Βιβλία για να διαβάσεις πριν «μεγαλώσεις»!  |  προηγούμενες προτάσεις

Σπόρος  Κορίνα Αλιβιζάτου (Σπόρος)

 

  

Νοτούρνο, συνταγές για όνειρα ISOL
Το βιβλίο αυτό είναι μαγικό. Δεν μπορώ να βρω πιο κατάλληλη λέξη για να το περιγράψω.
Η Isol, που αποδεικνύει περίτρανα την αγάπη της προς τα παιδιά με κάθε δημιουργική της πρόταση, αυτή τη φορά μας παραδίδει ένα βιβλίο-οδηγό ονείρων, που μας μυεί στον υποσυνείδητο κόσμο των ονείρων και μας ταξιδεύει σε άλλη διάσταση! Η διάσταση αυτή ξεπερνά τα τυπογραφικά δεδομένα που γνωρίζαμε ως τώρα και μας ξαφνιάζει ευχάριστα! Αρκεί να φωτίσουμε μία σελίδα του βιβλίου πριν κλείσουμε το φως και στο σκοτάδι ξεπροβάλλει μια κρυμμένη εικόνα, η εικόνα του ονείρου, που θα μας κρατήσει συντροφιά μέχρι να παραδοθούμε στην αγκαλιά του Μορφέα. Το σκοτάδι γλυκαίνει, μαζί και η καρδιά μας, κάθε σελίδα και όνειρο και μόνο όνειρα γλυκά έπονται!

Φίλοι, Marianne Dubuc, Εκδ. Νεφέλη
Ο λόγος που επέλεξα να συμπεριλάβω στη λίστα μου αυτό το βιβλίο είναι γιατί όσες φορές κι αν το ξεφυλλίσω με συγκινεί βαθιά. Μου θυμίζει όλες εκείνες τις στιγμές που μπορεί να κάθομαι σε ένα βραχάκι με τη φίλη μου, να μην ανταλλάσσουμε κουβέντα και να επιστρέφουμε σπίτι με ένα αίσθημα πληρότητας, όλα εκείνα τα σ' αγαπώ που λέμε στο σύντροφό μας κοιτώντας τον απλώς στα μάτια, όλες τις σιωπές που κρύβουν τα μεγαλύτερα νοήματα και κάνουν το μεγαλύτερο κρότο. Ένα λιοντάρι παίρνει υπό την προστασία του ένα αποδημητικό πουλάκι και περνούν μαζί τον κρύο χειμώνα. Η φιλία τους μεγαλώνει μέρα με τη μέρα μέσα από τα απλά καθημερινά και τους κρατάει ζεστούς. Όταν έρχεται η άνοιξη το πουλάκι έχει γίνει καλά και ακολουθεί το σμήνος του, γιατί εκεί ανήκει. Η μοναξιά του λιονταριού που αποχωρίζεται το φίλο του αποτυπώνεται στο λευκό ατύπωτο χαρτί. Το ίδιο λευκό χαρτί προηγείται για να απεικονίσει το χειμώνα που πέρασαν μαζί. Η αίσθηση όμως αλλάζει. Στο λευκό του χειμώνα νιώθεις τη ζεστασιά και στο λευκό του αποχωρισμού νιώθεις το ρίγος κι ας μπήκε η άνοιξη. Αυτή είναι η επιτυχία της εικονογράφου και η δύναμή της είναι αξεπέραστη.

Το βασιλόπουλο, Ανδρέας και Υπατία Βουρλούμη, Εκδ. Ποταμός
Ένα παραμύθι που πέρα από υψηλή αισθητική αξία κουβαλάει και ιστορία. Το ζεύγος Βουρλούμη σχεδίασαν αυτό το παραμύθι το 1942 για τα τρία παιδιά τους. Ήταν το δώρο τους για την Πρωτοχρονιά του 1943... Η Υπατία έγραψε το κείμενο και ο Ανδρέας ζωγράφισε. Τι παρακαταθήκη! Μόνο με δέος μπορείς να κρατήσεις στα χέρια σου ένα από τα 500 συλλεκτικά αντίτυπα που κυκλοφορούν σήμερα. Και όπως φέρουμε όλοι μέσα μας τα συλλογικά αρχέτυπα των προγόνων μας έτσι νιώθω πως το βιβλίο αυτό φέρει αρχέγονες εικόνες και αντί για μελάνι λες και έχει εμποτιστεί με την αγάπη και την τρυφερότητα του Ανδρέα και της Υπατίας προς τα παιδιά τους...

