ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

Βιβλιοθήκη Κόνιτσας

Οι βιβλιοθήκες μπορούν να σημαίνουν πολλά πράγματα και να είναι πολύτιμες για πολλούς λόγους. Παραμένουν όμως ανοιχτές και αναπτύσσονται μόνο όταν τις αγκαλιάζει ο κόσμος που τις χρησιμοποιεί, όταν σχεδιάζουν τις λειτουργίες τους λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του και δημιουργώντας παράλληλα νέες «ανάγκες» που το κοινό δεν είχε μέχρι τότε αντιληφθεί.

Έχω την εικόνα μπροστά μου μικρών παιδιών να διαβάζουν σε ψηλά τραπέζια, με τα πόδια τους να κρέμονται από τις καρέκλες και να τα κουνάνε πέρα δώθε.

Και με συγκινεί πως μια βιβλιοθήκη απέκτησε έπιπλα στο ύψος των παιδιών γιατί μέσα από τις δράσεις της έπεισε τους φορείς και την τοπική κοινωνία να φτιάξει έναν χώρο στα μέτρα τους.

Μια εκδρομή στη φύση με τη βιβλιοθήκη, προβολή ταινιών που το σενάριό τους στηρίζεται σε βιβλία, συνεργασία με σχολεία και φορείς του τόπου: λειτουργίες που εντάσσονται με τον καλύτερο τρόπο στο πνεύμα της βιβλιοθήκης, διευρύνουν τις υπηρεσίες της και την κάνουν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής της πόλης. Της Κόνιτσας, κοντά στα σύνορα με την Αλβανία. Τόσο απομονωμένη θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς κι όμως χάρη στη βιβλιοθήκη της, στο κέντρο του κόσμου.

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας, παιδικό τμήμα

 Της Πέρσης Ντούλια

 Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας βρίσκεται στην έδρα του ομώνυμου Δήμου, στο Ν. Ιωαννίνων στα σύνορα με την Αλβανία. Ιδρύθηκε το 1960 και η συλλογή της περιλαμβάνει περίπου 50.000 τίτλους.
Μέχρι το 2012, παρόλο που στη συλλογή της διέθετε πολλούς τίτλους παιδικών και εφηβικών βιβλίων ΔΕΝ διέθετε παιδικό τμήμα. Οι μικροί αναγνώστες όταν επισκέπτονταν τη βιβλιοθήκη ήταν υποχρεωμένοι να κάθονται στο αναγνωστήριο με τα άβολα ψηλά τραπέζια μελαμίνης.

Η πρώτη καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας που διοργάνωσε η Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με το Future Library το 2012, κατέδειξε τη μεγάλη ανάγκη για τη δημιουργία ενός χώρου μέσα στη βιβλιοθήκη που θα απευθύνοταν μόνο στα παιδιά. Έτσι, με μεγάλη προσπάθεια και με γενική ανακαίνιση της Βιβλιοθήκης καταφέραμε να δημιουργήσουμε έναν όμορφο χώρο, λειτουργικό και πολύχρωμο!

Ένας χώρος όμορφος αλλά άδειος δεν έχει καμία αξία. Για να γίνει ακόμη πιο χαρούμενος πρέπει να γεμίζει με παιδιά και τη «φασαρία» τους. Ο μικρός αριθμός μαθητών (περίπου 400 μαθητές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης) μας επιτρέπει κάθε σχολική χρονιά να προγραμματίζουμε τις εκπαιδευτικές δράσεις έτσι ώστε όλα τα τμήματα όλων των τάξεων να επισκέπτονται τη Βιβλιοθήκη μας τουλάχιστον δύο φορές. Στην αρχή κάθε χρονιάς ενημερώνονται τα σχολεία για να εκπαιδευτικά προγράμματα που προτείνει η βιβλιοθήκη για κάθε τάξη. Ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιούνται οι δράσεις και τα θέματα με τα οποία ασχολούμαστε έχουν δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους εκπαιδευτικούς. Έτσι, όλοι εντάσσουν στο πρόγραμμά τους και τις επισκέψεις στη βιβλιοθήκη.

Βιβλιοθήκη Κόνιτσας

Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν ότι για τα θέματα που διαπραγματεύονται στις σχολικές τους τάξεις, μπορούν να ζητήσουν να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ένα αντίστοιχο πρόγραμμα στη βιβλιοθήκη.
Το γεγονός ότι προσεγγίζουμε τα θέματα που μας ενδιαφέρουν από διαφορετική από την προφανή «οδό», τους κάνει σίγουρους ότι θα προσφέρουμε στους μαθητές τους μια διαφορετική και ενδιαφέρουσα εμπειρία. Θυμάμαι, πριν λίγα χρόνια που μας επισκέφθηκε μια δασκάλα και μας ζήτησε βιβλία για τα συναισθήματα γιατί αυτό το θέμα «δούλευε» στην τάξη. Της προτείναμε να προσεγγίσει το θέμα μέσα από την παιδική λογοτεχνία και τα συναισθήματα που βιώνουν οι ήρωές της. Ενθουσιάστηκε τόσο που από τότε για οποιοδήποτε εκπαιδευτικό θέμα ασχολείται στην τάξη της ζητάει τις σκέψεις μας και κάθε φορά προσπαθούμε να προσφέρουμε και μια διαφορετική εμπειρία στα παιδιά.

