βιβλία που ξεχωρίσαμε το 2012
βιβλία που ξεχωρίσαμε

Από τα βιβλία που διαβάσαμε στη διάρκεια του χρόνου ξεχωρίσαμε...

Το 2012 κυκλοφόρησαν λιγότερα βιβλία για παιδιά. Όμως το 2012 ήταν μια χρονιά που συζητήθηκαν πολλά για τα παιδικά βιβλία, για τις βιβλιοθήκες, για τον τρόπο που ασκείται η εθνική πολιτική βιβλίου και φιλαναγνωσίας.

Η συζήτηση ανέδειξε πολλές πικρές αλήθειες αλλά και χαραμάδες αισιοδοξίας.Γιατί αν αποδείχτηκε πόσο εύκολα και αβίαστα και χωρίς προγραμματισμό κάνουμε επιλογές που επηρεάζουν το μέλλον της παιδείας και της εκπαίδευσης άλλο τόσο τα βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2012 μας αποδεικνύουν πως μια καινούρια γενιά δημιουργών ωριμάζει και μας προσφέρει βιβλία φτιαγμένα με κέφι, χωρίς καμιά σοβαροφάνεια, τολμάει να προσεγγίζει ενδιαφέροντα θέματα και έχει παρουσία σε όλους τους τομείς των παιδικών βιβλίων: από τα βιβλία γνώσεων, τα εικονογραφημένα, τη μυθοπλασία.

Αν οι επιλογές των ξένων συγγραφέων μας δυσκόλεψαν, καθώς οι τίτλοι που μεταφράστηκαν έμειναν στα ίδια θέματα –μαγεία, βαμπίρ, μάχη του καλού με το κακό- οι επιλογές των βιβλίων των ελλήνων συγγραφέων μας εξέπληξαν με την ποικιλία στα θέματα τους. Η Αμάντα Μιχαλοπούλου έπλασε έναν ολόκληρο εξωγήινο κόσμο του Κροαλούς, εφεύρε τη γλώσσα τους, μαγείρεψε τα φαγητά τους. Ο Παναγιώτης Τσιρίδης με τον Ευτύχιο Καλλέργη και τη συλλογή με τους εφιάλτες τους μας πρόσφερε μια εξαιρετική προσέγγιση του κόσμου των ονείρων των παιδιών και η Ροδούλα Παππά μας πρόσφερε έναν καθρέφτη για να κοιτάξουμε το πρόσωπό μας μαζί με το παιδί που στο κεφάλι του φύτρωσε ένα δέντρο. Τέλος ο Αλέξης Κυριτσόπουλος με την προσέγγιση του στην ποίηση του Σεφέρη και του Εγγονόπουλου μας πρόσφερε τα δώρα του 2012 με δυο βιβλία – στολίδια από άποψη κειμένου και εικονογράφησης αλλά και εκδοτικής επιμέλειας. Στον τομέα της εικονογράφησης είχαμε την τολμηρή προσπάθεια του Βασίλη Παπατσαρούχα να εικονογραφήσει και να αναμετρηθεί με την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων αλλά και της Ίριδας Σαμαρτζή να αφηγηθεί κι αυτή παράλληλα με τη Μαρία Αγγελίδου τις δικές της ιστορίες του πολέμου και της θάλασσας και να απευθυνθεί σε ένα μεγαλύτερο ηλικιακά ακροατήριο απ’ ότι τα εικονογραφημένα βιβλία της συνήθως απευθύνονται.
Στα βιβλία γνώσεων δίπλα στις σύγχρονες προσεγγίσεις στην τέχνη και τη φιλοσοφία των Γάλλων συγγραφέων έχουμε πια και μια καινούρια ελληνική σειρά που εγκαινιάστηκε από τη Σώτη Τριανταφύλλου και απαντάει σε ερωτήματα εφήβων για τη φιλοσοφία. Στα comics η προσπάθεια του Θανάση Πέτρου και του Δημήτρη Βανέλλη να μετασκευάσουν στη γλώσσα των κόμικς γνωστά διηγήματα ελλήνων λογοτεχνών συνεχίστηκε και φέτος με το Γιούσουρι, ανοίγοντας έτσι ένα παράθυρο επικοινωνίας των εφήβων με κλασικά κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Φέτος προσθέσαμε άλλη μια θεματική κατηγορία στις επιλογές μας, αφιερωμένη στα βιβλία για τον ελεύθερο χρόνο, θέλοντας να διαχωρίσουμε αυτό το είδος βιβλίων από τα βιβλία γνώσεων. Κι εδώ οι προτάσεις ελλήνων δημιουργών είναι αξιοπρόσεκτες.