Ο μικρόθ πρίγκιπαθ, Alice Briere-Haquet, Camille Jourdy, Εκδ. Νεφέλη
Η εικονογράφηση αυτή έχει μια αγνότητα που στη δική μας γενιά γεννά νοσταλγία. Θέλω να πιστεύω (το έχω δει ευτυχώς και στην πράξη) ότι τα μικρά παιδιά σήμερα μπορούν να εκτιμήσουν την απλότητα της ακουαρέλλας. Ο μικρόθ πρίγκιπαθ, που όπως καταλαβαίνετε δεν είναι ένας συνηθισμένος πρίγκιπας ζει σε ένα κάστρο μακρινό που, αλήθεια σας λέω ενώ ποτέ δεν ζήλεψα τα κάστρα, σε αυτό το κάστρο θέλω τόσο να ζήσω! Βέβαια, κάποια στιγμή η κατάσταση ξεφεύγει αλλά πάντα αισίως θα βρίσκεται μια γυναίκα να επαναφέρει την τάξη!

Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, L. Carroll, εικονογράφηση Βασίλης Παπατσαρούχας
Έργο τέχνης. Εδώ ο Βασίλης Παπατσαρούχας δεν επιτρέπει να τον περιορίσουν οι διαστάσεις του χαρτιού. Η εικονογράφηση του δεν έχει όρια, όπως και η φαντασία του.
Η εικονογράφηση δεν πλαισιώνει το κείμενο , αντιθέτως εδώ το κείμενο πλαισιώνει την εικονογράφηση και με σεβασμό απέναντι στη φιλοσοφία και τους συμβολισμούς του μαγικού κόσμου της Αλίκης ο αναγνώστης μπορεί κάλλιστα να αναπλάσει την ιστορία παραλείποντας ακόμα και μια πρώτη ανάγνωση του κειμένου, αφήνοντας τον εικονογράφο μόνο του να του διηγηθεί...

Αν η λίστα περιλάμβανε εκατό εικονογράφους θα ήταν πιο απλό για μένα να τους παραθέσω. Η πεντάδα αυτή τη φορά με περιόρισε!

Δεν έχω συμπεριλάβει τον Oliver Jeffers, πώς τόλμησα, που και μία μουτζούρα μόνο να κάνει αποκτά αξία! Τον Eric Carle με τη μοναδική τεχνική του, που συμβολικά και μόνο συγκινεί, συνθέτει εκρήξεις χρωμάτων από επιμέρους στοιχεία, σκισμένα χαρτιά, μικρά κομμάτια που μόνα τους θα ήταν ανεπαρκή, στο σύνολό τους όμως αποκτούν τέτοια δυναμική που αλλάζουν μέχρι και τη σύσταση του καμβά τους και κάνουν το χαρτί να μοιάζει γυαλί! Τον Henri Tullet που θα μας τρελάνει όλους, τις εξαιρετικές εικονογραφήσεις των εκδόσεων Κόκκινο, την ονειρική Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ! Τον Daniel Egneus που μια ημέρα ελπίζω να έχουμε τη χαρά να ξεφυλλίσουμε τα παραμύθια του και σε ελληνική έκδοση. Τον αγαπημένο μου Shel Silverstein με τα σουρεαλιστικά του σκίτσα, που έλυσε διαπαντός το πρόβλημα της αϋπνίας μου. Τον παιχνιδιάρη Axel Scheffler και πόσους αξιόλογους και ταλαντούχους Έλληνες εικονογράφους χάρη στους οποίους κρατάμε ζωντανό το παιδί μέσα μας και ζωντανή την ελπίδα της αναγέννησης, καθώς μέσα από τη δημιουργία γεννιέται η ελπίδα!

Θα σας πω και ένα μυστικό.
Αν δεν ήμουν βιβλιοπώλης, θα ήμουν εικονογράφος...

