Στην πρώτη Δημοτικού τα παιδιά καλούνται να μπουν σε μία διαδικασία συνειδητοποίησης και έκφρασης σχετικά με τη έννοια της οικογένειας. Αν και ανάλογες δραστηριότητες γίνονται τόσο στο νηπιαγωγείο όσο και σε μεγαλύτερες τάξεις, στην ηλικία των 6 ετών όμως, αρχίζει η διάκριση του συναισθήματος και της δομής. Αυτό που νιώθουν δηλαδή τα παιδιά για την οικογένεια και αυτό που είναι η οικογένεια.
Και τα συναισθήματα και η δομή διαφοροποιούνται από το ένα παιδί στο άλλο (ακόμη και ενδοοικογενειακά). Είναι φυσιολογικό το κάθε παιδί να βιώνει συναισθήματα για την οικογένειά του, αλλά πολλές φορές το κάθε παιδί βιώνει διαφορετικά και τη δομή της (κάποιο παιδί μεγαλώνει με τη μητέρα, άλλο με τον πατέρα, άλλο με τους παππούδες, άλλο σε κλασικά δομημένη οικογένεια κοκ).

η οικογένειά μου η οικογένειά μου η οικογένειά μου

Οι τρόποι για να εκφραστεί ένα παιδί στην ηλικία των έξι για την οικογένειά του είναι πολλοί. Ας δούμε τα πράγματα, κατ' αρχάς μέσα από την Τέχνη.
Θέατρο:
• Τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν μία θεατρική παράσταση σχετική με το θέμα, ή που να ενυπάρχει κάποια μορφή οικογένειας που να δώσει αφορμή για συζήτηση.
• Μέσα στην τάξη μπορεί να δοθεί η ευκαιρία να δείξουν θεατρικά ένα ρόλο από την οικογένειά τους. Είναι σημαντικό όμως τελειώνοντας να μιλούν γι' αυτόν δηλαδή να τον αντιμετωπίζουν ως τρίτο, ώστε να ολοκληρώνεται η φάση της απορολοποίησης.
• Μπορούν τα παιδιά να δημιουργήσουν μικρούς αυτοσχεδιασμούς στηριγμένους σε ιδέες τους από καθημερινές στιγμές μέσα στην οικογένειά τους.
Εικαστικά:
• Μία ζωγραφιά στην οποία καταγράφεται η οικογένεια με την κλασική της μορφή.
• Σε αυτήν μπορεί να προστεθούν και άλλα πρόσωπα, φίλοι, κατοικίδια κοκ.
• Σε κάθε ένα πρόσωπο μπορεί να καταγράφεται το όνομά του και η ιδιότητά του.
• Σε ένα κουτί παπουτσιών δημιουργείται ένας τρισδιάστατος χώρος με τα πρόσωπα της οικογένειας ζωγραφισμένα, κομμένα, αλλά όχι κολλημένα. Έτσι κάθε μέρα μπορεί το παιδί να δημιουργεί ένα διαφορετικό περιβάλλον στο κουτί του
• Δημιουργούμε έναν πίνακα με μικρές ζωγραφιές που η κάθε μία αναφέρεται και σε μία διαφορετική μορφή οικογένειας που γνωρίζει το κάθε παιδί (δεν είναι ανάγκη να εκθέσει τη δικιά του εφόσον δε θέλει).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η Τέχνη είναι θεραπευτική. Όμως εμείς δεν είμαστε θεραπευτές. Ούτε αναλυτές των έργων των παιδιών. Όταν τους δίνουμε αφορμή για έκφραση, η δουλειά μας τελειώνει όταν τα παιδιά έχουν εκφραστεί. Η ερμηνεία δεν είναι δική μας δουλειά και οφείλουμε να μην προβαίνουμε σε κάτι τέτοιο, διότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που νομίζουμε πως πάμε να λύσουμε.

Mουσική:
• Τραγουδάμε τραγούδια για τα διάφορα μέλη της οικογένειας.
• Δημιουργούμε «οικογένειες» με ήχους και φωνή.
• Αυτοσχεδιάζουμε θεατρικά χρησιμοποιώντας στιλ όπερας.
• Ακούσματα και παιχνίδια με τις διαφορετικές οικογένειες των οργάνων.
Λογοτεχνία:
• Διαβάζουμε ιστορίες για οικογένειες
• Διαβάζουμε ποιήματα που να εμπεριέχουν ή να αναφέρονται σε οικογένειες.
• Ιστορικές οικογένειες
• Θρησκευτικές οικογένειες
• Οικογένειες μέσα στα παραμύθια.
• Δημιουργούνε ιστορίες για κάποια οικογένεια ή για τη δικιά τους.

Επίσης, μέσα από τα γνωστικά αντικείμενα του Δημοτικού μπορούμε να προσεγγίσουμε πολύπλευρα την έννοια «οικογένεια».

Δραστηριότητες γλώσσας:
• Οικογένειες λέξεων (και γιατί λέγονται έτσι)
• Ετυμολογία της λέξης οικογένεια.
Μελέτη περιβάλλοντος
• Οικογενειακές συνήθειες (γνωστές).
• Ιδιαίτερες οικογενειακές συνήθειες.
• Παρατσούκλια-χαϊδευτικά στην οικογένεια.
• Πώς ζητάω κάτι που θέλω από την οικογένεια ή από κάποιο μέλος.
• Τι αποφεύγω να κάνω (γιατί βαριέμαι, ή γιατί νιώθω κορόιδο)
• Τι μου επιβάλλεται να κάνω.
• Δημιουργώ το γενεαλογικό μου δέντρο.