Η επιλογή των βιβλίων που σας παρουσιάζουμε έγινε με βάση την ευρηματική πλοκή, τους ζωντανούς ήρωες, την εικονογράφηση, που διεκδικεί το δικό της μέρος στην αφήγηση, και τέλος την προσέγγιση του θέματος. Αν και το μέγεθος της εκδοτικής παραγωγής των παιδικών βιβλίων ήταν φέτος μικρότερο, όσο και αν το θέλαμε, πολλές από τις καινούριες εκδόσεις δεν καταφέραμε να τις διαβάσουμε. Ευχαριστούμε τους εκδοτικούς οίκους που φροντίζουν να μας ενημερώνουν για τις καινούριες τους εκδόσεις, στέλνοντάς μας αντίτυπα.

Τα βιβλία του 2012 που ξεχωρίσαμε, μοιάζει να δημιουργούν το καθένα με τον τρόπο του έναν πολύχρωμο κόσμο, εύφορο, γόνιμο κι αισιόδοξο μέσα στο γενικό τοπίο της κατάρρευσης που συνηθίσαμε να επιδεικνύουμε ως καθημερινότητά μας και αναπότρεπτη μοίρα μας. Σε πείσμα όλων αυτών που και στον τομέα των παιδικών βιβλίων αγωνίζονται να μας πείσουν πως έτσι είναι τα πράγματα και ας κάνουμε τους συμβιβασμούς μας –μικρούς ή μεγάλους, προκειμένου π.χ. να πάνε 50 βιβλία σε κάποια σχολεία, υπάρχουν αυτά τα καταπληκτικά βιβλία που έχουν τη δύναμη και τη χαρά να κάνουν ένα δέντρο να φυτρώσει στο κεφάλι ενός παιδιού και να το αγαπήσουν για όλες τις ανεξάντλητες δυνατότητες που αυτή του η κατάσταση μπορεί να μας προσφέρει.
Εμείς είμαστε μαζί τους, χωρίς συμβιβασμούς, ακολουθώντας τη δημιουργική τους δύναμη και αισιοδοξία.

 

ξένοι συγγραφείς
ξένοι συγγραφείς
βιβλία γνώσεων
βιβλία γνώσεων
βιβλία με εικόνες
βιβλία με εικόνες
έλληνες συγγραφείς
έλληνες συγγραφείς

comics
comics

βιβλία για τον ελεύθερο χρόνο
 
επιλογή βιβλίων: Ειρήνη Βοκοτοπούλου

 

 

 

 

το bookbook.gr προτείνει

Βοηθήστε το παιδί σας να γίνει αναγνώστης

Γονείς ενθαρρύνετε τα παιδιά να διαβάσουν!
Αν και δεν υπάρχουν οδηγίες για να εφαρμόσετε, αν και δεν υπάρχουν θαυματουργές τεχνικές, δείτε εδώ κάποιες προτάσεις που μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί να γίνει αναγνώστης.

Διαβάστε περισσότερα

το αγαπήσατε

Συνηθίζουμε να ταξινομούμε ό,τι μετριέται στην πεζή όψη της ζωής, της χωρίς φαντασία, της απομαγευμένης ζωής.

Η Μαρία Αγγελίδου στο βιβλίο της Τα Αμέτρητα ταλαντεύεται για λίγο, αλλά δεν χάνει την ισορροπία της και γρήγορα μετατρέπει το μέτρημα σε κάτι που δεν απαντάει στην ερώτηση «πόσα έχεις;» αλλά στην ερώτηση «τι θέλεις να μετρήσεις;».

