Τα βιβλία που ξεχωρίσαμε το 2014

Από τα βιβλία που διαβάσαμε στη διάρκεια του χρόνου ξεχωρίσαμε...
Συγγραφείς, εικονογράφους και εκδότες «που δεν φοβήθηκαν και ταξίδεψαν με τη φαντασία». Σας παρουσιάζουμε τις επιλογές μας από τα βιβλία που έφτασαν στο Bookbook.gr από τους εκδότες:

Στις εικονογραφημένες ιστορίες ξεχωρίζουν αυτή τη χρονιά επιτυχημένες συνεργασίες συγγραφέων και εικονογράφων: ο Αντώνης Παπαθεοδούλου, διασκευάζοντας Ιούλιο Βερν και ο Θοδωρής Παπαϊωάννου με μια ενδιαφέρουσα ιστορία για το «ανάποδα» δίνουν στην Ίριδα Σαμαρτζή το κατάλληλο υλικό έτσι ώστε να ανανεώνει συνεχώς τον τρόπο της δουλειάς της. Στο Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει η Σοφία Τουλιάτου με την εικονογράφησή της αποδίδει την έννοια του μικρού και του μεγάλου στην ιστορία του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη. Η Χαρά Μαραντίδου εικονογραφεί την Ανάσταση του παπαγάλου του Εντουάρντο Γκαλεάνο, χαρίζοντάς μας έναν πλούσιο σε φτέρωμα παπαγάλο, αλλά και ένα παράθυρο για να δραπετεύουμε. Αν εδώ έχουμε μια ελληνική εικονογράφηση για ένα μεταφρασμένο κείμενο, υπάρχει και το κείμενο της Ροδούλας Παππά σε εικονογράφηση της Celia Chauffrey όπου η αφήγηση ξεκινά από εκεί που την αφήνει το προηγούμενο βιβλίο: όταν ο παπαγάλος έχει δραπετεύσει και το κλουβί μένει άδειο.


Οι επιλογές των εκδοτών στα μεταφρασμένα εικονογραφημένα βιβλία ήταν τολμηρές καθώς όλο και περισσότερο μεταφράζονται εξαιρετικά εικονογραφημένα βιβλία που βρίσκουν το δρόμο τους στο δύσκολο και ίσως μικρό ελληνικό αγοραστικό κοινό. Οι εκδόσεις Νεφέλη παρουσιάζουν το βιβλίο Φίλοι της Marianne Dubuc, οι εκδόσεις Μάρτης παρουσίασαν αυτό το χρόνο λίγες αλλά εξαιρετικές επιλογές μεταφρασμένων βιβλίων∙ συμπεριλάβαμε στον κατάλογό μας τον Πετίτ, το τέρας της Isol. Οι εκδόσεις Μέλισσα μπήκαν δυναμικά στο χώρο του παιδικού βιβλίου και μάλιστα με βιβλία αρχιτεκτονικής για παιδιά, μια επιλογή που έχει ενδιαφέρον και δένει με το γενικότερο ύφος των εκδόσεων. Οι εκδόσεις Ποταμός παρουσίασαν δύο καινούργια παιδικά βιβλία που δικαιώνουν τα αυστηρά κριτήριά τους για το τι σημαίνει ένα παιδικό βιβλίο. Τέλος, οι εκδόσεις Πάπυρος εγκαινίασαν μια ενδιαφέρουσα σειρά εικονογραφημένων βιβλίων με τίτλο Μικροί Αναγνώστες Μεγάλοι Συγγραφείς με πρώτο τίτλο συμβουλές του Μαρκ Τουαίν για μικρά κοριτσάκια.

Στα βιβλία γνώσεων ξεχωρίζουν η καινούργια σειρά βιβλίων στον Ίκαρο της Μαρίας Αγγελίδου και του Αντώνη Παπαθεοδούλου, Τα καράβια που... . Το 2014 κυκλοφόρησαν τα δύο πρώτα βιβλία Καράβια που δεν φοβήθηκαν και Καράβια που ταξίδεψαν τη φαντασία. Η εικονογράφηση του Χρήστου Κούρτογλου δίνει σ' αυτά τα βιβλία πνοή για ακόμη μακρύτερα ταξίδια. Ιστορίες πραγματικών καραβιών αλλά και καραβιών από τη λογοτεχνία παρουσιάζονται από την γνώριμη και πάντα άμεση, ζεστή και ανθρώπινη αφήγηση της Μαρίας Αγγελίδου και αποδεικνύουν το ίδιο άξιο αφηγητή τον Αντώνη Παπαθεοδούλου που δοκιμάζεται σε ένα καινούργιο τρόπο γραψίματος.