Βιβλιοθήκη Κόνιτσας

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας διοργανώνεται για 4 συνεχόμενες χρονιές με μεγάλη επιτυχία. Την πρώτη χρονιά λίγα ήταν να παιδιά που παρακολουθούσαν τις δράσεις, σιγά- σιγά όμως με την όλο και καλύτερη οργάνωσή της και την διαφήμισή της από τα ίδια τα παιδιά και τους γονείς τους έχει καταφέρει να προσεγγίσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό παιδιών τους καλοκαιρινούς μήνες. Επισκέπτες της πόλης ή άνθρωποι που έρχονται για διακοπές περνούν πρώτα από τη Βιβλιοθήκη για να πάρουν το πρόγραμμα της καλοκαιρινής εκστρατείας.
Οι πολλοί και διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους προσεγγίζουμε κάθε χρονιά το θέμα της καλοκαιρινής εκστρατείας, η ανάγνωση, η ζωγραφική, η μουσική, το παιχνίδι και η δημιουργικότητα δημιουργούν στα παιδιά το αίσθημα του οικείου περιβάλλοντος.

Όπως λέει ο Παναγιώτης (9 χρονών)

«ευτυχώς που υπάρχει η βιβλιοθήκη γιατί τα πρωινά του καλοκαιριού είναι εντελώς βαρετά!».

Οι εκδρομές που κάνουμε κάθε χρονιά σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας, Εθνικό Πάρκο Προστασίας Βορείου Πίνδου) σε κοντινούς προορισμούς, είτε για να μιλήσουμε π.χ. για «τα αντίθετα της φύσης», είτε για «μνημεία μη χριστιανικών πληθυσμών», είναι η χαρά μικρών και μεγάλων.
Ο τόπος μας αποκαλύπτεται στα μάτια των παιδιών και μέσα από βιωματικές εμπειρίες μαθαίνουν την ιστορία και τον πολιτισμό του καθώς και στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος.
Τις περιόδους των διακοπών των Χριστουγέννων και του Πάσχα κάθε χρόνο προγραμματίζονται κατασκευές και χειροτεχνίες που έχουν σχέση με τα ήθη και τα έθιμα (π.χ. το Πάσχα κατασκευή λαμπάδων με κερήθρες ή βάψιμο αβγών).

Βιβλιοθήκη Κόνιτσας

Πριν λίγο καιρό ξεκινήσαμε την προβολή επιλεγμένων παιδικών ταινιών σχετικές με ένα θέμα (π.χ. χριστουγεννιάτικες, βιβλία που έγιναν ταινίες). Για να παιδιά, αυτό ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία. Πολλά από αυτά δεν είχαν πάει ποτέ στον κινηματογράφο. Σε όλες τις προβολές η βιβλιοθήκη ήταν γεμάτη!

Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η πραγματοποίηση σεμιναρίων για εφήβους σε θέματα αναζήτησης και αξιολόγησης της πληροφορίας, χρήσης και σύνταξης βιβλιογραφίας κ.λπ.

Καθημερινά, τα παιδιά και οι έφηβοι που επισκέπτονται τη βιβλιοθήκη μπορούν να περάσουν όμορφα τον ελεύθερο χρόνο τους με ανάγνωση, επιτραπέζια παιχνίδια ή με χειροτεχνίες. Το Κέντρο Πληροφόρησης δίνει στους έφηβους τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με τη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και να χρησιμοποιούν δωρεάν το Διαδίκτυο.

Το παιδικό τμήμα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Κόνιτσας, είναι ένας χώρος πολύχρωμος και δημιουργικός. Θέλησή μας είναι να συνεχίσουμε να παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και πρωτότυπες εκπαιδευτικές δράσεις στους μικρούς μας αναγνώστες και καθημερινά εργαζόμαστε γι’ αυτό το σκοπό!

