Αποστολή: Ένα μνημείο
Με αφετηρία την αποστολή της 8ης Ιουλίου της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας με το εργαστήριο που οργάνωσε ανάδειξε τη σημασία των συνεργασιών της βιβλιοθήκης με άλλους τοπικούς φορείς. Παράλληλα για την υλοποίηση του εργαστηρίου χρησιμοποίησε το έντυπο που υλικό που μας παραχώρησε η MONUMENTA για να καταγράψουν τα παιδιά μνημεία της περιοχής τους. Το έντυπο αυτό χρησιμοποιήθηκε από πολλές βιβλιοθήκες για την ίδια αποστολή, αναδεικνύοντας τη σημασία των συνεργασιών του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών με πολιτιστικούς φορείς για το σχεδιασμό δράσεων.
Συνδέοντας ένα μνημείο με μια ιστορία...
Της Πέρσης Ντούλια
Τι είναι μνημείο; Ποιος ο λόγος ύπαρξής του; Πώς συνδέεται με τη μνήμη και τις αναμνήσεις; Μπορούμε να θυμόμαστε χωρίς τα μνημεία; Πόσο επηρεάζουν την ατομική και συλλογική μνήμη; Πόση ιστορία «κρύβουν»; Ποια είναι η συμβολική αξία ενός δείγματος λαϊκού πολιτισμού περασμένων αιώνων ως μνημείο; Αν αποκόψεις ένα μνημείο από το περιβάλλον του, πόσο θα επηρεαστεί η σημασία του;
Ερωτήσεις, που μας απασχολούν όσο μεγαλώνουμε... Για ένα παιδί όμως, πόση αξία έχουν; Πώς μπορείς να το κάνεις να κατανοήσει την έννοια του «μνημείου» και να δείξει ενδιαφέρον γι αυτό;
Μνημείο είναι ο Παρθενώνας, μνημείο είναι το γεφύρι της Κόνιτσας, μνημείο είναι και η «Οικία Χούσου» ως δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα. Τα μνημεία βρίσκονται δίπλα μας και πολλές φορές τα προσπερνάμε. Όταν κάποιος μας επισημάνει την αξία τους στεκόμαστε και τα θαυμάζουμε, ενδιαφερόμαστε να μάθουμε την ιστορία τους. Και όταν τα συνδέουμε με μια ιστορία σπάνια τα ξεχνάμε...
Με τις παραπάνω σκέψεις ως αφετηρία ξεκίνησε ο σχεδιασμός του εργαστηρίου για την καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας 2016 για την φράση- κλειδί «ένα μνημείο».
Τέθηκαν εξ αρχής δύο εκπαιδευτικοί στόχοι: να κατανοήσουν τα παιδιά την έννοια του «μνημείου» και να γνωρίσουν σημαντικά μνημεία της περιοχής μας μέσω της επιτόπιας επίσκεψης.
Σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας σχεδιάστηκε το εργαστήριο, που χωρίστηκε σε 2 μέρη. Για το πρώτο μέρος προγραμματίστηκαν επισκέψεις σε 5 από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής: ένα γεφύρι, μια εκκλησία, ένα σχολείο, μια κατοικία και έναν ιστορικό τόπο.
Τα παιδιά άκουσαν τις πληροφορίες που τους δώσαμε, παρατήρησαν και φωτογράφησαν τα μνημεία. Στο δεύτερο μέρος με την καθοδήγησή μας ανέτρεξαν στα βιβλία τοπικής ιστορίας της βιβλιοθήκης και αναζήτησαν πληροφορίες για μνημεία που είχαμε ήδη επισκεφτεί.
Στο τέλος, χωρισμένα σε ομάδες, κατέγραψαν τις πληροφορίες στο ειδικό «δελτίο καταγραφής» της μη κερδοσκοπικής Εταιρείας MONUMENTA και κόλλησαν τις φωτογραφίες που μόνα τους είχαν τραβήξει!
το bookbook.gr προτείνει

Γονείς ενθαρρύνετε τα παιδιά να διαβάσουν!
Αν και δεν υπάρχουν οδηγίες για να εφαρμόσετε, αν και δεν υπάρχουν θαυματουργές τεχνικές, δείτε εδώ κάποιες προτάσεις που μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί να γίνει αναγνώστης.
το αγαπήσατε
Συνηθίζουμε να ταξινομούμε ό,τι μετριέται στην πεζή όψη της ζωής, της χωρίς φαντασία, της απομαγευμένης ζωής.
Η Μαρία Αγγελίδου στο βιβλίο της Τα Αμέτρητα ταλαντεύεται για λίγο, αλλά δεν χάνει την ισορροπία της και γρήγορα μετατρέπει το μέτρημα σε κάτι που δεν απαντάει στην ερώτηση «πόσα έχεις;» αλλά στην ερώτηση «τι θέλεις να μετρήσεις;».
Διαβάστε περισσότερα