Είναι αμέτρητοι οι χοροί στα παραμύθια. Κι αν δεν είναι όλοι γλέντια σίγουρα κι ασφαλή κι ευτυχισμένα, είναι πάντως στιγμές θριάμβου, περίσσειας δύναμης, περίσσειας χαράς. Ο Κουτσοκαλιγέρης χορεύει από τη χαρά του, που κανείς δεν μαντεύει το όνομά του: σ’ ένα βουνό, σε μια λαγκαδιά έρημη, όπου οι αλεπούδες λένε καληνύχτα στους λαγούς, είδα (λέει ο απεσταλμένος της δύστυχης βασίλισσας) ένα μικρό σπιτάκι. Φωτιά ήταν αναμμένη εκεί μπροστά κι ένα ανθρωπάκι χοροπηδούσε γύρω γύρω στο ένα πόδι και τραγουδούσε:


koutsokalligeris Zelinski001

«Σήμερα θ’ ανάψω κι αύριο θα ψήσω. Μεθαύριο το βασιλόπουλο θα πάω να ζητήσω. Αχ, τι καλά που κανείς δεν το ξέρει ότι με λένε Κουτσοκαλιγέρη!»

Εικονογράφηση του Paul Zelinski, Ρουμπελστίτσκιν, Μίνωας, 2007

Αλλά οι πύργοι των παραμυθιών, κι όλα τα παλάτια στις Χώρες αυτές της Μαγείας, έχουν απαραιτήτως αίθουσα χορού. Κι ένα σωρό μεγάλες αποφάσεις παίρνονται ακριβώς την ώρα που όλοι χορεύουν… Τις πιο σημαντικές στροφές της η Μοίρα τις παίρνει ακριβώς μέσα στη λάμψη των χορών αυτών.

“Ο αρουραίος”, στην Ιστορία του Ντεσπερώ της Κέιτ ΝτιΚαμίλο, Μοντέρνοι Καιροί, 2004:

«χόρευε ευτυχισμένος από δωμάτιο σε δωμάτιο, ώσπου ξαφνικά βρέθηκε στην είσοδο της αίθουσας δεξιώσεων του πύργου. Κοίταξε μέσα και είδε μαζεμένους το Βασιλιά Φίλιππο, τη βασίλισσα Ρόζμαρι, την πριγκήπισσα Μπιζέλα, είκοσι ευγενείς, έναν ταχυδακτυλουργό, τέσσερις οργανοπαίκτες κι όλη τη φρουρά του βασιλιά. Αυτή η συγκέντρωση, αγαπητέ αναγνώστη, ήταν πραγματικά ένα υπέροχο θέαμα για τα μάτια του αρουραίου. Ο Ροσκούρο ποτέ δεν είχε δει ευτυχισμένους ανθρώπους, μόνο άμοιρους και δυστυχισμένους… Έμεινε λοιπόν έκπληκτος και γοητευμένος. Τα πάντα άστραφταν˙ τα χρυσά κουτάλια στο τραπέζι, τα μουσικά καμπανάκια στο καπέλο του ταχυδακτυλουργού, οι χορδές στις κιθάρες των μουσικών και οι κορόνες του βασιλιά και της βασίλισσας!…. Αυτό που συμβαίνει εδώ πάνω είναι πέρα από κάθε φαντασία. Είναι υπερβολικά όμορφο, μονολόγησε ο Ροσκούρο και προχώρησε μέσα στην αίθουσα. Σήκωσε την ουρά του ψηλά πάνω από το πάτωμα, την κράτησε σε ορθή γωνία με το σώμα του και, αφού συγχρονίστηκε με τη μουσική που έπαιζαν οι κιθαριστές, βημάτισε προς τα εμπρός. Ο αρουραίος, αγαπητέ αναγνώστη, αυτοπροσκλήθηκε στη γιορτή».

Χορεύοντας δείχνουν τη χαρά τους και τα θηρία του Σεντάκ, παρέα με τον μικρό ταξιδευτή και βασιλιά τους:

wildthingsrumpus

Maurice Sendak, Where the Wild Things are, Bodley Head, 1993

Στο Καπέλο του Μάγου Μουμέρλιν, μια από τις τέσσερις περιπέτειες των Μούμιν που έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη, η γιορτή περνάει από πολλά στάδια: η απαραίτητη τούρτα και ο στολισμός δίνουν τη θέση τους στην χαρμόσυνη ανταλλαγή δώρων και ευχών (που πραγματοποιούνται). Μα το τέλος είναι κι εδώ ο χορός:


moomin002

Ποτέ δεν είχε ξαναγίνει τέτοια γιορτή στην Κοιλάδα των Μούμιν. Έφαγαν, ήπιαν, κουβέντιασαν, χόρεψαν όσο άντεχαν. Και μετά γύρισαν στα σπίτια τους λίγη ώρα πριν χαράξει κι έπεσαν για ύπνο. Τι καλά που ήταν!

