οι κήποι των παιδιών

προτάσεις βιβλίων με θέμα τους κήπους

 «Γυρεύω τον παλιό μου κήπο•
τα δέντρα μου έρχουνται ως τη μέση
κι οι λόφοι μοιάζουν με πεζούλια
κι όμως σαν είμουνα παιδί
έπαιζα πάνω στο χορτάρι
κάτω από τους μεγάλους ίσκιους
κι έτρεχα πάνω σε πλαγιές
ώρα πολλή λαχανιασμένος».

Γιώργος Σεφέρης, απόσπασμα από το ποίημα Ο Γυρισμός του ξενιτεμένου

Τα μεσημέρια δεν ξαπλωνα, ήταν μια συνήθεια που μούχε μείνει από μικρή, όταν νόμιζα ότι το να μην ξαπλώνει κανείς το μεσημέρι είναι πράξη επαναστατική, που δείχνει θέληση και ψυχή ανεξάρτητη. Γιατί άραγε το νόμιζα; Ανέβαινα λοιπόν στην καρυδιά, κι εκεί έφτιαχνα λουλουδένια δαχτυλίδια και βραχιόλια από αλογότριχα. Έπειτα τα φορούσα και προσπαθούσα να δω την εικόνα μου στα νερά της στέρνας. Μα ποτέ δεν το κατόρθωνα, γιατί την ώρα ετούτη ο ήλιος έπεφτε καταπάνω της κι έκανε το νερό να γυαλίζει σαν ένα κομμάτι καφτό μάλαμα που σου τύφλωνε τα μάτια.(...)
Όταν η αντηλιά μου βάραινε τα βλέφαρα και τα μέλη μου κόβονταν σα νάχα πιεί γλυκό κρασί, πήγαινα στον αχυρώνα όπου έβρισκα τη σιωπή τη γεμάτη σκιά και μυρουδιά σανού. (...) Το κορμί μου βαθούλωνε πιο βαθιά μέσα στ’ άχυρο, το κεφάλι μου έγερνε προς τα κάτω• μ’ έπαιρνε ένα λιγόλεπτος ύπνος που δεν τον μολογούσα σε κανέναν. Ήταν γλυκός, και στο ξύπνημα σα να γύριζα απ’ άλλους κόσμους. Αλλ’ ο κάμπος γελούσε, και τα σταφύλια κρέμονταν απ’ την κληματαριά ώριμα, και το χέρι μου πήγαινε να τα κόψει, το στόμα μου να τα γευτεί, κι έλεγα μέσα μου ότι απ’ όλους τους κόσμους, απ’ όλα τ’ αστέρια που είναι κόσμοι, ίσως η γη νάταν η ωραιότερη.

Μαργαρίτα Λυμπεράκη, Τα ψάθινα καπέλα, Καστανιώτης

Έκπληκτος και με μια σιωπηρή στενοχώρια κοιτούσα τον τόπο εκείνον που ήταν γεμάτος από τις χαρές των παιδικών μου χρόνων και που τον ήξερα τόσο καλά. Ο μικρός κήπος, τα γεμάτα λουλούδια μπαλκόνια και η υγρή ανήλιαγη αυλή με το λιθόστρωτο που το πρασίνιζαν τα βρύα – όλα αυτά με κοιτούσαν και η όψη τους ήταν διαφορετική από ό,τι ήταν παλιά, ακόμα και τα λουλούδια είχαν χάσει κάτι από την ανεξάντλητη μαγεία τους. Λιτό και ανιαρό έστεκε στη γωνιά του κήπου το παλιό βαρέλι του νερού με το σωλήνα• όταν ήμουν παιδί άφηνα το νερό να τρέχει τη μισή μέρα, κάνοντας φυσικά τον πατέρα να υποφέρει, στερέωνα μυλοτροχούς, έφτιαχνα φράγματα και κανάλια στο δρομάκι και προκαλούσα τρομερές πλημμύρες. Το πολυκαιρισμένο βαρέλι υπήρξε σύντροφός μου πιστός και περνούσα ώρες ολόκληρες εκεί, και αντικρίζοντάς το ένιωσα μέσα τον απόηχο εκείνης της παιδικής ευχαρίστησης, μόνο που τώρα είχε γεύση πικρή και το βαρέλι δεν ήταν πια πηγή, δεν ήταν ποτάμι, δεν ήταν ο Νιαγάρας.

