Μύρτις: ένα κορίτσι-πολλές ιστορίες...
Η πραγματική Μύρτις είναι πολύ πιθανό να κατέβαινε στον Κεραμεικό, να είχε θαυμάσει από κοντά τον Παρθενώνα, να παρακολούθησε την πομπή των Παναθηναίων, να της χάρισαν οι δικοί της δώρα στη γιορτή των Ανθεστηρίων και να είχε πράγματι ζηλέψει τα κορίτσια που γίνονταν αρρηφόροι στην υπηρεσία της Θεάς Αθηνάς ή ύφαιναν τον ιερό της πέπλο. Μπορεί και να έζησε κι άλλα πολλά που δεν τα πιάνει η φαντασία του συγγραφέα.
Από τον επίλογο του Χρήστου Μπουλώτη, Ένα κορίτσι φτερουγίζει στον Κεραμεικό, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.
Η Μύρτις είναι ένα κορίτσι έντεκα χρονών που έζησε στην Αθήνα, πριν από 2.500 χρόνια. Δεν ξέρουμε αν γεννήθηκε στην Αθήνα, ούτε αν έζησε και τα έντεκα χρόνια της ζωής της εκεί, ξέρουμε όμως με σιγουριά πως πέθανε στην Αθήνα και ξέρουμε από τι πέθανε: από ένα μικρόβιο που λέγεται «Σαλμονέλα» και είναι το ίδιο που σκότωσε τον Περικλή. Η Μύρτις έμεινε θαμμένη σε έναν κοινό τάφο, σε μιαν άκρη του αρχαίου νεκροταφείου του Κεραμεικού, για πάρα πολλά χρόνια, μέχρι που οι ανασκαφές για την κατασκευή του σταθμού «Κεραμεικός» του ΜΕΤΡΟ αποκάλυψαν την ομαδική ταφή. Οι επιστήμονες ξεχώρισαν το παιδικό της κρανίο και αποφάσισαν να του ξαναδώσουν τη μορφή του. Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι της στη σύγχρονη εποχή…
Από τον επίλογο της Μαρίας Αγγελίδου, Μύρτις – οι ζωές της, Παπαδόπουλος.
Πώς αντιμετωπίζει ο κάθε συγγραφέας ένα γεγονός, πώς αναπλάθει την ιστορία ενός προσώπου όταν η επιστήμη αναλαμβάνει να το «ξαναζωντανέψει»; Για ποιο πράγμα επιθυμεί να γράψει περισσότερο: για τη σιωπή του θανάτου ή για την τόλμη της επιστήμης; Για το μικρό παιδικό κρανίο μέσα σ’ ένα ομαδικό τάφο ή για την κατάργηση της ανωνυμίας και την αρχή ενός σύγχρονου ταξιδιού με όνομα και υλική υπόσταση;
Προτείνουμε ένα εργαστήρι για παιδιά του Δημοτικού αλλά και του Γυμνασίου όπου αφού διαβαστούν και τα δυο βιβλία τα παιδιά με τη βοήθεια ενός φύλλου εργασίας, θα εντοπίσουν ομοιότητες και διαφορές τόσο στην προσέγγιση της ίδιας της ηρωίδας αλλά και στον τρόπο που παρουσιάζεται η ζωή στην Αρχαία Αθήνα την εποχή του Περικλή. Τι διαλέγει ο κάθε συγγραφέας να τονίσει; Πώς παρουσιάζει και πώς εντάσσει τις πληροφορίες –ιστορικές και αρχαιολογικές- που διαθέτει μέσα στη φανταστική ιστορία που κατασκευάζει για την ηρωίδα;
Είναι τύχη να μπορούμε να παρουσιάσουμε δυο βιβλία διαφορετικών συγγραφέων πάνω στο ίδιο θέμα και να προσκαλέσουμε τα παιδιά να τα διαβάσουν, να κάνουν τις δικές τους συγκρίσεις, να παρακολουθήσουν τις διαφορετικές διαδρομές που διαγράφουν οι δυο συγγραφείς και τέλος να φανταστούν κι εκείνα μια ιστορία, το δικό τους σενάριο γι’ αυτό το γνωστό – άγνωστο πρόσωπο.
![]() |
βιβλία για τη Μύρτιδα και τα παιδιά στην αρχαία Ελλάδα |
Δείτε ακόμη: www.myrtis.gr
Tυπώστε τα φύλλα εργασίας για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο
Ευχαριστούμε τον κ. Παπαγρηγοράκη για την παραχώρηση της εικόνας της Μύρτιδας.