Τούβε Γιάνσσον, Το καπέλο του Μάγου Μουμέρλιν, Πατάκης, 2013

 

KolombinaArlekinos001

Στους χορούς αρχίζουν κι οι μεγάλοι έρωτες. Σε χορό μεταμφιεσμένων γνωρίζονται ο Αρλεκίνος κι η Κολομπίνα.

εικονογράφηση Jane Ray, από τον τόμο Ιστορίες Αγάπης και Φιλίας για παιδιά, εκδ. Παπαδόπουλος, 2001.

 

Svetlin Romaios Ioulietta001

Σ’ έναν εξαίσιο χορό, επίσης μεταμφιεσμένων, πρωτοβλέπει ο Ρωμαίος την Ιουλιέτα.

Εικονογράφηση του Σβετλίν, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Παπαδόπουλος, 2003

Και με χορό θριαμβικό πανηγυρίζει κι ο ήρωας τη σωτηρία του. Ο Γκενάντι Σπίριν έχει εικονογραφήσει θαυμάσια τον χορό του Βάλτερ Σναφς, που γιορτάζει γιορτή Ι.Χ. αλλά μεγάλη, όταν τον πιάνει αιχμάλωτο ο εχθρός, στην ιστορία του Γκυ ντε Μωπασάν:

«Επιτέλους, επιτέλους είχε πιαστεί αιχμάλωτος! Είχε σωθεί! Κι ο Βάλτερ Σναφς άρχισε να χορεύει. Σαν τον τρελό χοροπηδούσε γύρω γύρω, χτυπούσε παλαμάκια, γελούσε με την ψυχή του. Ώσπου σωριάστηκε λαχανιασμένος, αλλά πανευτυχής στο πάτωμα».

Υπάρχουν, βέβαια, και γιορτές που βασιλεύουν ανάμεσα στις υπόλοιπες γιορτές. Μια τέτοια τα Χριστούγεννα όπως τα γιορτάζουν οι διάφορες οικογένειες των ζώων, ιδέα του Πάουλ Μάαρ, εικονογραφημένη με την ανεξάντλητη έμπνευση και την φανταστική λεπτομέρεια του Κεστούτις Κασπαραβίσιους! Από τα πλούσια και κάθε φορά καινούργια γιορτινά σκηνικά αυτού του βιβλίου, από τους τρόπους που γιορτάζουν τ’ Αρκουδάκια και τα Γουρούνια, τα Ρακούν και οι Χιονάνθρωποι, οι Σκίουροι και οι Πιγκουίνοι, αξέχαστος μένει ο χορός με τα πατίνια που μας παρουσιάζουν οι Πάπιες:

Πατινάζ κάνουν οι Πάπιες 
κι οι μεγάλες κι οι μικρές. 
Στροβιλίζονται κεφάτες 
σαν χορεύτριες θαυμαστές.

Κόβουν βόλτες, κάνουν σάλτο 
πάνω κάτω, πίσω μπρος.
Πέφτουν, κάνουνε σπαγκάτο
και αρχίζει ο χορός.

Kasparaviciuspapiadance

Kestutis Kasparavicius, Χριστούγεννα με την οικογένεια Αρκούδου, Παπαδόπουλος, 1999

Μα η πιο καλή, η πιο αγνή, η πιο αγαπημένη γιορτή είναι βέβαια η γιορτή η αναπάντεχη, η δίχως άλλο λόγο πέρα από την έκρηξη της χαράς. Σαν αυτήν που νοιώθουν ο Τίγρης κι ο Αρκούδος φτάνοντας στον τόπο των ονείρων τους.

 


Διαβάστε για τα συστατικά της Γιορτής:

I. θα φάμε και θα πιούμε…
III. μικροί μεγάλοι, άντρες γυναίκες, νέοι, γέροι και παιδιά…
Αρχή

 

 

το bookbook.gr προτείνει

Βοηθήστε το παιδί σας να γίνει αναγνώστης

Γονείς ενθαρρύνετε τα παιδιά να διαβάσουν!
Αν και δεν υπάρχουν οδηγίες για να εφαρμόσετε, αν και δεν υπάρχουν θαυματουργές τεχνικές, δείτε εδώ κάποιες προτάσεις που μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί να γίνει αναγνώστης.