Στα βιβλία ελλήνων συγγραφέων για μεγαλύτερα παιδιά οι επιλογές μας είναι οι λιγότερες.

Ξεχωρίσαμε τα βιβλία αυτά για το θέμα τους και τον τρόπο που οι συγγραφείς τους το διαπραγματεύτηκαν αλλά και για την εικονογράφησή τους. Δίπλα στις πολύ καλές επιλογές της ξένης λογοτεχνίας όπου η εκδοτική παραγωγή είναι πλούσια χωρίς όμως να είναι πάντα ποιοτική, αναδεικνύονται τα προβλήματα της συγγραφής ενός συναρπαστικού βιβλίου για τις ηλικίες κυρίως 8-12.

Όταν έρχεται η στιγμή να διαλέξεις ανάμεσα στα βιβλία μιας ολόκληρης χρονιάς πρέπει να ανέβεις πιο ψηλά έτσι ώστε να έχεις θέα σε όλη την εκδοτική παραγωγή και τότε διακρίνεις πιο εύκολα τις συναρπαστικές ιστορίες, τις πρωτότυπες εικονογραφήσεις, το μεράκι των εκδοτών.

«Ας ανέβουμε ψηλότερα, πολύ ψηλότερα. Κι όσο ανεβαίνουμε, το χωράφι με τα φώτα και τη φασαρία του μικραίνουν. Βλέπουμε την πόλη ν' απλώνεται πέρα από αυτό, και τις γραμμές των φώτων να ενώνονται με άλλες φωτισμένες μικρές και μεγάλες πόλεις. Βλέπουμε τη σκοτεινιά της σιωπηλής εξοχής, τα φωτισμένα μονοπάτια και τα στριφογυριστά ποτάμια. Βλέπουμε τη βαθιά σκούρα θάλασσα. Ανεβαίνουμε ακόμα ψηλότερα και βλέπουμε τους γαλαξίες των πόλεων σκορπισμένους σ' όλο τον κόσμο. Βλέπουμε τις μεγάλες άγριες εκτάσεις. Βλέπουμε τους ωκεανούς και τις χιονισμένες κορφές των βουνών.
Και αχ, ανεβαίνουμε τόσο ψηλά που βλέπουμε ολάκερο τον κόσμο. Απλώς κοιτάξτε τη μεγάλη εξαίσια σφαίρα από φως και σκοτάδι. Δείτε πώς περιστρέφεται, πώς η μέρα δίνει τη θέση της στη νύχτα και η νύχτα στην ημέρα. Δείτε πώς το μπλε των θαλασσών στραφταλίζει κάτω από τον ήλιο και λάμπει απειλητικά κάτω από το φεγγάρι. Φανταστείτε τον κόσμο και τις ιστορίες που μπορεί κανείς ν' ανακαλύψει πάνω σε αυτή τη σφαίρα. Φανταστείτε τις ζωές και τους θανάτους και τις αγάπες και τα όνειρα και τα προβλήματα και τους ήρωες και τους αχρείους που υπάρχουν εκεί κάτω. Φανταστείτε τη μια ιστορία μετά την άλλη που μπορεί να ανακαλυφθεί και να ειπωθεί. Ας πάμε ακόμα πιο ψηλά, έτσι ώστε ο σπουδαίος κόσμος μας να γίνει μικρότερος, να γίνει απλώς ένας ακόμα κόσμος ανάμεσα σε πολλούς, πολλούς άλλους που περιστρέφονται στο ατέλειωτο σκοτάδι. Πόσο πολλές ιστορίες τώρα, σ' όλη αυτή την απεραντοσύνη;»

Ντέιβντ Άλμοντ, Το αγόρι που κολύμπησε με τα πιράνχας, Ψυχογιός

To 2015 από ακόμα πιο ψηλά να διακρίνουμε έναν ακόμα πιο πλούσιο σε ιστορίες κόσμο.

 
ξένοι συγγραφείς ξένοι συγγραφείς βιβλία γνώσεων βιβλία γνώσεων εικονογραφημένες ιστορίες βιβλία με εικόνες έλληνες συγγραφείς έλληνες συγγραφείς

XEHORISAME 5 2014 comics

 
 

 

το bookbook.gr προτείνει

Βοηθήστε το παιδί σας να γίνει αναγνώστης

Γονείς ενθαρρύνετε τα παιδιά να διαβάσουν!
Αν και δεν υπάρχουν οδηγίες για να εφαρμόσετε, αν και δεν υπάρχουν θαυματουργές τεχνικές, δείτε εδώ κάποιες προτάσεις που μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί να γίνει αναγνώστης.

