Διαφορετικά είδη φύλλων

Αποστολή: Διαφορετικά είδη φύλλων

Η αποστολή της 6ης Ιουλίου της Καλοκαιρινής Εκστρατείας 2016 που οργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδας με τίτλο «Διαφορετικά είδη φύλλων», έγινε η αφορμή για τα παιδιά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων Δήμου Σαρωνικού να παρατηρήσουν, να γνωρίσουν αλλά και να «παίξουν» με τα φύλλα. Να κρυφτούν πίσω από τις «φυλλένιες» μάσκες τους, όπως τα μικροσκοπικά έντομα που ανακάλυψαν κρυμμένα πάνω στα φύλλα ή όπως κρύβονται στα φυλλώματα τα πουλιά.

Μεγεθύνοντας έναν μικρόκοσμο

Της Λυδίας Αλαγιάννη

Φύλλα από φυτά βρίσκονται παντού γύρω μας. Στην αυλή, στον κήπο, πολλά από αυτά μέσα σε γλάστρες, αλλά και σε δέντρα, έξω από το σπίτι μας, στο πεζοδρόμιο, στην παιδική χαρά, στο πάρκο, στις εξοχές και στα δάση... Αλλά και μέσα στο σπίτι μας ή και στον εργασιακό μας χώρο σε λουλούδια που βρίσκονται σε γλάστρες. Ακόμη και στα ανθοδοχεία. Άλλα ζωντανά και άλλα πεσμένα στο έδαφος.

Διαφορετικά είδη φύλλων

Τα ακουμπάμε, τα παρατηρούμε, τα μυρίζουμε, μας ομορφαίνουν το περιβάλλον και μας προσφέρουν υγεία και ευεξία. Δίνουν οξυγόνο, δίνουν ζωή. Είναι η φύση γύρω μας που μας καλεί, να την απολαύσουμε, να την θαυμάσουμε αλλά και να την σεβαστούμε.

Διαφορετικά είδη φύλλων

Πολλά παιδιά έφεραν στον χώρο της βιβλιοθήκης φύλλα που μάζεψαν από τον κήπο τους και την γειτονιά τους, ενώ κάποια από τα παιδιά έφεραν και μικρά φυτολόγια για να δείξουν την συλλογή τους στα υπόλοιπα.

Διαφορετικά είδη φύλλωνΣτο εργαστήριο βασιστήκαμε σε πολλά βιβλία που αναφέρονται στα φυτά και στα διαφορετικά τους είδη, ξεκινήσαμε όμως την έρευνά μας από το βιβλίο Τα δέντρα του κήπου μου από την σειρά των εκδ. Πατάκη, Μικρή εγκυκλοπαίδεια γιούπι ! για ... μικρούς περίεργους. Στο βιβλίο αυτό αναφέρονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των φύλλων αλλά και οι διαφορές των ειδών τους, η ανάπτυξή τους και οι αλλαγές που επέρχονται με βάση τις εποχές, καθώς επίσης και τα διάφορα είδη ζώων που ζουν επάνω τους. Με αφορμή το βιβλίο αυτό τα παιδιά του εργαστηρίου παρατήρησαν με την βοήθεια μεγεθυντικών φακών τα μέρη των φύλλων και τους νευρώνες τους, ενώ σύγκριναν και αναγνώρισαν ομοιότητες και διαφορές.

Στην συνέχεια οι μικροί εξερευνητές χωρισμένοι σε ομάδες, έφτιαξαν μεγάλα φυτολόγια γράφοντας την ονομασία των φυτών στα οποία ανήκαν τα φύλλα που διάλεξαν. Χρησιμοποίησαν βιβλία όπως το Φυτολόγιο: καλλωπιστικά φυτά για ελληνικούς κήπους του Βλάση Μπισμπίκη, εκδ. Ψύχαλος, το Γνωρίζοντας τα δέντρα, εκδ. Susaeta, το Βοτανοθεραπεία: μεγάλη εγκυκλοπαίδεια θεραπευτικών φυτών, εκδ. Δομική και πολλά άλλα. Για να ανακαλύψουν τις ονομασίες και να μελετήσουν μέσα από τις σελίδες των βιβλίων το πλήθος των διαφορετικών ειδών.

