Γιώργος Σαραντάρης, ποίηση στη βιβλιοθήκη...

Γιώργος Σαραντάρης, ποίηση στη βιβλιοθήκη...

read sarantaris banner

Πώς μπορούμε με αφετηρία ένα παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο, που περιέχει αποσπάσματα από πολλά έργα ενός ποιητή, να μιλήσουμε για ποίηση; Όταν δε θέλουμε απλώς να αναλύσουμε ένα συγκεκριμένο ποίημα, αλλά να γνωρίσουν τα παιδιά ένα μέρος της δουλειάς κάποιου δημιουργού;

Ένας καινούργιος, ένας παρείσαχτος, είχε σηκωθεί και μιλούσε. Τον βλέπαμε όλοι μας για πρώτη φορά. Μέτριος στο ανάστημα, με αραιά μαλλιά και χοντρά μυωπικά γυαλιά, τσίριζε περισσότερο παρά μιλούσε, ορθός στις μύτες των ποδιών, με τις φλέβες του λαιμού φουσκωμένες και το καρύδι πεταχτό πάνω από ένα κακοκουμπωμένο πουκάμισο. Η φωνή του ένρινη και οξεία, πρόδιδε φανερά την ιταλική της προέλευση. Ήταν ο Γιώργος Σαραντάρης και είχε φτάσει λίγο καιρό πριν, για να κάνει τη στρατιωτική του θητεία, από το Πανεπιστήμιο της Macerata. Όταν μου είπαν ότι έγραφε ποιήματα, προσθέτοντας το επίθετο «παράξενα», κάτι σκίρτησε μέσα μου. […] Τον πλησίασα και του μίλησα. Ήμουν, όπως και για τους άλλους, ένας φίλος, ένας θαυμαστής των νέων τρόπων στην Ποίηση και τίποτε άλλο.

Έβγαλε αμέσως από την τσάντα του ένα μικροσκοπικό βιβλιαράκι και μου το χάρισε. Ήταν «Οι Αγάπες του Χρόνου». Ένας άλλος τρόπος να βλέπεις και να στοχάζεσαι τα πράγματα, το αναποδογύρισμά τους και η ίσια τους μεριά, ταυτόχρονα και αξεχώριστα. Πολύ γρήγορα γίναμε φίλοι. Στ’ αυτιά μου αντηχεί ακόμα η φωνή του η ιδιότυπη, που ήξερε τόσο καλά να απομονώνει τους ωραίους στίχους, να τους γεύεται ώρα πολλή και να τους ακολουθεί σ’ όλες τους τις προεκτάσεις.

Οδυσσέας Ελύτης, Ανοιχτά Χαρτιά, Αστερίας, Αθήνα 1974. Απόσπασμα από το κείμενο Το χρονικό μιας δεκαετίας.

Με αφορμή το βιβλίο του Αλέξη Κυριτσόπουλου, Πηγαινέλα στα σύννεφα, Ίκαρος – Μουσείο Μπενάκη που είναι εμπνευσμένο από την ποίηση του Γιώργου Σαραντάρη, η Πέρση Ντούλια, βιβλιοθηκονόμος στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας σχεδίασε ένα παιχνίδι με στόχο να γευτούν τα παιδιά τους στίχους του ώρα πολλή και να τους ακολουθήσουν σ’ όλες τους τις προεκτάσεις:

Ποίηση στη βιβλιοθήκη...

της Πέρσης Ντούλια

Πώς μπορούμε με αφετηρία ένα παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο, που περιέχει αποσπάσματα από πολλά έργα ενός ποιητή, να μιλήσουμε για ποίηση; Όταν δε θέλουμε απλώς να αναλύσουμε ένα συγκεκριμένο ποίημα, αλλά να γνωρίσουν τα παιδιά ένα μέρος της δουλειάς κάποιου δημιουργού; Ο προφανής τρόπος, που χρησιμοποιείται χρόνια στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι να διαβάζουμε το ποίημα και μετά να το αναλύουμε λέξη- λέξη. Αν όμως τα παιδιά δεν έχουν ακούσει αυτό που διαβάσαμε; Πώς θα τα κάνουμε με προσοχή να ακούσουν και να εντοπίσουν τις λέξεις- κλειδιά;