Διαβάστε περισσότερα

το αγαπήσατε

Συνηθίζουμε να ταξινομούμε ό,τι μετριέται στην πεζή όψη της ζωής, της χωρίς φαντασία, της απομαγευμένης ζωής.

Η Μαρία Αγγελίδου στο βιβλίο της Τα Αμέτρητα ταλαντεύεται για λίγο, αλλά δεν χάνει την ισορροπία της και γρήγορα μετατρέπει το μέτρημα σε κάτι που δεν απαντάει στην ερώτηση «πόσα έχεις;» αλλά στην ερώτηση «τι θέλεις να μετρήσεις;».

Διαβάστε περισσότερα

προτεινόμενα άρθρα

 

δημοφιλή θέματα βιβλίων στο bookbook.gr

Αρκούδες Αστυνομικά Γαλλία Δώρα Εβραίοι Ελλάδα, ελληνική επανάσταση 1821 Ευρώπη Ηρωίδες Κίνα Καλοκαίρι Καπέλα Κατοχή Κυκλάδες Παρίσι Σπίτια Τσίρκο Χριστούγεννα άγγελοι άγρια ζώα άλογα έρωτας έφηβοι ήρωες αγάπη αγροκτήματα αγόρια αδέρφια αλεπούδες ανάγνωση ανάποδα παραμύθια ανθρώπινα δικαιώματα αριθμοί αρχαία Ελλάδα αρχαία Ελλάδα, Ιστορία αρχαία ελληνική ιστορία αρχιτεκτονική αστέρια αστρονομία βασιλιάδες βατράχια βιβλία βιβλιοθήκες βιβλιοπωλεία βιογραφίες βροχή βυζαντινή αυτοκρατορία βυθός γάτες γέφυρες γίγαντες γενέθλια γεωμετρία γιαγιάδες γιορτή γλυπτική γονείς και παιδιά δάση δέντρα δεινόσαυροι δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος διάστημα διαφορετικότητα δράκοι δρόμοι δόντια υγιεινή ειρήνη εκπαιδευτικοί ελέφαντες ελληνική μυθολογία ενηλικίωση εξερευνήσεις εξωγήινοι επιστήμη επιστήμονες εποχές ερωτήσεις ευτυχία εφευρέσεις εφηβεία ζουζούνια ζούγκλες ζωγράφοι ζωγραφική ζωγραφικοί πίνακες ζώα ημερολόγια θάλασσα θάνατος θάρρος θεατρικά έργα θησαυροί ιππότες ιστορία, ελληνική ιστορία, παγκόσμια ιστορίες κήποι καράβια κατοικίδια ζώα κηπουρική κλιμακωτά παραμύθια κορίτσια κουνέλια κουτιά κόμικς λέξεις λαγοί λαχανικά λιοντάρια λουλούδια λύκοι μάγισσες μάγοι μέλλον μαγειρική μαθηματικά μαμάδες μετανάστες μουσεία μουσική μπαμπάδες μύθοι νάνοι νεράιδες νησιά ντετέκτιβ νύχτα ξωτικά ξόρκια οικογένεια οικολογία οικονομία ορχήστρες ουράνιο τόξο πέταγμα παιδιά παιδιά με ειδικές ικανότητες παιδική ηλικία παιχνίδια παππούδες παραμύθια παρελθόν πειρατες περάσματα περιβάλλον περιβαλλοντική ρύπανση περιπέτειες ποίηση ποδόσφαιρο πολιτικά δικαιώματα ποντίκια ποτάμια πουλιά πρίγκιπες προϊστορία πρόσφυγες πρώτος παγκόσμιος πόλεμος πτήση πόλεις πόλεμος ρομπότ ρούχα σαλιγκάρια σελήνη σκοτάδι σκύλοι συμπεριφορά τρόποι συναισθήματα συνταγές σχήματα σχολεία σχολείο σχολικός εκφοβισμός σύννεφα τέρατα τέχνη τέχνηεκπαίδευση τίγρεις ταξίδια τηλεόραση υποβρύχια φάλαινες φαγητό φαντάσματα φανταστική λογοτεχνία φιλίες φιλοσοφία φοβίες φυσική φόβος φύση χάρτες χειμώνας χελώνες χορός χρυσοθήρες χρόνος χρόνος μέτρηση χρώματα όνειρα ύπνος
ici-paper.com

 

bookbook.gr εργαστήρια

συνδέσεις
bookbook.gr
κλείσιμο