Η οικογένεια και το σπίτι, ο χώρος δηλαδή που στεγάζει την οικογένεια, όσο κι αν αλλάζουν μορφή διατηρούν για τα παιδιά των ανθρώπων το ίδιο αρχετυπικό τους νόημα: είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο, στα πρώτα τουλάχιστον χρόνια της ζωής μας αισθανόμαστε ότι ανήκουμε και είμαστε ασφαλείς...

 


 κείμενο: Λουίζα Βογιατζήψυχολόγος

 

Θυμόσαστε (οι γύρω στα πενήντα) τη ζωγραφιά με την οικογένεια στη μέση περίπου του αναγνωστικού της πρώτης Δημοτικού, εκεί που μάθαμε το δίψηφο φωνήεν «οι»; «Ιδέτε την οικογένεια. Έτοιμοι όλοι να φάνε. Να ο πατέρας, η Λόλα, ο Μίμης, η Έλλη, η Άννα, η γιαγιά κι η μητέρα. Τι μεγάλη οικογένεια!»
Μ' αυτή την εικόνα στο μυαλό μας και βέβαια με τις μνήμες και τα βιώματα των πραγματικών, των δικών μας οικογενειών (που ήδη από τότε δεν είχαν και πολλά κοινά με την οικογένεια της Λόλας και του Μίμη) μεγαλώσαμε και κάποτε φτιάξαμε τις δικές μας οικογένειες.
Που κι αυτές με τη σειρά τους δεν έχουν και πολλά κοινά μ' αυτές στις οποίες εμείς μεγαλώσαμε όμως είναι κι αυτές οικογένειες.
Στο ίδιο αναγνωστικό, λίγο παρακάτω, εκεί που μάθαμε το «σπ», ο Μίμης και η Λόλα φτιάχνουν από πέτρες και λάσπη το σπίτι τους και τραγουδάνε «σπίτι μου σπιτάκι μου, σπιτοκαλυβάκι μου».
Ο μικρός μου γιός, όταν ήταν 3-4 χρόνων, άμα καμιά φορά γυρνούσαμε αργά το βράδυ μετά από μια κουραστική μέρα στο σπίτι και τον κουβαλούσαμε μισοκοιμισμένο στο δωμάτιο του, τραγουδούσε πανευτυχής «σπίτι μου σπιτάκι μου, κρεβάτι κρεβατάκι μου».

Η οικογένεια και το σπίτι, ο χώρος δηλαδή που τη στεγάζει, όσο κι αν αλλάζουν μορφή διατηρούν για τα παιδιά των ανθρώπων το ίδιο αρχετυπικό τους νόημα: είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο, στα πρώτα τουλάχιστον χρόνια της ζωής μας αισθανόμαστε ότι ανήκουμε και είμαστε ασφαλείς.

Σε μία αμερικάνικη έρευνα ρωτήθηκαν έφηβοι (13 και πάνω) τι σημαίνει γι΄ αυτούς οικογένεια. Παραθέτω μερικές από τις απαντήσεις:

«Η οικογένεια είναι για μένα μια ομάδα ανθρώπων που μοιράζονται μεταξύ τους γέλιο, λύπη, τραγωδία, νίκη, απώλεια, μετάνιωμα, ευτυχία κι επιτυχία. Είναι δύσκολο να ορίσεις την οικογένεια. Συνήθως σκέφτεται κανείς έναν άντρα, μια γυναίκα και τα παιδιά τους. Ο χρόνος έχει δείξει ότι αυτή δεν είναι ακριβής απάντηση. Παπούδες, θετοί γονείς, ξαδέρφια, θείες, θείοι και απλοί φίλοι μπορεί να συνθέτουν μια οικογένεια. Η οικογένεια είναι σημαντική για να μπορούν τα άτομα να έχουν ευτυχισμένο τρόπο ζωής και να βρουν ικανοποίηση στη ζωή τους.» (Τέιλορ)

«Οικογένεια σημαίνει ότι κανείς δεν μένει μόνος του πίσω» (Κίρα)

