, είναι σκάλες και δρόμοι που οδηγούν σε άλλα βιβλία, συμπληρώνοντας ένα παζλ, δίνοντας όσες περισσότερες παραμέτρους γίνεται και αφήνοντας ανοιχτές πόρτες για νέες προεκτάσεις.

Εάν ρωτήσουμε ένα παιδί γιατί διαβάζουμε, θα απαντήσει πρώτα «για να μάθουμε», εάν ρωτήσουμε ένα παιδί της Βιβλιοθήκης γιατί διαβάζει θα απαντήσει «γιατί μου αρέσει».

Εάν ρωτήσετε εμένα που κρύβεται η χαρά στη Βιβλιοθήκη θα πω « στη χαρά της αναζήτησης», «στη συνέχεια της περιπέτειας σε ένα άλλο βιβλίο, σε ένα άλλο θέμα. Θα πω στην ανακάλυψη του μυστηρίου στην επιστήμη, του χιούμορ στη φύση, της φαντασία στη λαογραφία, της δύναμης της ποίησης.

Η Βιβλιοθήκη δεν βγάζει «σοφότερα παιδιά», τα αφήνει όμως να σκεφτούν, να επιλέξουν, να κρίνουν, να συγκρίνουν και να ωριμάσουν στο χρόνο τους. Μαζί με όσα έχουν διαβάσει.
Τα προγράμματα που εκπονούνται πρέπει να καλύπτουν τις απαιτήσεις τους, να αποτελούν προκλήσεις γι΄ αυτά, να τους δίνουν ρόλους, να τα κάνουν να συμμετέχουν και να τους δίνουν χαρά.

Η χαρά της βιβλιοθήκης

Σχετικά με το θέμα
-Αν είναι συνηθισμένο θα πρέπει να βρεθεί ένας άλλος και πιο ενδιαφέρον τρόπος προσέγγισης – ένα «μυστικό» - μια άλλη οδός.
-Μερικές φορές ξεκινάμε από τις λεπτομέρειες.
-Το στοιχείο της έκπληξης / της ανακάλυψης / του μυστηρίου κάνει το θέμα πάντα πιο γοητευτικό
-Η χρήση εποπτικών μέσων

-Στα παιδιά αρέσει η δράση, η συμμετοχή – όχι μια απλή σελίδα Α4

- Σε κανέναν δεν αρέσουν τα διδακτικά συμπεράσματα. Τα αφήνουμε να προκύψουν μέσα από μια συζήτηση ή ακόμα και να μην ειπωθούν. Το μήνυμα το παίρνουν μόνα τους τα παιδιά.

Τα παιδιά έχουν εντάξει τη Βιβλιοθήκη στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα τους. Κάποια αγωνιούν για το εάν θα μπορούν να έρχονται και του χρόνου, που οι απαιτήσεις του σχολείου θα είναι αυξημένες, τα περισσότερα θέλουν να μείνουν «λίγο ακόμα» στο χώρο της Βιβλιοθήκης. 

Η χαρά της βιβλιοθήκης

Η Βιβλιοθήκη έχει γίνει για τα περισσότερα ένας συνδετικός κρίκος με άλλα παιδιά, δράσεις και γεγονότα που ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα γίνουν γλυκές αναμνήσεις που θα τα στηρίζουν στο μέλλον.

Η χαρά της βιβλιοθήκης

Η σιωπηλή ανάγνωση, η δυνατή ανάγνωση, η ηρεμία, η ζωντάνια, η ελευθερία στο χώρο μέσα και έξω από τη Βιβλιοθήκη, η ανάπτυξη πρωτοβουλίας, το μυστήριο, η περιπέτεια, η ομαδικότητα, η φιλία, οι δράσεις, οι εκδηλώσεις...

Όλα αυτά κάνουν τη χαρά της Βιβλιοθήκης.

Ομιλία στην ημερίδα «Βιβλιοθήκες για παιδιά» που διοργανώθηκε από τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής και το Bookbook.gr στις 04.04.2019 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

  Δείτε ακόμη: 

Search Βιβλιοθήκη Κηφισιάς

 

Παιδικές βιβλιοθήκες

 

Βιβλιοθήκες: Πόλεις στο βυθό

 

Παιδική βιβλιοθήκη Συνοικισμού Καραμπουρνάκι

 

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας

 

 

 

το bookbook.gr προτείνει

Βοηθήστε το παιδί σας να γίνει αναγνώστης

Γονείς ενθαρρύνετε τα παιδιά να διαβάσουν!
Αν και δεν υπάρχουν οδηγίες για να εφαρμόσετε, αν και δεν υπάρχουν θαυματουργές τεχνικές, δείτε εδώ κάποιες προτάσεις που μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί να γίνει αναγνώστης.