Διαβάστε περισσότερα

το αγαπήσατε

Συνηθίζουμε να ταξινομούμε ό,τι μετριέται στην πεζή όψη της ζωής, της χωρίς φαντασία, της απομαγευμένης ζωής.

Η Μαρία Αγγελίδου στο βιβλίο της Τα Αμέτρητα ταλαντεύεται για λίγο, αλλά δεν χάνει την ισορροπία της και γρήγορα μετατρέπει το μέτρημα σε κάτι που δεν απαντάει στην ερώτηση «πόσα έχεις;» αλλά στην ερώτηση «τι θέλεις να μετρήσεις;».

Διαβάστε περισσότερα

προτεινόμενα άρθρα

 

δημοφιλή θέματα βιβλίων στο bookbook.gr

Αρκούδες Αστυνομικά Γαλλία Δώρα Εβραίοι Ελλάδα, ελληνική επανάσταση 1821 Ευρώπη Ηρωίδες Κίνα Καλοκαίρι Καπέλα Κατοχή Κυκλάδες Παρίσι Σπίτια Τσίρκο Χριστούγεννα άγγελοι άγρια ζώα άλογα έρωτας έφηβοι ήρωες αγάπη αγροκτήματα αγόρια αδέρφια αλεπούδες ανάγνωση ανάποδα παραμύθια ανθρώπινα δικαιώματα αριθμοί αρχαία Ελλάδα αρχαία Ελλάδα, Ιστορία αρχαία ελληνική ιστορία αρχιτεκτονική αστέρια αστρονομία βασιλιάδες βατράχια βιβλία βιβλιοθήκες βιβλιοπωλεία βιογραφίες βροχή βυζαντινή αυτοκρατορία βυθός γάτες γέφυρες γίγαντες γενέθλια γεωμετρία γιαγιάδες γιορτή γλυπτική γονείς και παιδιά δάση δέντρα δεινόσαυροι δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος διάστημα διαφορετικότητα δράκοι δρόμοι δόντια υγιεινή ειρήνη εκπαιδευτικοί ελέφαντες ελληνική μυθολογία ενηλικίωση εξερευνήσεις εξωγήινοι επιστήμη επιστήμονες εποχές ερωτήσεις ευτυχία εφευρέσεις εφηβεία ζουζούνια ζούγκλες ζωγράφοι ζωγραφική ζωγραφικοί πίνακες ζώα ημερολόγια θάλασσα θάνατος θάρρος θεατρικά έργα θησαυροί ιππότες ιστορία, ελληνική ιστορία, παγκόσμια ιστορίες κήποι καράβια κατοικίδια ζώα κηπουρική κλιμακωτά παραμύθια κορίτσια κουνέλια κουτιά κόμικς λέξεις λαγοί λαχανικά λιοντάρια λουλούδια λύκοι μάγισσες μάγοι μέλλον μαγειρική μαθηματικά μαμάδες μετανάστες μουσεία μουσική μπαμπάδες μύθοι νάνοι νεράιδες νησιά ντετέκτιβ νύχτα ξωτικά ξόρκια οικογένεια οικολογία οικονομία ορχήστρες ουράνιο τόξο πέταγμα παιδιά παιδιά με ειδικές ικανότητες παιδική ηλικία παιχνίδια παππούδες παραμύθια παρελθόν πειρατες περάσματα περιβάλλον περιβαλλοντική ρύπανση περιπέτειες ποίηση ποδόσφαιρο πολιτικά δικαιώματα ποντίκια ποτάμια πουλιά πρίγκιπες προϊστορία πρόσφυγες πρώτος παγκόσμιος πόλεμος πτήση πόλεις πόλεμος ρομπότ ρούχα σαλιγκάρια σελήνη σκοτάδι σκύλοι συμπεριφορά τρόποι συναισθήματα συνταγές σχήματα σχολεία σχολείο σχολικός εκφοβισμός σύννεφα τέρατα τέχνη τέχνηεκπαίδευση τίγρεις ταξίδια τηλεόραση υποβρύχια φάλαινες φαγητό φαντάσματα φανταστική λογοτεχνία φιλίες φιλοσοφία φοβίες φυσική φόβος φύση χάρτες χειμώνας χελώνες χορός χρυσοθήρες χρόνος χρόνος μέτρηση χρώματα όνειρα ύπνος
ici-paper.com

 

bookbook.gr εργαστήρια

συνδέσεις
bookbook.gr
κλείσιμο