«ΑΓΑΠΑΩ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ!! Όσο για το αν έχω φυσιολογική οικογένεια, εγώ παραιτήθηκα... Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Κάθε οικογένεια είναι διαφορετική. Έχω έξη "μισά αδέρφια" και μία θετή αδερφή, παρόλο που δεν πιστεύω ότι υπάρχει αυτό. Δεν μπορεί να έχεις μισό άνθρωπο, άρα πώς θα έχεις "μισά αδέρφια"; Η οικογένεια μου είναι η καλυτερότερη! (Άλεξ)

«Λοιπόν, η τέλεια οικογένεια δεν υπάρχει, λυπάμαι που το λέω. Νομίζω πως κάθε οικογένεια είναι τέλεια με το δικό της τρόπο. Μερικές οικογένειες έχουν μόνο ένα γονιό κι αυτό μπορεί να είναι δύσκολο πράμα. Η οικογένεια μου μπαίνει σε περιστασιακούς ανόητους καβγάδες αλλά το ξεπερνάμε σχετικά γρήγορα. Η οικογένεια στηρίζεται στην αγάπη. Είναι σαν τεστ για να δεις αν είσαι πραγματικά αφοσιωμένος. Η οικογένεια μου είναι φοβερή.» (Κέλσυ)

Φαίνεται λοιπόν πως η μορφή δεν κάνει την οικογένεια όσο το «περιεχόμενο» κι αυτό είναι οι σχέσεις και οι δεσμοί που την απαρτίζουν. Φτιάχνουμε οικογένειες γιατί έχουμε ανάγκη από δεσμούς και δημιουργούμε δεσμούς επειδή έχουμε οικογένειες.
Κι όταν είμαστε γονείς η κυριότερη (ή η μόνη;) δουλειά μας είναι να χτίζουμε και να φροντίζουμε τους δεσμούς με τα παιδιά μας.
Στα σπίτια μας έχουμε εργαλεία για όλες τις δουλειές που κάνουμε. Τα έχουμε, ακόμα κι αν δεν έχουμε πάντα όρεξη να τα χρησιμοποιήσουμε.
Έχουμε κατσαρόλες, τηγάνια και κουτάλες για να μαγειρεύουμε, κατσαβίδια, σφυριά και τανάλιες για να μαστορεύουμε, σκούπες και σαπούνια για να καθαρίζουμε.
Για να φροντίζουμε τους δεσμούς με τα παιδιά μας έχουμε κουβέρτες για να τα σκεπάζουμε αν κρυώνουν, μπουρνούζια για να τα τυλίγουμε μετά το μπάνιο, έχουμε ζάχαρη, αυγά και αλεύρι για το αγαπημένο τους γλυκό, παιχνίδια για να παίζουμε μαζί τους κι έχουμε βιβλία για να τους διαβάζουμε πριν πάνε για ύπνο (και όχι μόνο).

Έτσι φτιάχνουμε τις οικογένειες μας!

Βιβλία για την οικογένεια Βιβλία για μαμάδες Βιβλία για μπαμπάδες βιβλία για παππούδες και γιαγιάδες Βιβλία για αδέρφια

 Δείτε ακόμη: Πως τα παιδιά της Α΄ δημοτικού προσεγγίζουν την «οικογένεια»

 
 

το bookbook.gr προτείνει

Βοηθήστε το παιδί σας να γίνει αναγνώστης

Γονείς ενθαρρύνετε τα παιδιά να διαβάσουν!
Αν και δεν υπάρχουν οδηγίες για να εφαρμόσετε, αν και δεν υπάρχουν θαυματουργές τεχνικές, δείτε εδώ κάποιες προτάσεις που μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί να γίνει αναγνώστης.

Διαβάστε περισσότερα

το αγαπήσατε

Συνηθίζουμε να ταξινομούμε ό,τι μετριέται στην πεζή όψη της ζωής, της χωρίς φαντασία, της απομαγευμένης ζωής.

