l

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΜΠΟΡΑ

  • εικονογράφηση: Tove Jansson
  • Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
  • Πατάκης
  • Για 5-7 ετών
Καλοκαιρινή μπόρα
Ακούστε το βιβλίο
Το αγαπήσαμε
βαθμολογήστε το βιβλίο
(8 ψήφοι)
l
διαβάζει ο Βαγγέλης Κτιστόπουλος
l

Όταν η Κοιλάδα πλημμυρίζει και το σπίτι τους βρίσκεται κάτω από το νερό, η οικογένεια Μούμιν αναγκάζεται να βρει ...άλλο σπίτι. Κι ευτυχώς: εκεί που είναι σκαρφαλωμένοι στη σκεπή τους για να σωθούν, ένα πελώριο σπίτι περνάει πλέοντας από δίπλα τους. Ένα σπίτι περίεργο, γεμάτο παράξενα πράγματα κι αλλόκοτους θορύβους και μυστήρια δωμάτια. Οι Μούμιν, όμως, θα ταξιδέψουν μ' αυτό - κι όχι μόνο πάνω στο νερό. Όταν το καινούργιο σπίτι σταματά στην ακτή, ο Μούμιν και η δεσποινίς Σνόρκιν αποφασίζουν να περάσουν μια νύχτα στη στεριά. Μα ξυπνώντας την άλλη μέρα το πρωί, το σπίτι έχει γίνει άφαντο. Η Μαμά Μούμιν κοντεύει να τρελαθεί από την ανησυχία της. Μα ο Μπαμπάς Μούμιν καταστρώνει ένα θαυμάσιο σχέδιο για να ξαναβρεθούν όλοι μαζί.

Η οικογένεια Μούμιν, με τους πολλούς και διάφορους συγγενείς και φίλους της, που κατά καιρούς φιλοξενούνται στο Σπίτι στην Κοιλάδα, είναι μεταξύ των σπουδαιότερων χαρακτήρων, που έχει να επιδείξει η παιδική λογοτεχνία. Οι ιστορίες τους, γραμμένες και εικονογραφημένες από την Τούβε Γιάνσον, ξετυλίγονται μέσα σ' έναν κόσμο μαγικό, όπου κατοικούν πλάσματα της φαντασίας - αλλά με τόσο αναγνωρίσιμα ανθρώπινα χαρακτηριστικά! Σαν όλα τα σπουδαία έργα της παιδικής λογοτεχνίας δεν απευθύνονται μόνο σε παιδιά, αλλά σε αναγνώστες κάθε ηλικίας.

Παρά την ηλικία τους (πρωτοεμφανίστηκαν στη δεκαετία του σαράντα, μέσα στην αναστάτωση και τη σκοτεινιά του πολέμου) τα Μούμιν εξακολουθούν να μιλούν σε κάθε εποχή χάρη στην πρωτοποριακή ακόμα στάση τους απέναντι στη ζωή, στην ομορφιά, στην τέχνη, στην οικογένεια, χάρη στο συχνά ανατρεπτικό τους χιούμορ, χάρη στη σπάνια αυθεντικότητα που διακρίνει τις σχέσεις και τα όνειρά τους. Ως παιδικές ιστορίες οι ιστορίες των Μούμιν είναι αστείες, ενδιαφέρουσες, σφιχτοδεμένες. Αλλά σε όλες διακρίνεται κι ένας βαθύτερος τόνος που κεντρίζει τη σκέψη των ενηλίκων αναγνωστών. Οι χαρακτήρες, άλλωστε, είναι εκπληκτικά σύνθετοι και πειστικοί.

