Παιδική Βιβλιοθήκη Συνοικισμού Καραμπουρνάκι

Παιδική Βιβλιοθήκη Συνοικισμού Καραμπουρνάκι

«Για μένα η Βιβλιοθήκη Συνοικισμού Καραμπουρνάκι είναι ένας ζωντανός οργανισμός που έχει στιγμές δημιουργίας, έντασης, ηρεμίας και χαλάρωσης, εξερεύνησης, ψυχαγωγίας, κοινωνικοποίησης, τρυφερότητας.»

Τα τελευταία χρόνια μιλάμε πολύ για βιβλιοθήκες. Απρόσωπα. Οργανισμοί που επιτελούν σημαντικό έργο, λόγια πολλά, άλλοτε κούφια, μερικές φορές λίγο πιο ζεστά. Δεν ακούγεται όμως ποτέ αυτό το «για μένα η βιβλιοθήκη μου είναι...», τα λόγια με τα οποία ξεκινάει η Πετρούλα Βόλτση το κείμενό της για τη «βιβλιοθήκη της»: την Παιδική Βιβλιοθήκη Συνοικισμού Καραμπουρνάκι στη Θεσσαλονίκη.

Οι άνθρωποι των βιβλιοθηκών, ένα ιδιαίτερο είδος υπαλλήλων, που οικειοποιούνται την υπηρεσία τους και τη νιώθουν δική τους, παίρνουν τη χαρά και τα προβλήματά της στο σπίτι, χαίρονται να μαθαίνουν και να εξελίσσονται, να ανακαλύπτουν καινούργιους τρόπους, σχέσεις με το σχολείο, με τους γονείς.

Τα παιδιά στο Καραμπουρνάκι είναι τυχερά γιατί έχουν μια βιβλιοθήκη ανακαινισμένη με προσοχή στην αισθητική και τη λειτουργικότητα, καλά εξοπλισμένη, ενημερωμένη με όλα τα καινούργια βιβλία. Είναι όμως πιο τυχερά γιατί κάποιος έδωσε σε όλα αυτά πρόσωπο, εξερεύνησε τις γωνιές της, οριοθέτησε τις ζώνες ησυχίας και φασαρίας, χαλάρωσης και συμμετοχής, εργαστηρίων και σιωπηλής ανάγνωσης.

Φορώ τα γυαλιά με ακτίνα Χ που έφτιαξαν τα παιδιά προσπαθώντας να φανταστούν τη ζωή στο μέλλον. Σ' αυτό το μέλλον υπάρχει η ζωή των βιβλιοθηκών; Μόνο άνθρωποι που καθημερινά οραματίζονται τη βιβλιοθήκη τους και τον εαυτό τους μέσα σ' αυτήν θα δώσουν την απάντηση.

Παιδική Βιβλιοθήκη Συνοικισμού Καραμπουρνάκι

Της Πετρούλας Βόλτση

Η Παιδική Βιβλιοθήκη Συνοικισμού Καραμπουρνάκι είναι μία από τις έξι βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς και η λειτουργία της ξεκίνησε στις 2 Απριλίου 1998. Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά αλλά έχει και μια μικρή συλλογή βιβλίων , για ενήλικες. Έχει 7.000 τόμους που διαθέτει για δανεισμό. Λειτουργεί από Δευτέρα ως Παρασκευή .

Το 2012 η βιβλιοθήκη ανακαινίσθηκε στα πλαίσια της δράσης του Future Library «Δίκτυο παιδικών βιβλιοθηκών» που χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Έτσι η βιβλιοθήκη από το Νοέμβριο του 2012 μαζί με άλλες 8 βιβλιοθήκες της κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί μέλος του δικτύου «Μαγικά κουτιά» με στόχο να αποτελεί ένα ελκυστικό περιβάλλον για παιδιά όπου τους παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες.