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας
Χώρος Δημοτικής Αγοράς, 44100, Κόνιτσα
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www. libkon.gr
https://www.facebook.com/konlibrary/

το bookbook.gr προτείνει

Βοηθήστε το παιδί σας να γίνει αναγνώστης

Γονείς ενθαρρύνετε τα παιδιά να διαβάσουν!
Αν και δεν υπάρχουν οδηγίες για να εφαρμόσετε, αν και δεν υπάρχουν θαυματουργές τεχνικές, δείτε εδώ κάποιες προτάσεις που μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί να γίνει αναγνώστης.

Διαβάστε περισσότερα

το αγαπήσατε

Συνηθίζουμε να ταξινομούμε ό,τι μετριέται στην πεζή όψη της ζωής, της χωρίς φαντασία, της απομαγευμένης ζωής.

Η Μαρία Αγγελίδου στο βιβλίο της Τα Αμέτρητα ταλαντεύεται για λίγο, αλλά δεν χάνει την ισορροπία της και γρήγορα μετατρέπει το μέτρημα σε κάτι που δεν απαντάει στην ερώτηση «πόσα έχεις;» αλλά στην ερώτηση «τι θέλεις να μετρήσεις;».

Διαβάστε περισσότερα

προτεινόμενα άρθρα

 

δημοφιλή θέματα βιβλίων στο bookbook.gr

Αρκούδες Αστυνομικά Γαλλία Δώρα Εβραίοι Ελλάδα, ελληνική επανάσταση 1821 Ευρώπη Ηρωίδες Κίνα Καλοκαίρι Καπέλα Κατοχή Κυκλάδες Παρίσι Σπίτια Τσίρκο Χριστούγεννα άγγελοι άγρια ζώα άλογα έρωτας έφηβοι ήρωες αγάπη αγροκτήματα αγόρια αδέρφια αλεπούδες ανάγνωση ανάποδα παραμύθια ανθρώπινα δικαιώματα αριθμοί αρχαία Ελλάδα αρχαία Ελλάδα, Ιστορία αρχαία ελληνική ιστορία αρχιτεκτονική αστέρια αστρονομία βασιλιάδες βατράχια βιβλία βιβλιοθήκες βιβλιοπωλεία βιογραφίες βροχή βυζαντινή αυτοκρατορία βυθός γάτες γέφυρες γίγαντες γενέθλια γεωμετρία γιαγιάδες γιορτή γλυπτική γονείς και παιδιά δάση δέντρα δεινόσαυροι δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος διάστημα διαφορετικότητα δράκοι δρόμοι δόντια υγιεινή ειρήνη εκπαιδευτικοί ελέφαντες ελληνική μυθολογία ενηλικίωση εξερευνήσεις εξωγήινοι επιστήμη επιστήμονες εποχές ερωτήσεις ευτυχία εφευρέσεις εφηβεία ζουζούνια ζούγκλες ζωγράφοι ζωγραφική ζωγραφικοί πίνακες ζώα ημερολόγια θάλασσα θάνατος θάρρος θεατρικά έργα θησαυροί ιππότες ιστορία, ελληνική ιστορία, παγκόσμια ιστορίες κήποι καράβια κατοικίδια ζώα κηπουρική κλιμακωτά παραμύθια κορίτσια κουνέλια κουτιά κόμικς λέξεις λαγοί λαχανικά λιοντάρια λουλούδια λύκοι μάγισσες μάγοι μέλλον μαγειρική μαθηματικά μαμάδες μετανάστες μουσεία μουσική μπαμπάδες μύθοι νάνοι νεράιδες νησιά ντετέκτιβ νύχτα ξωτικά ξόρκια οικογένεια οικολογία οικονομία ορχήστρες ουράνιο τόξο πέταγμα παιδιά παιδιά με ειδικές ικανότητες παιδική ηλικία παιχνίδια παππούδες παραμύθια παρελθόν πειρατες περάσματα περιβάλλον περιβαλλοντική ρύπανση περιπέτειες ποίηση ποδόσφαιρο πολιτικά δικαιώματα ποντίκια ποτάμια πουλιά πρίγκιπες προϊστορία πρόσφυγες πρώτος παγκόσμιος πόλεμος πτήση πόλεις πόλεμος ρομπότ ρούχα σαλιγκάρια σελήνη σκοτάδι σκύλοι συμπεριφορά τρόποι συναισθήματα συνταγές σχήματα σχολεία σχολείο σχολικός εκφοβισμός σύννεφα τέρατα τέχνη τέχνηεκπαίδευση τίγρεις ταξίδια τηλεόραση υποβρύχια φάλαινες φαγητό φαντάσματα φανταστική λογοτεχνία φιλίες φιλοσοφία φοβίες φυσική φόβος φύση χάρτες χειμώνας χελώνες χορός χρυσοθήρες χρόνος χρόνος μέτρηση χρώματα όνειρα ύπνος
ici-paper.com

 

bookbook.gr εργαστήρια

συνδέσεις
bookbook.gr
κλείσιμο