Διαβάστε περισσότερα

προτεινόμενα άρθρα

 

δημοφιλή θέματα βιβλίων στο bookbook.gr

Αρκούδες Αστυνομικά Γαλλία Δώρα Εβραίοι Ελλάδα, ελληνική επανάσταση 1821 Ευρώπη Ηρωίδες Κίνα Καλοκαίρι Καπέλα Κατοχή Κυκλάδες Παρίσι Σπίτια Τσίρκο Χριστούγεννα άγγελοι άγρια ζώα άλογα έρωτας έφηβοι ήρωες αγάπη αγροκτήματα αγόρια αδέρφια αλεπούδες ανάγνωση ανάποδα παραμύθια ανθρώπινα δικαιώματα αριθμοί αρχαία Ελλάδα αρχαία Ελλάδα, Ιστορία αρχαία ελληνική ιστορία αρχιτεκτονική αστέρια αστρονομία βασιλιάδες βατράχια βιβλία βιβλιοθήκες βιβλιοπωλεία βιογραφίες βροχή βυζαντινή αυτοκρατορία βυθός γάτες γέφυρες γίγαντες γενέθλια γεωμετρία γιαγιάδες γιορτή γλυπτική γονείς και παιδιά δάση δέντρα δεινόσαυροι δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος διάστημα διαφορετικότητα δράκοι δρόμοι δόντια υγιεινή ειρήνη εκπαιδευτικοί ελέφαντες ελληνική μυθολογία ενηλικίωση εξερευνήσεις εξωγήινοι επιστήμη επιστήμονες εποχές ερωτήσεις ευτυχία εφευρέσεις εφηβεία ζουζούνια ζούγκλες ζωγράφοι ζωγραφική ζωγραφικοί πίνακες ζώα ημερολόγια θάλασσα θάνατος θάρρος θεατρικά έργα θησαυροί ιππότες ιστορία, ελληνική ιστορία, παγκόσμια ιστορίες κήποι καράβια κατοικίδια ζώα κηπουρική κλιμακωτά παραμύθια κορίτσια κουνέλια κουτιά κόμικς λέξεις λαγοί λαχανικά λιοντάρια λουλούδια λύκοι μάγισσες μάγοι μέλλον μαγειρική μαθηματικά μαμάδες μετανάστες μουσεία μουσική μπαμπάδες μύθοι νάνοι νεράιδες νησιά ντετέκτιβ νύχτα ξωτικά ξόρκια οικογένεια οικολογία οικονομία ορχήστρες ουράνιο τόξο πέταγμα παιδιά παιδιά με ειδικές ικανότητες παιδική ηλικία παιχνίδια παππούδες παραμύθια παρελθόν πειρατες περάσματα περιβάλλον περιβαλλοντική ρύπανση περιπέτειες ποίηση ποδόσφαιρο πολιτικά δικαιώματα ποντίκια ποτάμια πουλιά πρίγκιπες προϊστορία πρόσφυγες πρώτος παγκόσμιος πόλεμος πτήση πόλεις πόλεμος ρομπότ ρούχα σαλιγκάρια σελήνη σκοτάδι σκύλοι συμπεριφορά τρόποι συναισθήματα συνταγές σχήματα σχολεία σχολείο σχολικός εκφοβισμός σύννεφα τέρατα τέχνη τέχνηεκπαίδευση τίγρεις ταξίδια τηλεόραση υποβρύχια φάλαινες φαγητό φαντάσματα φανταστική λογοτεχνία φιλίες φιλοσοφία φοβίες φυσική φόβος φύση χάρτες χειμώνας χελώνες χορός χρυσοθήρες χρόνος χρόνος μέτρηση χρώματα όνειρα ύπνος
ici-paper.com

 

bookbook.gr εργαστήρια

συνδέσεις
bookbook.gr
κλείσιμο