 Παιδική Βιβλιοθήκη Συνοικισμού Καραμπουρνάκι

Για μένα η Βιβλιοθήκη Συνοικισμού Καραμπουρνάκι είναι ένας ζωντανός οργανισμός που έχει στιγμές δημιουργίας, έντασης, ηρεμίας και χαλάρωσης, εξερεύνησης, ψυχαγωγίας, κοινωνικοποίησης, τρυφερότητας. Όμως τα παιδιά περιέγραψαν καλύτερα τι σημαίνει γι' αυτά η βιβλιοθήκη :

«ένας τόπος μαγικός με πολλούς θησαυρούς»,
«διασκεδαστικό μέρος που κάνεις δραστηριότητες»,
«ήρεμο μέρος για να διαβάζεις»,
«να παίξεις xbox ή επιτραπέζια»,
«η βιβλιοθήκη του σχολείου μου είναι η καλύτερη»,
«το μέρος που διαβάζω και μορφώνομαι»,
«χώρος χαλάρωσης»,
«χώρος που μπορώ να κάνω κάτι για μένα».

Αν κάποιος επισκεφθεί τη βιβλιοθήκη τις πρωινές ώρες το πιο πιθανό είναι να συναντήσει κάποια σχολική τάξη που θα συμμετέχει σε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μιας και η βιβλιοθήκη στεγάζεται δίπλα σε σχολεία. Αυτό της δίνει και έναν επιπλέον ρόλο να στηρίξει την εκπαιδευτική διαδικασία και να καλύψει το κενό των σχολικών βιβλιοθηκών στην Ελλάδα. Η στενή σχέση της βιβλιοθήκης με τα σχολεία είναι που κάνει τα παιδιά να την αποκαλούν «η βιβλιοθήκη του σχολείου μας» και αυτό γιατί η βιβλιοθήκη είναι ενταγμένη στη σχολική καθημερινότητα. Υποστηρίζει την εκπαιδευτική διαδικασία με βιβλιογραφία, και δραστηριότητες στην βιβλιοθήκη όπως η ώρα της φιλαναγνωσίας. Μια ώρα όπου τα παιδιά βρίσκουν μια γωνιά στη βιβλιοθήκη για να διαβάσουν ακούγοντας χαλαρωτική μουσική ή για να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως αυτή με τίτλο «σχεδιαστήριο εντόμων». Και η αλήθεια είναι ότι η βιβλιοθήκη έχει πολύ όμορφες γωνιές. Ένα διώροφο κίτρινο σπιτάκι με στρώματα έχει κλέψει τις καρδιές των παιδιών, ο αναπαυτικός καναπές στο δεύτερο όροφο, το γρασίδι και δύο πολυθρόνες βοηθούν τα παιδιά να χαλαρώνουν και να ξεφεύγουν από την κουραστική καρέκλα του σχολείου.

Παιδική Βιβλιοθήκη Συνοικισμού Καραμπουρνάκι

Το μεσημέρι είναι μια από τις πιο έντονες στιγμές της ημέρας, είναι η ώρα που τελειώνει το σχολείο και τα παιδιά έρχονται έστω και για λίγο για να παίξουν xbox, επιτραπέζια, να χρησιμοποιήσουν τους Η/Υ ή για να μπουν μέσα στο σπιτάκι συντροφιά με ένα βιβλίο.

Τις ημέρες που η βιβλιοθήκη λειτουργεί απόγευμα τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που οργανώνει η βιβλιοθήκη σε μηνιαία βάση.

Σε πολύ μικρά παιδιά από 2,5 ετών οι βιβλιοθηκονόμοι διαβάζουν ιστορίες ώστε να χτισθεί μια σχέση των παιδιών με τη βιβλιοθήκη από πολύ μικρή ηλικία και να καλλιεργηθεί μια νοοτροπία ανάγνωσης. Επίσης μπορούν να συμμετέχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες όπως παιχνίδια με πηλό.

Μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν σε θεατρικό παιχνίδι, αφηγήσεις ιστοριών, εργαστήρια δημιουργικής γραφής, λέσχη ανάγνωσης, χειροτεχνία, εικαστικά. Όλες αυτές οι δραστηριότητες τις περισσότερες φορές είναι θεματικά εστιασμένες και διασυνδέονται με σχετικά βιβλία της συλλογής της βιβλιοθήκης όπως για παράδειγμα το κόσμημα στην ιστορία, κινήματα ζωγραφικής, δεινόσαυροι κ.α.

