Περάσματα που μας μεταφέρουν από μια πραγματικότητα σε μια άλλη:
Περάσματα πραγματικά, όπως η είσοδος στη Μεσόγειο από την Ερυθρά θάλασσα που φέρνει ξένα ψάρια στο Αιγαίο, για να σκεφτούμε περάσματα που ενώνουν και χωρίζουν περιβάλλοντα, λαούς, κόσμους, γλώσσες. Όπως η είσοδος του Ιάσονα στη Μαύρη Θάλασσα, αφού έχει καταφέρει με τους συντρόφους του να διασχίσει τις Συμπληγάδες Πέτρες, για να σκεφτούμε περάσματα που φέρνουν μεγάλες αλλαγές στον χώρο και στον χρόνο.
Περάσματα συμβολικά, που η λογοτεχνία αγαπάει ιδιαίτερα. Μ’ αυτόν τον τρόπο διαλέγει συχνά να συμβολίσει τη μετάβαση από μια ηλικία σε μια άλλη, από έναν κόσμο σε έναν άλλο: Τα περάσματα που δεν έχουν συνήθως τίποτα το μαγικό. Απλά αντικείμενα ή τόποι που συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή, μια πόρτα, ένας καθρέφτης, ένα κομπιούτερ, ένα ασανσέρ, η αποβάθρα ενός σιδηροδρομικού σταθμού και βρισκόμαστε σ’ έναν άλλο κόσμο, σε μια διαφορετική διάσταση.
Προσπαθήσαμε να περιλάβουμε τα πιο γνωστά από αυτά: την κουνελότρυπα της Αλίκης, τη ντουλάπα-πύλη για τη Νάρνια… Περάσματα που επιτρέπουν την είσοδό σε πλήθος διαφορετικών κόσμων: της τέχνης, του σύμπαντος, του κόσμου των συγγραφέων, της μυστικής ζωής μιας πόλης και άλλα, που προκάλεσαν τη φαντασία μας, όπως η τρύπα που οδηγεί τα μικρά ποντικάκια από τον κόσμο του βιβλίου που ζούνε στην πραγματική ζωή.
Γιατί τελικά τα βιβλία είναι τα αντικείμενα-περάσματα για τους κόσμους που κρύβονται στις ιστορίες!
Διαβάζοντας προσδοκούμε να ανακαλύψουμε εκείνες τις τρύπες στα βιβλία που θα μας επιτρέπουν να μπαίνουμε στις ιστορίες να ανατροφοδοτούμαστε και να επιστρέφουμε στην καθημερινότητα με τη δύναμη να τη ζούμε λίγο περισσότερο ποιητικά.
![]() |
βιβλία για τα περάσματα |
το bookbook.gr προτείνει

Γονείς ενθαρρύνετε τα παιδιά να διαβάσουν!
Αν και δεν υπάρχουν οδηγίες για να εφαρμόσετε, αν και δεν υπάρχουν θαυματουργές τεχνικές, δείτε εδώ κάποιες προτάσεις που μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί να γίνει αναγνώστης.
το αγαπήσατε
Συνηθίζουμε να ταξινομούμε ό,τι μετριέται στην πεζή όψη της ζωής, της χωρίς φαντασία, της απομαγευμένης ζωής.
Η Μαρία Αγγελίδου στο βιβλίο της Τα Αμέτρητα ταλαντεύεται για λίγο, αλλά δεν χάνει την ισορροπία της και γρήγορα μετατρέπει το μέτρημα σε κάτι που δεν απαντάει στην ερώτηση «πόσα έχεις;» αλλά στην ερώτηση «τι θέλεις να μετρήσεις;».
Διαβάστε περισσότερα