Έρμαν Έσσε, Ευχάριστες στιγμές στον κήπο, Καστανιώτης

Στο δροσερό σπιτάκι του περιβολιού
ανάμεσα στα καβάκια
και τους ευκαλύπτους
κοντά στο σκουριασμένον ανεμόμυλο
κοντά στην κίτρινη δεξαμενή
μ’ ένα χρυσόψαρο μονάχα
στο δροσερό σπιτάκι μυρίζοντας λυγαριά
βρήκα ένα μπούσουλα καραβίσιο
αυτός μου ’δειξε τους αγγέλους
των καιρών
που κατοικούν την καταμεσήμερη σιγή.

Γιώργος Σεφέρης, απόσπασμα από το ποίημα Αργώ, Τετράδιο γυμνασμάτων, Β΄

Αυτός ο κουκλίστικος κήπος ήταν μια μαγική χώρα, ένα δάσος από λουλούδια που ανάμεσά τους πλανιόνταν πλάσματα που δεν είχα δει ποτέ πριν. Ανάμεσα στα πυκνά, μεταξωτά πέταλα κάθε τριαντάφυλλου ζούσαν μικρές αράχνες που πισωπατούσαν σαν καβούρια όταν τις ενοχλούσες. Τα μικρά, σχεδόν διάφανα σώματά τους, ταίριαζαν με το χρώμα των λουλουδιών που τις φιλοξενούσαν: ρόδινο, κόκκινο του κρασιού, κίτρινο του βούτυρου, άσπρο του ελεφαντόδοντου. Πάνω σε κάθε μίσχο υπήρχε ένα στρώμα μικρά πράσινα μυγάκια. Ανάμεσά τους, σα φρεσκοβαμμένα παιχνίδια, κυκλοφορούσαν οι πασχαλίτσες. Πασχαλίτσες με ανοιχτό κόκκινο χρώμα με μεγάλες μαύρες βούλες. Πασχαλίτσες κόκκινο του μήλου με καφετιές βούλες. Πορτοκαλιές πασχαλίτσες με γκρίζες και μαύρες φακίδες. Στρογγυλές και καλότροπες, καιροφυλακτούσαν και τρέφονταν απ' τ' αναιμικό σμήνος τα πράσινα μυγάκια. Οι μέλισσες, παχουλές μ' αυτό το μαλακό τους χνούδι, πετούσαν από λουλούδι σε λουλούδι μ' ένα μουρμουρητό γεμάτο βιάση. Λιγνά κι αδύνατα λεπιδόπτερα που μοιάζαν, μα δεν ήταν, πεταλούδες, διάσχιζαν τον αέρα πάνω απ' τα παρτέρια κα ισορροπούσαν κάποτε πάνω στα δροσερά φτερά τούς για να βυθίσουν τη μακριά προβοσκίδα τους σ' ένα λουλούδι.

 Gerald Durrell, Η οικογένειά μου κι άλλα ζώα, Καλειδοσκόπιο

 

Η λέξη παράδεισος είναι περσικής καταγωγής και σημαίνει κήπος. Μια παλιά αραβική παροιμία λέει πως το βιβλίο είναι ένας κήπος στην τσέπη σου. Στα βιβλία οι κήποι είναι τόποι που κρύβονται παιδιά, τόποι παιχνιδιού όπου ξεδιπλώνεται η παιδική φαντασία και τους γεμίζει περίεργα όντα και η δημιουργικότητα στήνει μηχανήματα και πειράματα. Σκιεροί κήποι, δροσερό καταφύγιο τα ζεστά μεσημέρια του καλοκαιριού που τα παιδιά αρνούνται να κοιμηθούν. Τόποι παρατήρησης δέντρων, φυτών και εντόμων. Τόποι να σκαλίσεις το χώμα, να φυτέψεις σπόρους, να τους δεις να αποκτούν ρίζες, να μεγαλώνουν, να αποκτούν καρπούς.

Ο μυστικός κήπος, ο κήπος της βασίλισσας που βάφει τα τριαντάφυλλα κόκκινα μπροστά στα έκπληκτα μάτια της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων, ο πιο μικρός κήπος της λογοτεχνίας, αυτός του Μικρού πρίγκιπα που έχει ένα μόνο τριαντάφυλλο, οι κρυμμένοι πίσω από ψηλούς τοίχους κήποι στα παραμύθια που αφηγείται η Σεχραζάτ στις Χίλιες και μια Νύχτες και οι κήποι και τα περιβόλια στα λαϊκά παραμύθια, τόποι μαγικοί με μηλιές που κάνουν χρυσά μήλα, κατοικούν μαγεμένοι βάτραχοι, περιτριγυρίζονται από αγριοτριανταφυλλιές. Και στην αρχή του χρόνου οι κήποι των μύθων που τους φυλούν άγρυπνα φίδια και δράκοι: ο κήπος των Εσπερίδων και ο κήπος της Εδέμ
Σ' αυτούς τους κήπους κρύβουμε τους θησαυρούς και τα πλούτη μας κι επιστρέφουμε σ' όλη μας τη ζωή κάθε τόσο και βεβαιωνόμαστε πως δεν κατασπαταλήθηκαν. 