Παιδική Βιβλιοθήκη Συνοικισμού Καραμπουρνάκι

Η βιβλιοθήκη οργανώνει εργαστήρια που έχουν ιδιαίτερη απήχηση στα παιδιά όπως ρομποτική , εργαστήρια φωτογραφίας, 3D animation αλλά και επετειακές ή εορταστικές δράσεις, Χριστούγεννα, Πάσχα, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, απόκριες. Στις δράσεις αυτές που διοργανώνονται σε συνεργασία με τις υπόλοιπες βιβλιοθήκες του Δήμου , τα παιδιά μπορούν να δουν θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, αγαπημένους συγγραφείς, να συμμετέχουν σε αποκριάτικα πάρτι είτε στο χώρο της βιβλιοθήκης είτε και έξω σε θέατρα της Καλαμαριάς.

Σημαντικό για μας είναι ότι η βιβλιοθήκη αποτελεί χώρο συνάντησης και επικοινωνίας. Για τα μεγαλύτερα παιδιά είναι το μέρος που θα δώσουν ραντεβού για να κάνουν τη σχολική τους εργασία ή απλά θα βρεθούν στη βιβλιοθήκη. Ακόμα και για τους ενήλικες είναι το μέρος που κάποιος μπορεί να δείξει το χόμπυ του ή τη δουλειά του. Στο πλαίσιο σχετικών δράσεων φτιάξαμε κομπόστ, pilates, κοσμήματα, μάθαμε να φροντίζουμε το κατοικίδιό μας, ακούσαμε ιστορίες, πλέξαμε κ.α.

Παιδική Βιβλιοθήκη Συνοικισμού Καραμπουρνάκι

Όλες αυτές οι δράσεις γίνονται από Οκτώβριο μέχρι και Μάιο και υλοποιούνται από βιβλιοθηκονόμους, συνεργάτες, και εθελοντές.

Από το καλοκαίρι του 2012 η βιβλιοθήκη μας μαζί με άλλες βιβλιοθήκες από όλη την Ελλάδα συμμετέχει με ενθουσιασμό στην καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας, μια δράση του Future Library. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα βιβλία, την ανάγνωση, την αναζήτηση και την καινοτομία μέσα από ποικίλες δράσεις κάνοντας έτσι τα καλοκαίρια μας ευχάριστα και δημιουργικά.

Φέτος συμμετέχουμε στην 4η καλοκαιρινή εκστρατεία «Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη...!»με 39 εκδηλώσεις από τις 18 Ιουνίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Ο τίτλος της σε οδηγεί σε μια αναζήτηση του τί είναι τελικά η βιβλιοθήκη; Ίσως τελικά βιβλιοθήκη να είναι τα πάντα όπου ο καθένας έχει την ελευθερία να ακολουθήσει τους δρόμους που τον ενδιαφέρουν και τον εκφράζουν.

Είναι ο τόπος όπου υπάρχει «χρόνος για να κάνω κάτι για μένα» όπως έγραψε ένας μικρός μας φίλος.

karabournaki lib 5

Παιδική Βιβλιοθήκη Συνοικισμού Καραμπουρνάκι

Κούσκουρα 32, Καλαμαριά,
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , https://www.facebook.com/karablib
Ωράριο λειτουργίας: 
Χειμερινό: Δευτέρα & Πέμπτη: 8.30-15.00, Τετάρτη: 13.30-20.30, Τρίτη & Παρασκευή: 8.30-20.30 • Θερινό: Δευτέρα: 13.30-20.30, Τρίτη – Παρασκευή: 8.30-15.00

το bookbook.gr προτείνει

Βοηθήστε το παιδί σας να γίνει αναγνώστης

Γονείς ενθαρρύνετε τα παιδιά να διαβάσουν!
Αν και δεν υπάρχουν οδηγίες για να εφαρμόσετε, αν και δεν υπάρχουν θαυματουργές τεχνικές, δείτε εδώ κάποιες προτάσεις που μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί να γίνει αναγνώστης.