 

 

Πέντε ιστορίες με αγαπημένη εικονογράφηση

  • εικονογράφηση: Ανδρέας Βουρλούμης
  • Ποταμός
  • Για 5-7 ετών
l
  • εικονογράφηση: Isol
  • Μάρτης
  • Προσχολική ηλικία
l
  • εικονογράφηση: Marianne Dubuc
  • Μετάφραση: Θεόφιλος Μπαχτσεβάνης
  • Νεφέλη
  • Προσχολική ηλικία
l
  • εικονογράφηση: Camille Jourdy
  • Νεφέλη
  • Προσχολική ηλικία
l
  • εικονογράφηση: Βασίλης Παπατσαρούχας
  • Polaris
  • Για 7-9 ετών
l

 

δημοφιλή θέματα βιβλίων στο bookbook.gr

Αθήνα Αρκούδες Αστυνομικά Γαλλία Δώρα Ευρώπη Ηρωίδες Ινδιάνοι Κίνα Καλοκαίρι Καπέλα Κυκλάδες Σπίτια Τσίρκο Χριστούγεννα άγγελοι άγρια ζώα άλογα έρωτας έφηβοι ήρωες αγάπη αγόρια αδέρφια αλεπούδες ανάγνωση ανάποδα παραμύθια ανθρώπινα δικαιώματα αριθμοί αρχαία Ελλάδα αστέρια αστρονομία βασιλιάδες βατράχια βιβλία βιβλιοθήκες βιβλιοπωλεία βιογραφίες βροχή βυζαντινή αυτοκρατορία βυθός γάτες γίγαντες γενέθλια γεωμετρία γιαγιάδες γιορτή γλυπτική γονείς και παιδιά γύρος του κόσμου δάση δέντρα δεινόσαυροι δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος διάστημα διακοπές διατροφή διαφορετικότητα δράκοι εκλογές εκπαιδευτικοί ελέφαντες ελληνική μυθολογία ενηλικίωση εξερευνήσεις εξερευνητές εξωγήινοι επαγγέλματα επιστήμη επιστήμονες εποχές ερωτήσεις ευτυχία εφευρέσεις εφηβεία ζουζούνια ζούγκλες ζωγράφοι ζωγραφική ζωγραφικοί πίνακες ζώα ημερολόγια θάλασσα θάνατος θαλασσοπόροι θεατρικά έργα θησαυροί ιππότες ιστορία, ελληνική ιστορία, παγκόσμια ιστορίες κήποι καράβια κατάσκοποι κατοικίδια ζώα κηπουρική κορίτσια κουνέλια κουτιά κόμικς λέξεις λαγοί λαχανικά λιοντάρια λουλούδια λύκοι μάγισσες μάγοι μέλλον μαγειρική μαθηματικά μαμάδες μετανάστες μηχανές μηχανική μουσεία μουσική μπαμπάδες μύθοι νάνοι νεράιδες νερό νησιά ντετέκτιβ νύχτα ξωτικά ξόρκια οικογένεια οικονομία ορχήστρες πέταγμα παιδιά παιδιά με ειδικές ικανότητες παιδιά συμπεριφορά παιδική ηλικία παιχνίδια παππούδες παραμύθια παρελθόν πειρατες περάσματα περιβάλλον περιβαλλοντική ρύπανση περιπέτειες ποίηση ποδόσφαιρο πολιτικά δικαιώματα πολιτική ποντίκια ποτάμια πουλιά πρίγκιπες προϊστορία πρόσφυγες πρώτος παγκόσμιος πόλεμος πτήση πόλεις πόλεμος ρομπότ ρούχα ρωμαϊκή αυτοκρατορία σαλιγκάρια σελήνη σκοτάδι σκύλοι συμπεριφορά τρόποι συναισθήματα σχήματα σχολεία σχολείο σχολικός εκφοβισμός τέρατα τέχνη τέχνηεκπαίδευση τίγρεις ταξίδια τηλεόραση υποβρύχια φάλαινες φαγητό φαντάσματα φανταστική λογοτεχνία φιλίες φιλοσοφία φοβίες φυσική φωτογραφία φόβος φύση χάρτες χειμώνας χελώνες χορός χρυσάφι χρυσοθήρες χρόνος χρόνος μέτρηση χρώματα όνειρα ύπνος
ICI-paper.com

 

bookbook.gr εργαστήρια

συνδέσεις
bookbook.gr
κλείσιμο