Η σειρά έχει μεταφραστεί σε 42 γλώσσες και, επίσης, έχει δραματοποιηθεί για το θέατρο, την όπερα, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν:
Κομήτης στην Κοιλάδα
Θαλασσινό ταξίδι
Το καπέλο του Μάγου Μουμέρλιν

l
η γνώμη του bookbook.gr
Πέντε αστέρια
Ο «ΜΟΥΜΙΝ» τρόπος να ζεις...
Καλοκαίρι! Χτες το βράδυ στην ταράτσα μας, κοιτώντας το φεγγάρι, ο γιος μου έβαλε μουσική, Λουίς Αρμστρονγκ, και οι δυο μας καθισμένοι σε αναπαυτικές σαιζλονγκ διαβάζαμε τα βιβλία μας. Ήμασταν κι οι δυο ευτυχισμένοι. Το βιβλίο που εγώ διάβαζα ήταν το βιβλίο Καλοκαιρινή μπόρα, ένα βιβλίο από τα τέσσερα που κυκλοφορούν με τις περιπέτειες των Μούμιν. Και σκεφτόμουν πως αυτό που μου αρέσει τόσο πολύ σ' αυτά τα βιβλία είναι η πρόσκληση που μας απευθύνουν να μοιραστούμε για λίγο τον τρόπο ζωής τους. Έναν τρόπο απλό, σοφό και όμως δύσκολο να τον εφαρμόσεις. Γιατί τα Μούμιν δεν έχουν καμιά ανάγκη να φορούν τη μάσκα της σοβαρότητας. Μπορούν να εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους με πολλούς τρόπους, μικρούς, κρυφούς, μυστικούς, χρησιμοποιώντας λίγες λέξεις. Σε κάθε κακοτυχία που τα βρίσκει ξέρουν να βλέπουν τη θετική πλευρά των πραγμάτων και να ξαναρχίζουν από την αρχή, φτιάχνοντας με λίγα πράγματα έναν μικρόκοσμο, ένα σπιτικό. Ξέρουν να αφήνουν τον καθένα να είναι ο εαυτός του και δεν βιάζονται να δημιουργήσουν ένα ολόκληρο σύστημα ενοχών για να κρατούν σε ισορροπία τις οικογενειακές τους σχέσεις. Ανησυχούν και νοιάζονται ο ένας τον άλλο, χωρίς να κρατάει ο ένας τον άλλο δέσμιο των φόβων του. Γιατί και τη χειρότερη στιγμή της συμφοράς βρίσκουν τη στιγμή να πιουν ένα τσάι, να φάνε μια γλυκιά μπουκιά, να πάρουν λίγο μια ανάσα πριν αναμετρηθούν με τα προβλήματα.

Αν διαβάσει κανείς αυτές τις ιστορίες, θα ανακαλύψει μέσα του έναν τρόπο να ξαναδεί τον εαυτό του, τους δικούς του, να αναρωτηθεί πόσο δύσκολο είναι να αφιερώσει λίγο τρυφερό χρόνο για το παιδί του, φτιάχνοντάς του μια βαρκούλα από ξύλο. Να δει με μια γλυκιά κατανόηση την ανάγκη του μπαμπά να συντονίσει την οικογένειά του. Το άγχος του να καταφέρει για τους αγαπημένους του τα περισσότερα. Να αναγνωρίσει στη μαμά την ικανότητά της να απορροφά τις εντάσεις, να μπήγει τις ρίζες ξανά και ξανά για να φτιάξει το περιβόλι της που το καταστρέφουν τα στοιχεία της φύσης, να κατανοήσει την ανάγκη της να κρύβεται μέσα στον κήπο που ζωγραφίζει στον τοίχο του σπιτιού για να γίνει αόρατη -μια μικρή στιγμή δική της. Να αναγνωρίσει στα παιδιά την ανάγκη τους για περιπέτεια και εξερεύνηση, την δαιμονισμένη ανάγκη τους και τόλμη να μη φοβούνται, να κάνουν κακές, άγριες σκέψεις, να μην ωραιοποιούν τίποτα. Και να κοιμούνται πάνω στα δέντρα ή σε ένα μικρό καλαθάκι με κουβαρίστρες και άλλα σύνεργα ραπτικής.

Κι ύστερα είναι τόσα πολλά που μένει να γνωρίσουμε και να ξαναδούμε με άλλο μάτι. Ένας κόσμος διαφορετικός, γκρινιάρης, αγαθός, φιλάρεσκος, που η συμπεριφορά του εξαρτάται και από το δικό μας βλέμμα, από τον τρόπο μας να τους κοιτάμε και να τους ενσωματώνουμε μέσα στην κοιλάδα μας.