Διαβάστε περισσότερα

το αγαπήσατε

βιβλία με αγαπημένη εικονογράφηση

Ο Randolph Caldecott (1846 – 1886) θεωρείται ο πατέρας των βιβλίων με εικόνες. Όπως εξηγεί με σαφήνεια ο Maurice Sendak:

Διαβάστε περισσότερα

προτεινόμενα άρθρα

 


 Σεμινάρια bookbook.gr

η Ιστορία ακούει Η Ιστορία βλέπει  

Παρακολουθήστε τα σεμινάρια του bookbook.gr
(Για εγγεγραμμένα μέλη μόνο **Πρέπει να έχετε κάνει πρώτα login**) 

δημοφιλή θέματα βιβλίων στο bookbook.gr

Αρκούδες Αστυνομικά Γαλλία Δώρα Εβραίοι Ελλάδα, ελληνική επανάσταση 1821 Ευρώπη Ηρωίδες Καλοκαίρι Καπέλα Κυκλάδες Σπίτια Τσίρκο Υφάσματα Χριστούγεννα άγγελοι άγρια ζώα άλογα έρωτας έφηβοι ήρωες αγάπη αγόρια αδέρφια αλεπούδες αλφαβητάρια ανάγνωση ανάποδα παραμύθια ανθρώπινα δικαιώματα αριθμοί αρχαία Ελλάδα αρχιτεκτονική αστέρια αστρονομία βασιλιάδες βατράχια βιβλία βιβλιοθήκες βιβλιοπωλεία βιογραφίες βροχή βυζαντινή αυτοκρατορία βυθός γάτες γέφυρες γίγαντες γενέθλια γεωμετρία γιαγιάδες γιορτή γλυπτική γονείς και παιδιά δάση δέντρα δεινόσαυροι δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος δημιουργικότητα διάστημα διακοπές διαφορετικότητα δράκοι ειρήνη εκπαιδευτικοί ελέφαντες ελληνική μυθολογία ενηλικίωση εξερευνήσεις εξωγήινοι επιστήμη επιστήμονες εποχές ερωτήσεις ευτυχία εφευρέσεις εφηβεία ζουζούνια ζούγκλες ζωγράφοι ζωγραφική ζωγραφικοί πίνακες ζώα ημερολόγια θάλασσα θάνατος θεατρικά έργα θησαυροί ιδέες ιππότες ιστορία, ελληνική ιστορία, παγκόσμια ιστορίες κήποι καράβια κατοικίδια ζώα κηπουρική κλιμακωτά παραμύθια κορίτσια κουνέλια κουτιά κόμικς λέξεις λαγοί λαχανικά λιοντάρια λουλούδια λύκοι μάγισσες μάγοι μέλλον μαγειρική μαθηματικά μαμάδες μετανάστες μηχανές μηχανική μουσεία μουσική μπαμπάδες μύθοι νάνοι νεράιδες νησιά ντετέκτιβ νύχτα ξωτικά ξόρκια οικογένεια οικολογία οικονομία ορχήστρες ουράνιο τόξο πέταγμα παιδιά παιδιά με ειδικές ικανότητες παιδική ηλικία παιχνίδια παππούδες παραμύθια παρελθόν πειρατες περάσματα περιβάλλον περιβαλλοντική ρύπανση περιπέτειες ποίηση ποδόσφαιρο πολιτικά δικαιώματα ποντίκια ποτάμια πουλιά πρίγκιπες προϊστορία πρόσφυγες πρώτος παγκόσμιος πόλεμος πτήση πόλεις πόλεμος ρομπότ ρούχα σαλιγκάρια σελήνη σεξ σκιάχτρα σκοτάδι σκύλοι συμπεριφορά τρόποι συναισθήματα σχήματα σχολεία σχολείο σχολικός εκφοβισμός σύννεφα τέρατα τέχνη τέχνηεκπαίδευση τίγρεις ταξίδια τηλεόραση υποβρύχια φάλαινες φαγητό φαντάσματα φανταστική λογοτεχνία φιλίες φιλοσοφία φοβίες φυσική φόβος φύση χάρτες χειμώνας χελώνες χορός χρυσάφι χρυσοθήρες χρόνος χρόνος μέτρηση χρώματα όνειρα ύπνος
ICI-paper.com

 

bookbook.gr εργαστήρια

συνδέσεις
bookbook.gr
κλείσιμο