γλάστρες με λουλούδια

 

 

 

βιβλία για κήπους βιβλία για κήπους

 

 

τυπώστε την αφίσα (PDF)

 

δημοφιλή θέματα βιβλίων στο bookbook.gr

Αρκούδες Αστυνομικά Γαλλία Δώρα Εβραίοι Ελλάδα, ελληνική επανάσταση 1821 Ευρώπη Ηρωίδες Κίνα Καλοκαίρι Καπέλα Κατοχή Κυκλάδες Παρίσι Σπίτια Τσίρκο Χριστούγεννα άγγελοι άγρια ζώα άλογα έρωτας έφηβοι ήρωες αγάπη αγροκτήματα αγόρια αδέρφια αλεπούδες ανάγνωση ανάποδα παραμύθια ανθρώπινα δικαιώματα αριθμοί αρχαία Ελλάδα αρχαία Ελλάδα, Ιστορία αρχαία ελληνική ιστορία αρχιτεκτονική αστέρια αστρονομία βασιλιάδες βατράχια βιβλία βιβλιοθήκες βιβλιοπωλεία βιογραφίες βροχή βυζαντινή αυτοκρατορία βυθός γάτες γέφυρες γίγαντες γενέθλια γεωμετρία γιαγιάδες γιορτή γλυπτική γονείς και παιδιά δάση δέντρα δεινόσαυροι δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος διάστημα διαφορετικότητα δράκοι δρόμοι δόντια υγιεινή ειρήνη εκπαιδευτικοί ελέφαντες ελληνική μυθολογία ενηλικίωση εξερευνήσεις εξωγήινοι επιστήμη επιστήμονες εποχές ερωτήσεις ευτυχία εφευρέσεις εφηβεία ζουζούνια ζούγκλες ζωγράφοι ζωγραφική ζωγραφικοί πίνακες ζώα ημερολόγια θάλασσα θάνατος θάρρος θεατρικά έργα θησαυροί ιππότες ιστορία, ελληνική ιστορία, παγκόσμια ιστορίες κήποι καράβια κατοικίδια ζώα κηπουρική κλιμακωτά παραμύθια κορίτσια κουνέλια κουτιά κόμικς λέξεις λαγοί λαχανικά λιοντάρια λουλούδια λύκοι μάγισσες μάγοι μέλλον μαγειρική μαθηματικά μαμάδες μετανάστες μουσεία μουσική μπαμπάδες μύθοι νάνοι νεράιδες νησιά ντετέκτιβ νύχτα ξωτικά ξόρκια οικογένεια οικολογία οικονομία ορχήστρες ουράνιο τόξο πέταγμα παιδιά παιδιά με ειδικές ικανότητες παιδική ηλικία παιχνίδια παππούδες παραμύθια παρελθόν πειρατες περάσματα περιβάλλον περιβαλλοντική ρύπανση περιπέτειες ποίηση ποδόσφαιρο πολιτικά δικαιώματα ποντίκια ποτάμια πουλιά πρίγκιπες προϊστορία πρόσφυγες πρώτος παγκόσμιος πόλεμος πτήση πόλεις πόλεμος ρομπότ ρούχα σαλιγκάρια σελήνη σκοτάδι σκύλοι συμπεριφορά τρόποι συναισθήματα συνταγές σχήματα σχολεία σχολείο σχολικός εκφοβισμός σύννεφα τέρατα τέχνη τέχνηεκπαίδευση τίγρεις ταξίδια τηλεόραση υποβρύχια φάλαινες φαγητό φαντάσματα φανταστική λογοτεχνία φιλίες φιλοσοφία φοβίες φυσική φόβος φύση χάρτες χειμώνας χελώνες χορός χρυσοθήρες χρόνος χρόνος μέτρηση χρώματα όνειρα ύπνος
ici-paper.com

 

bookbook.gr εργαστήρια

συνδέσεις
bookbook.gr
κλείσιμο