Διαβάστε περισσότερα

το αγαπήσατε

βιβλία με αγαπημένη εικονογράφηση

Ο Randolph Caldecott (1846 – 1886) θεωρείται ο πατέρας των βιβλίων με εικόνες. Όπως εξηγεί με σαφήνεια ο Maurice Sendak:

Διαβάστε περισσότερα

προτεινόμενα άρθρα

 


 Σεμινάρια bookbook.gr

η Ιστορία ακούει Η Ιστορία βλέπει  

Παρακολουθήστε τα σεμινάρια του bookbook.gr
(Για εγγεγραμμένα μέλη μόνο **Πρέπει να έχετε κάνει πρώτα login**) 

δημοφιλή θέματα βιβλίων στο bookbook.gr

Αρκούδες Αστυνομικά Γαλλία Δώρα Εβραίοι Ελλάδα, ελληνική επανάσταση 1821 Ευρώπη Ηρωίδες Καλοκαίρι Καπέλα Κυκλάδες Σπίτια Τσίρκο Υφάσματα Χριστούγεννα άγγελοι άγρια ζώα άλογα έρωτας έφηβοι ήρωες αγάπη αγόρια αδέρφια αλεπούδες αλφαβητάρια ανάγνωση ανάποδα παραμύθια ανθρώπινα δικαιώματα αριθμοί αρχαία Ελλάδα αρχιτεκτονική αστέρια αστρονομία βασιλιάδες βατράχια βιβλία βιβλιοθήκες βιβλιοπωλεία βιογραφίες βροχή βυζαντινή αυτοκρατορία βυθός γάτες γέφυρες γίγαντες γενέθλια γεωμετρία γιαγιάδες γιορτή γλυπτική γονείς και παιδιά δάση δέντρα δεινόσαυροι δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος δημιουργικότητα διάστημα διακοπές διαφορετικότητα δράκοι ειρήνη εκπαιδευτικοί ελέφαντες ελληνική μυθολογία ενηλικίωση εξερευνήσεις εξωγήινοι επιστήμη επιστήμονες εποχές ερωτήσεις ευτυχία εφευρέσεις εφηβεία ζουζούνια ζούγκλες ζωγράφοι ζωγραφική ζωγραφικοί πίνακες ζώα ημερολόγια θάλασσα θάνατος θεατρικά έργα θησαυροί ιδέες ιππότες ιστορία, ελληνική ιστορία, παγκόσμια ιστορίες κήποι καράβια κατοικίδια ζώα κηπουρική κλιμακωτά παραμύθια κορίτσια κουνέλια κουτιά κόμικς λέξεις λαγοί λαχανικά λιοντάρια λουλούδια λύκοι μάγισσες μάγοι μέλλον μαγειρική μαθηματικά μαμάδες μετανάστες μηχανές μηχανική μουσεία μουσική μπαμπάδες μύθοι νάνοι νεράιδες νησιά ντετέκτιβ νύχτα ξωτικά ξόρκια οικογένεια οικολογία οικονομία ορχήστρες ουράνιο τόξο πέταγμα παιδιά παιδιά με ειδικές ικανότητες παιδική ηλικία παιχνίδια παππούδες παραμύθια παρελθόν πειρατες περάσματα περιβάλλον περιβαλλοντική ρύπανση περιπέτειες ποίηση ποδόσφαιρο πολιτικά δικαιώματα ποντίκια ποτάμια πουλιά πρίγκιπες προϊστορία πρόσφυγες πρώτος παγκόσμιος πόλεμος πτήση πόλεις πόλεμος ρομπότ ρούχα σαλιγκάρια σελήνη σεξ σκιάχτρα σκοτάδι σκύλοι συμπεριφορά τρόποι συναισθήματα σχήματα σχολεία σχολείο σχολικός εκφοβισμός σύννεφα τέρατα τέχνη τέχνηεκπαίδευση τίγρεις ταξίδια τηλεόραση υποβρύχια φάλαινες φαγητό φαντάσματα φανταστική λογοτεχνία φιλίες φιλοσοφία φοβίες φυσική φόβος φύση χάρτες χειμώνας χελώνες χορός χρυσάφι χρυσοθήρες χρόνος χρόνος μέτρηση χρώματα όνειρα ύπνος
ICI-paper.com

 

bookbook.gr εργαστήρια

συνδέσεις
bookbook.gr
κλείσιμο