Μύθοι του Αισώπου: μια φρέσκια ματιά
Κάποιοι από τους μύθους του Αισώπου είναι ίσως τα πιο διαδεδομένα βιβλία για παιδιά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο τυπώνονται πολλοί από αυτούς σε διαφορετικές εκδοχές, συχνά φτηνές εκδόσεις με πρόχειρες εικονογραφήσεις. Είναι πολύ πιθανό κάθε παιδί να έχει πιάσει στα χέρια του ένα τέτοιο βιβλιαράκι κάποια στιγμή. Αλλά και χωρίς το βιβλίο, σίγουρα ξέρει την ιστορία του τζιτζικιού και του μυρμηγκιού ή του λαγού και της χελώνας.
Σ’ αυτό το τοπίο των χιλιοειπωμένων μύθων βρίσκονται συνεχώς εικονογράφοι και καλλιτέχνες αλλά και συγγραφείς –ο Λα Φοντέν είναι ένα διάσημο παράδειγμα- που επιστρέφουν ξανά και ξανά σ’ αυτούς, εμπνέονται από όλες αυτές τις αλεπούδες, τους λύκους, τα λιοντάρια και τις αρκούδες που έχουν ανθρώπινες ιδιότητες, ψυχή και λαλιά και τις αποδίδουν με το δικό τους τρόπο, ανανεώνοντας έτσι τον τρόπο που διαβάζονται οι ίδιοι οι μύθοι καθώς και το ηλικιακό ακροατήριό τους.
Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει για μια φρέσκια ματιά των μύθων είναι πως το 2011 στη Διεθνή έκθεση παιδικού βιβλίου στη Μπολώνια το βραβείο εικονογράφησης απονεμήθηκε σε μια καινούργια εικονογράφηση των μύθων του Αισώπου του Ζαν_Φρανσουά Μαρτέν ενώ εδώ στην Ελλάδα η έκθεση με έργα του Μανόλη Χάρου εμπνευσμένα από τους μύθους στο Μουσείο Μπενάκη είχε ως αφετηρία της τις αναπαραστάσεις των μύθων μέσα στο χρόνο.
Ο καθένας ας κρατήσει το διδακτικό επιμύθιο για τον εαυτό του.
![]() |
βιβλία με τους μύθους του Αισώπου |