Μια τόσο πολυδιάστατη έννοια, με τις τόσες διαφορετικές προεκτάσεις και μορφές, η πιο εξελίξιμη μορφή συνύπαρξης των ανθρώπων, μπορεί να προσεγγιστεί αντίστοιχα με ποικίλους τρόπους και σε πολλαπλά επίπεδα.
Έτσι μπορούν τα παιδιά να εξοικειωθούν και να "αναλύσουν" τις διάφορες πλευρές της και να προετοιμάσουν τη δική τους "έννοια" για το μέλλον.
Παράλληλα εδραιώνουν τη θέση τους μέσα στην ομάδα των συνομιλίκων παρουσιάζοντας τη δικιά τους οικογένεια- εκδοχή ζωής και καθημερινότητας.

Βαγγέλης Κτιστόπουλος, Δάσκαλος (εκπ. Αργύρη-Λαιμού)

 

το bookbook.gr προτείνει

Βοηθήστε το παιδί σας να γίνει αναγνώστης

Γονείς ενθαρρύνετε τα παιδιά να διαβάσουν!
Αν και δεν υπάρχουν οδηγίες για να εφαρμόσετε, αν και δεν υπάρχουν θαυματουργές τεχνικές, δείτε εδώ κάποιες προτάσεις που μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί να γίνει αναγνώστης.

Διαβάστε περισσότερα

το αγαπήσατε

Συνηθίζουμε να ταξινομούμε ό,τι μετριέται στην πεζή όψη της ζωής, της χωρίς φαντασία, της απομαγευμένης ζωής.

Η Μαρία Αγγελίδου στο βιβλίο της Τα Αμέτρητα ταλαντεύεται για λίγο, αλλά δεν χάνει την ισορροπία της και γρήγορα μετατρέπει το μέτρημα σε κάτι που δεν απαντάει στην ερώτηση «πόσα έχεις;» αλλά στην ερώτηση «τι θέλεις να μετρήσεις;».

Διαβάστε περισσότερα

προτεινόμενα άρθρα

 

δημοφιλή θέματα βιβλίων στο bookbook.gr

Αρκούδες Αστυνομικά Γαλλία Δώρα Εβραίοι Ελλάδα, ελληνική επανάσταση 1821 Ευρώπη Ηρωίδες Κίνα Καλοκαίρι Καπέλα Κατοχή Κυκλάδες Παρίσι Σπίτια Τσίρκο Χριστούγεννα άγγελοι άγρια ζώα άλογα έρωτας έφηβοι ήρωες αγάπη αγροκτήματα αγόρια αδέρφια αλεπούδες ανάγνωση ανάποδα παραμύθια ανθρώπινα δικαιώματα αριθμοί αρχαία Ελλάδα αρχαία Ελλάδα, Ιστορία αρχαία ελληνική ιστορία αρχιτεκτονική αστέρια αστρονομία βασιλιάδες βατράχια βιβλία βιβλιοθήκες βιβλιοπωλεία βιογραφίες βροχή βυζαντινή αυτοκρατορία βυθός γάτες γέφυρες γίγαντες γενέθλια γεωμετρία γιαγιάδες γιορτή γλυπτική γονείς και παιδιά δάση δέντρα δεινόσαυροι δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος διάστημα διαφορετικότητα δράκοι δρόμοι δόντια υγιεινή ειρήνη εκπαιδευτικοί ελέφαντες ελληνική μυθολογία ενηλικίωση εξερευνήσεις εξωγήινοι επιστήμη επιστήμονες εποχές ερωτήσεις ευτυχία εφευρέσεις εφηβεία ζουζούνια ζούγκλες ζωγράφοι ζωγραφική ζωγραφικοί πίνακες ζώα ημερολόγια θάλασσα θάνατος θάρρος θεατρικά έργα θησαυροί ιππότες ιστορία, ελληνική ιστορία, παγκόσμια ιστορίες κήποι καράβια κατοικίδια ζώα κηπουρική κλιμακωτά παραμύθια κορίτσια κουνέλια κουτιά κόμικς λέξεις λαγοί λαχανικά λιοντάρια λουλούδια λύκοι μάγισσες μάγοι μέλλον μαγειρική μαθηματικά μαμάδες μετανάστες μουσεία μουσική μπαμπάδες μύθοι νάνοι νεράιδες νησιά ντετέκτιβ νύχτα ξωτικά ξόρκια οικογένεια οικολογία οικονομία ορχήστρες ουράνιο τόξο πέταγμα παιδιά παιδιά με ειδικές ικανότητες παιδική ηλικία παιχνίδια παππούδες παραμύθια παρελθόν πειρατες περάσματα περιβάλλον περιβαλλοντική ρύπανση περιπέτειες ποίηση ποδόσφαιρο πολιτικά δικαιώματα ποντίκια ποτάμια πουλιά πρίγκιπες προϊστορία πρόσφυγες πρώτος παγκόσμιος πόλεμος πτήση πόλεις πόλεμος ρομπότ ρούχα σαλιγκάρια σελήνη σκοτάδι σκύλοι συμπεριφορά τρόποι συναισθήματα συνταγές σχήματα σχολεία σχολείο σχολικός εκφοβισμός σύννεφα τέρατα τέχνη τέχνηεκπαίδευση τίγρεις ταξίδια τηλεόραση υποβρύχια φάλαινες φαγητό φαντάσματα φανταστική λογοτεχνία φιλίες φιλοσοφία φοβίες φυσική φόβος φύση χάρτες χειμώνας χελώνες χορός χρυσοθήρες χρόνος χρόνος μέτρηση χρώματα όνειρα ύπνος
ici-paper.com

 

bookbook.gr εργαστήρια

συνδέσεις
bookbook.gr
κλείσιμο