Σε μερικά από τα κλαδάκια και τα φύλλα που είχαν φέρει τα παιδιά από τον κήπο τους, με έκπληξη ανακάλυψαν μικρές-μικρές αράχνες, μυρμήγκια και άλλα μικροσκοπικά έντομα και διαπίστωσαν τότε ότι τα φύλλα των φυτών και των δέντρων αποτελούν «οικιστικό περιβάλλον» όχι μόνον για τα πουλιά – αλλά και για πολλά-πολλά έντομα ...
Η ιδέα ότι ακόμη και ένα πεταμένο φύλλο ή ότι η βελόνα από ένα κλαδί πεύκου μπορεί να είναι μέρος μιας δημιουργίας και άξιο προς εξερεύνηση, ανακάλυψη, παιχνίδι αλλά και περισυλλογή είναι κάτι που τα παιδιά είναι σε θέση να αντιληφθούν, να το κατανοήσουν και αυτό επιβεβαιώνεται από το πόσο όμορφα αποτυπώνουν και φτιάχνουν τα δικά τους έργα.

Διαφορετικά είδη φύλλων

Το δεύτερο μέρος του εργαστηρίου στηρίχθηκε σε βιβλία κατασκευών και παρατήρησης της φύσης, όπως Το βιβλίο των μικρών εξερευνητών: η ζωή στην ύπαιθρο, εκδ. Ελληνικά Γράμματα, Το βιβλίο του δάσους: οδηγός του μικρού εξερευνητή του Renee Kayser, εκδ. Ερευνητές και πολλά άλλα, καθώς επίσης και σε έρευνα στο διαδίκτυο, προκειμένου τα παιδιά να γνωρίσουν την «παιχνιδιάρικη» πλευρά των φύλλων και να δημιουργήσουν δικά τους ευφάνταστα έργα με τα φύλλα. Έτσι, χρησιμοποίησαν φύλλα για να κατασκευάσουν μάσκες και να μοιάσουν σε σούπερ ήρωες, τα χρησιμοποίησαν σε κολάζ για να φτιάξουν τοπία, κόλλησαν μάτια, στόματα και χάντρες για να φτιάξουν πρόσωπα από φύλλα και δημιούργησαν εικόνες και φιγούρες ζώων...

Διαφορετικά είδη φύλλων

Τα έργα των παιδιών αποδεικνύουν την αστείρευτη ενέργεια και δίψα για ανακάλυψη και μάθηση, φτάνει να κινήσει κανείς το λιθαράκι εκείνο που θα τους εξάψει την φαντασία για δημιουργικότητα και να δουν τα πράγματα γύρω τους με άλλη ματιά και άρα να σεβαστούν, να εκτιμήσουν αλλά και να διεκδικήσουν αυτά που ήδη προσφέρονται.

Δείτε ακόμη: Δέντρα, από τις ρίζες ως τα φύλλα
Δείτε ακόμη: Οι κήποι των παιδιών

 

 

το bookbook.gr προτείνει

Βοηθήστε το παιδί σας να γίνει αναγνώστης

Γονείς ενθαρρύνετε τα παιδιά να διαβάσουν!
Αν και δεν υπάρχουν οδηγίες για να εφαρμόσετε, αν και δεν υπάρχουν θαυματουργές τεχνικές, δείτε εδώ κάποιες προτάσεις που μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί να γίνει αναγνώστης.

Διαβάστε περισσότερα

το αγαπήσατε

Συνηθίζουμε να ταξινομούμε ό,τι μετριέται στην πεζή όψη της ζωής, της χωρίς φαντασία, της απομαγευμένης ζωής.

Η Μαρία Αγγελίδου στο βιβλίο της Τα Αμέτρητα ταλαντεύεται για λίγο, αλλά δεν χάνει την ισορροπία της και γρήγορα μετατρέπει το μέτρημα σε κάτι που δεν απαντάει στην ερώτηση «πόσα έχεις;» αλλά στην ερώτηση «τι θέλεις να μετρήσεις;».

