Αποστολή: Η περιπλάνηση στο δάσος της βιβλιοθήκης: τα χαλικάκια μας δείχνουν το δρόμο…
Τα παιδιά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κορίνθου ψάχνουν στους διαδρόμους της βιβλιοθήκης να βρουν τα χαλικάκια για να επιστρέψουν στο «σπίτι τους». Η βιβλιοθήκη γίνεται δάσος, τα παιδιά Κοντορεβιθούληδες που γνωρίζουν τους διαδρόμους και τους χώρους της βιβλιοθήκης με το ίδιο τους το σώμα. Με αφορμή μερικά χαλικάκια από τη θάλασσα και το πρώτο άρθρο λειτουργίας μιας παιδικής βιβλιοθήκης: Όλα έχουν ενδιαφέρον! Παρατήρησέ τα σαν να τα βλέπεις πρώτη φορά!. Τους χώρους, τα ράφια με τις ράχες των βιβλίων, τις λέξεις, τα κείμενα.
Μερικά χαλικάκια στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορίνθου
Της Ράνιας Σαζακλή
Με αφορμή την αποστολή της 13ης Ιουλίου της Καλοκαιρινής Εκστρατείας 2016 που οργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδας με τίτλο « Μερικά χαλικάκια», τα παιδιά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου, κάνοντας «μια βόλτα στη φύση» , στην πλησιέστερη παραλία, πήραν μαζί τους και να έφεραν στη Βιβλιοθήκη κάτι πολύ απλό. Μερικά χαλικάκια...
Ακολουθώντας πιστά το πρώτο άρθρο του Δεκάλογου του Εξερευνητή : «Παρατήρησε τα πάντα γύρω σου: όλα έχουν ενδιαφέρον! Εξέταζέ τα σαν να τα βλέπεις πρώτη φορά», τα παιδιά παρατήρησαν τα χαλίκια της παραλίας - μια καθημερινή τους εικόνα – πραγματικά σαν να τα έβλεπαν πρώτη φορά κι έπειτα ενθουσιασμένα από το πνεύμα της ομάδας, γέμισαν χούφτες και τσέπες με όσα μπορούσαν να σηκώσουν.
Η δράση σχεδιάστηκε για ομάδα μικρών παιδιών ηλικίας 5 – 7 ετών. Στο πρώτο μέρος της δράσης τα παιδιά ασχολήθηκαν εικαστικά με τα χαλικάκια. Πάνω σε κομμάτια χοντρό χαρτόνι έφτιαξαν παραλίες, θάλασσες και καραβάκια σε άκρως ρεαλιστική απόδοση.
Για τη συνέχεια είχαμε φροντίσει να συνδέσουμε το θέμα της ημέρας με τα βιβλία. Αφού κάναμε μια σύντομη αναφορά στο ρήτορα Δημοσθένη και μιμηθήκαμε τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα της άρθρωσής του, περάσαμε στον αδιαμφισβήτητο ήρωα των χαλικιών, τον Kοντορεβυθούλη.
Διαβάσαμε την ιστορία και στη συνέχεια χωριστήκαμε σε δύο ομάδες. Είχαμε φροντίσει από πριν να τοποθετήσουμε δυο «σειρές» αριθμημένα χαλικάκια σε όλη τη βιβλιοθήκη, για να παίξουμε το παιχνίδι της επιστροφής στο σπίτι: Η κάθε ομάδα έπρεπε να ψάξει προσεκτικά και να συγκεντρώσει, όλα τα αριθμημένα χαλίκια που της αναλογούσαν.
Τα τελευταία χαλίκια και των δυο ομάδων οδηγούσαν στο βιβλίο Πετρόσουπα που ήταν και το ζητούμενο.
Όταν πια τα παιδιά βρήκαν το δρόμο της επιστροφής, «μαγειρέψαμε» μια ζεστή και νόστιμη Πετρόσουπα διαβάζοντας το βιβλίο με τη συνταγή και επαναλαμβάνοντας τα υλικά της με μια πολύ αυθόρμητη και αστεία ανταλλαγή ρόλων.
Τελικά κάτι τόσο απλό, συνηθισμένο και σε αφθονία γύρω μας στάθηκε αφορμή για μια πολύ διασκεδαστική συνάντηση στη Βιβλιοθήκη.
Μετά το τέλος της δράσης ο δανεισμός!
το bookbook.gr προτείνει

Γονείς ενθαρρύνετε τα παιδιά να διαβάσουν!
Αν και δεν υπάρχουν οδηγίες για να εφαρμόσετε, αν και δεν υπάρχουν θαυματουργές τεχνικές, δείτε εδώ κάποιες προτάσεις που μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί να γίνει αναγνώστης.
το αγαπήσατε
Συνηθίζουμε να ταξινομούμε ό,τι μετριέται στην πεζή όψη της ζωής, της χωρίς φαντασία, της απομαγευμένης ζωής.
Η Μαρία Αγγελίδου στο βιβλίο της Τα Αμέτρητα ταλαντεύεται για λίγο, αλλά δεν χάνει την ισορροπία της και γρήγορα μετατρέπει το μέτρημα σε κάτι που δεν απαντάει στην ερώτηση «πόσα έχεις;» αλλά στην ερώτηση «τι θέλεις να μετρήσεις;».
Διαβάστε περισσότερα