Τα Μούμιν, απλά, σοφά, δύσκολα. Το καλοκαίρι είναι ο ιδανικός χρόνος να τα διαβάσει κανείς. Όταν ο χρόνος είναι λίγο πιο πονετικός μαζί μας, αφήνοντάς μας να σκεφτούμε -τα Μούμιν σκέφτονται συνέχεια, και να αφιερώσουμε τις σκέψεις μας στον τρόπο ζωής «Μούμιν».

Κι όταν θα έρθει το Φθινόπωρο θα είμαστε έτοιμοι να κρατήσουμε λίγη ζεστασιά στο σπιτικό μας.
l

 

δημοφιλή θέματα βιβλίων στο bookbook.gr

Αθήνα Αρκούδες Αστυνομικά Γαλλία Δώρα Ευρώπη Ηρωίδες Κίνα Καλοκαίρι Καπέλα Σπίτια Τσίρκο Χριστούγεννα άγγελοι άγρια ζώα άλογα έρωτας έφηβοι ήρωες αγάπη αγόρια αδέρφια αιμοδοσία αλεπούδες αλφαβητάρια ανάγνωση ανάποδα παραμύθια ανθρώπινα δικαιώματα αριθμοί αρχαία Ελλάδα αρχιτεκτονική αστέρια αστρονομία βασιλιάδες βατράχια βιβλία βιβλιοθήκες βιβλιοπωλεία βιογραφίες βροχή βυζαντινή αυτοκρατορία βυθός γάτες γίγαντες γενέθλια γεωμετρία γιαγιάδες γιορτή γλυπτική γονείς και παιδιά δάση δέντρα δεινόσαυροι δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος διάστημα διαφορετικότητα δράκοι εκπαιδευτικοί ελέφαντες ελληνική μυθολογία ενηλικίωση εξερευνήσεις εξωγήινοι επαγγέλματα επιστήμη επιστήμονες επιστημονική φαντασία εποχές ερωτήσεις ευτυχία εφευρέσεις εφηβεία ζουζούνια ζούγκλες ζωγράφοι ζωγραφική ζωγραφικοί πίνακες ζώα ημερολόγια θάλασσα θάνατος θάρρος θεατρικά έργα θησαυροί ιδέες ιππότες ιστορία, ελληνική ιστορία, παγκόσμια ιστορίες κήποι καράβια κατοικίδια ζώα κηπουρική κλιμακωτά παραμύθια κορίτσια κουνέλια κουτιά κόμικς λέξεις λαγοί λαχανικά λιοντάρια λουλούδια λύκοι μάγισσες μάγοι μέλλον μαγειρική μαθηματικά μαμάδες μετανάστες μουσεία μουσική μπαμπάδες μυρμήγκια μύθοι νάνοι νεράιδες νερό νησιά ντετέκτιβ νύχτα ξωτικά ξόρκια οικογένεια οικολογία οικονομία ορχήστρες ουράνιο τόξο πέταγμα παιδιά παιδιά με ειδικές ικανότητες παιδιά συμπεριφορά παιδική ηλικία παιχνίδια παππούδες παραμύθια παρελθόν πειρατες περάσματα περιβάλλον περιβαλλοντική ρύπανση περιπέτειες ποίηση ποδόσφαιρο πολιτικά δικαιώματα πολιτική ποντίκια ποτάμια πουλιά πρίγκιπες προϊστορία πρόσφυγες πρώτος παγκόσμιος πόλεμος πτήση πόλεις πόλεμος ρομπότ ρούχα ρωμαϊκή αυτοκρατορία σαλιγκάρια σελήνη σεξ σκοτάδι σκύλοι συμπεριφορά τρόποι συναισθήματα σχήματα σχολεία σχολείο σχολικός εκφοβισμός σύννεφα τέρατα τέχνη τέχνηεκπαίδευση τίγρεις ταξίδια τηλεόραση υποβρύχια φάλαινες φαγητό φαντάσματα φανταστική λογοτεχνία φιλίες φιλοσοφία φοβίες φυσική φωτογραφία φόβος φύση χάρτες χειμώνας χελώνες χορός χρυσοθήρες χρόνος χρόνος μέτρηση χρώματα όνειρα ύπνος
ICI-paper.com

 

bookbook.gr εργαστήρια

συνδέσεις
bookbook.gr
κλείσιμο