Διαβάστε περισσότερα

προτεινόμενα άρθρα

 

δημοφιλή θέματα βιβλίων στο bookbook.gr

Αρκούδες Αστυνομικά Γαλλία Δώρα Εβραίοι Ελλάδα, ελληνική επανάσταση 1821 Ευρώπη Ηρωίδες Κίνα Καλοκαίρι Καπέλα Κατοχή Κυκλάδες Παρίσι Σπίτια Τσίρκο Χριστούγεννα άγγελοι άγρια ζώα άλογα έρωτας έφηβοι ήρωες αγάπη αγροκτήματα αγόρια αδέρφια αλεπούδες ανάγνωση ανάποδα παραμύθια ανθρώπινα δικαιώματα αριθμοί αρχαία Ελλάδα αρχαία Ελλάδα, Ιστορία αρχαία ελληνική ιστορία αρχιτεκτονική αστέρια αστρονομία βασιλιάδες βατράχια βιβλία βιβλιοθήκες βιβλιοπωλεία βιογραφίες βροχή βυζαντινή αυτοκρατορία βυθός γάτες γέφυρες γίγαντες γενέθλια γεωμετρία γιαγιάδες γιορτή γλυπτική γονείς και παιδιά δάση δέντρα δεινόσαυροι δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος διάστημα διαφορετικότητα δράκοι δρόμοι δόντια υγιεινή ειρήνη εκπαιδευτικοί ελέφαντες ελληνική μυθολογία ενηλικίωση εξερευνήσεις εξωγήινοι επιστήμη επιστήμονες εποχές ερωτήσεις ευτυχία εφευρέσεις εφηβεία ζουζούνια ζούγκλες ζωγράφοι ζωγραφική ζωγραφικοί πίνακες ζώα ημερολόγια θάλασσα θάνατος θάρρος θεατρικά έργα θησαυροί ιππότες ιστορία, ελληνική ιστορία, παγκόσμια ιστορίες κήποι καράβια κατοικίδια ζώα κηπουρική κλιμακωτά παραμύθια κορίτσια κουνέλια κουτιά κόμικς λέξεις λαγοί λαχανικά λιοντάρια λουλούδια λύκοι μάγισσες μάγοι μέλλον μαγειρική μαθηματικά μαμάδες μετανάστες μουσεία μουσική μπαμπάδες μύθοι νάνοι νεράιδες νησιά ντετέκτιβ νύχτα ξωτικά ξόρκια οικογένεια οικολογία οικονομία ορχήστρες ουράνιο τόξο πέταγμα παιδιά παιδιά με ειδικές ικανότητες παιδική ηλικία παιχνίδια παππούδες παραμύθια παρελθόν πειρατες περάσματα περιβάλλον περιβαλλοντική ρύπανση περιπέτειες ποίηση ποδόσφαιρο πολιτικά δικαιώματα ποντίκια ποτάμια πουλιά πρίγκιπες προϊστορία πρόσφυγες πρώτος παγκόσμιος πόλεμος πτήση πόλεις πόλεμος ρομπότ ρούχα σαλιγκάρια σελήνη σκοτάδι σκύλοι συμπεριφορά τρόποι συναισθήματα συνταγές σχήματα σχολεία σχολείο σχολικός εκφοβισμός σύννεφα τέρατα τέχνη τέχνηεκπαίδευση τίγρεις ταξίδια τηλεόραση υποβρύχια φάλαινες φαγητό φαντάσματα φανταστική λογοτεχνία φιλίες φιλοσοφία φοβίες φυσική φόβος φύση χάρτες χειμώνας χελώνες χορός χρυσοθήρες χρόνος χρόνος μέτρηση χρώματα όνειρα ύπνος
ici-paper.com

 

bookbook.gr εργαστήρια

συνδέσεις
bookbook.gr
κλείσιμο