Η Μαρία Αγγελίδου στο βιβλίο της Τα Αμέτρητα ταλαντεύεται για λίγο, αλλά δεν χάνει την ισορροπία της και γρήγορα μετατρέπει το μέτρημα σε κάτι που δεν απαντάει στην ερώτηση «πόσα έχεις;» αλλά στην ερώτηση «τι θέλεις να μετρήσεις;».

Διαβάστε περισσότερα

προτεινόμενα άρθρα

 

δημοφιλή θέματα βιβλίων στο bookbook.gr

Αρκούδες Αστυνομικά Γαλλία Δώρα Εβραίοι Ελλάδα, ελληνική επανάσταση 1821 Ευρώπη Ηρωίδες Κίνα Καλοκαίρι Καπέλα Κατοχή Κυκλάδες Παρίσι Σπίτια Τσίρκο Χριστούγεννα άγγελοι άγρια ζώα άλογα έρωτας έφηβοι ήρωες αγάπη αγροκτήματα αγόρια αδέρφια αλεπούδες ανάγνωση ανάποδα παραμύθια ανθρώπινα δικαιώματα αριθμοί αρχαία Ελλάδα αρχαία Ελλάδα, Ιστορία αρχαία ελληνική ιστορία αρχιτεκτονική αστέρια αστρονομία βασιλιάδες βατράχια βιβλία βιβλιοθήκες βιβλιοπωλεία βιογραφίες βροχή βυζαντινή αυτοκρατορία βυθός γάτες γέφυρες γίγαντες γενέθλια γεωμετρία γιαγιάδες γιορτή γλυπτική γονείς και παιδιά δάση δέντρα δεινόσαυροι δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος διάστημα διαφορετικότητα δράκοι δρόμοι δόντια υγιεινή ειρήνη εκπαιδευτικοί ελέφαντες ελληνική μυθολογία ενηλικίωση εξερευνήσεις εξωγήινοι επιστήμη επιστήμονες εποχές ερωτήσεις ευτυχία εφευρέσεις εφηβεία ζουζούνια ζούγκλες ζωγράφοι ζωγραφική ζωγραφικοί πίνακες ζώα ημερολόγια θάλασσα θάνατος θάρρος θεατρικά έργα θησαυροί ιππότες ιστορία, ελληνική ιστορία, παγκόσμια ιστορίες κήποι καράβια κατοικίδια ζώα κηπουρική κλιμακωτά παραμύθια κορίτσια κουνέλια κουτιά κόμικς λέξεις λαγοί λαχανικά λιοντάρια λουλούδια λύκοι μάγισσες μάγοι μέλλον μαγειρική μαθηματικά μαμάδες μετανάστες μουσεία μουσική μπαμπάδες μύθοι νάνοι νεράιδες νησιά ντετέκτιβ νύχτα ξωτικά ξόρκια οικογένεια οικολογία οικονομία ορχήστρες ουράνιο τόξο πέταγμα παιδιά παιδιά με ειδικές ικανότητες παιδική ηλικία παιχνίδια παππούδες παραμύθια παρελθόν πειρατες περάσματα περιβάλλον περιβαλλοντική ρύπανση περιπέτειες ποίηση ποδόσφαιρο πολιτικά δικαιώματα ποντίκια ποτάμια πουλιά πρίγκιπες προϊστορία πρόσφυγες πρώτος παγκόσμιος πόλεμος πτήση πόλεις πόλεμος ρομπότ ρούχα σαλιγκάρια σελήνη σκοτάδι σκύλοι συμπεριφορά τρόποι συναισθήματα συνταγές σχήματα σχολεία σχολείο σχολικός εκφοβισμός σύννεφα τέρατα τέχνη τέχνηεκπαίδευση τίγρεις ταξίδια τηλεόραση υποβρύχια φάλαινες φαγητό φαντάσματα φανταστική λογοτεχνία φιλίες φιλοσοφία φοβίες φυσική φόβος φύση χάρτες χειμώνας χελώνες χορός χρυσοθήρες χρόνος χρόνος μέτρηση χρώματα όνειρα ύπνος
ici-paper.com

 

bookbook.gr εργαστήρια

συνδέσεις
bookbook.gr
κλείσιμο