Συνήθως, όταν υπάρχει ένα παιχνίδι και η προοπτική της νίκης, τα παιδιά συνεργάζονται εύκολα και προσπαθούν με ευλάβεια να τηρήσουν τους κανόνες που θα τα οδηγήσουν σε αυτή. Το σκεπτικό, η ιδέα και οι κανόνες του γνωστού στα παιδιά παιχνιδιού bingo μπορεί να εξυπηρετεί τους στόχους γνωριμίας των παιδιών με την ποίηση στη βιβλιοθήκη. Αντί για αριθμούς, οι καρτέλες θα περιέχουν λέξεις ή φράσεις από τα ποιήματα που θα διαβάσουμε. Οι λέξεις άλλωστε και η σημασία τους είναι αυτά που κάνουν το κάθε ποίημα να έχει περιεχόμενο, να έχει νόημα. Και πολλές φορές ανάλογα με τη βαρύτητα που δίνει ο ποιητής ή ο αναγνώστης στην κάθε λέξη, μπορεί να αλλάξει ολόκληρη η ροή ή το νόημα ενός ποιήματος. Αυτό θα πρέπει να καταλάβουν τα παιδιά και αυτό είναι που πρέπει να τους διδάξουμε.

Ποίηση= λέξεις

 

 ΠΑΙΖΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ: Γιώργος Σαραντάρης

Τυπώστε το αρχείο PDF με τις κάρτες και κόψτε τις. Περιέχει 10 κάρτες με 9 λέξεις ή φράσεις καθεμία.
Μόνο σε μια κάρτα όλες οι λέξεις ή φράσεις ανήκουν σε ποιήματα του Γ. Σαραντάρη. Οι υπόλοιπες περιέχουν και μία φράση που ανήκει σε ποιήματα άλλων νεοελλήνων ποιητών (Ελύτης, Σεφέρης, Καβάφης, Σολωμός, Καββαδίας, Βάρναλης, Ρίτσος, Αναγνωστάκης, Λειβαδίτης).

Οι λέξεις ή φράσεις του Γ. Σαραντάρη ανήκουν στα ποιήματα:

 • Δὲν εἴμαστε ποιητές
 • Μόλις πεθάνει
 • Νὰ κοιμᾶσαι νηστικός
 • Ἡ καρδιά μας
 • Ἀέρινη Λεπτὴ Ἀνάλαφρη
 • Τῆς ἀκριβὴς ρέμβης
 • Ἔχω δεῖ τὸν οὐρανό...
 • Ἡ ὁμίχλη
 • Μιλῶ...
 • Δύο τραγούδια τῆς Ἄνοιξης
 • Ἡ ποίηση

Μοιράστε από μία κάρτα σε κάθε παιδί και δώστε τους λίγο χρόνο να τις διαβάσουν και να προσπαθήσουν να θυμούνται τις λέξεις που περιέχουν. Σε περίπτωση που συμετέχουν περίσσοτερα από δέκα παιδιά, ξανατυπώστε τις κάρτες και φροντίστε να αφαιρέσετε από τις επιπλέον κάρτες αυτήν που κερδίζει, διαφορετικά θα έχετε περισσότερους νικητές!
Διαβάστε στα παιδιά τα ποιήματα.
Κάθε φορά που τα παιδιά εντοπίζουν μια λέξη ή φράση που περιέχεται στην κάρτα τους, τη σημειώνουν.
Νικητής αναδεικνύεται όποιος σημειώσει όλες τις λέξεις.

Τα παιδιά που έχουν στην καρτέλα τους φράσεις των άλλων ποιητών παίρνουν μέρος σε ένα μικρό κυνήγι θησαυρού στην ποιητική ανθολογία όπου θα είναι σημειωμένες οι σελίδες που περιέχουν τα ποιήματα για να βρουν από ποια ποιήματα είναι οι φράσεις της καρτέλας τους.

Φράσεις άλλων ποιητών:

 • «Του δείχνω με το χέρι τους κακούς»: Στο παιδί μου, Μ. Αναγνωστάκης
 • «Κι αν το τηράξεις μια φορά θα σου χαμογελάσει»: Το κυκλάμινο, Γ. Ρίτσος
 • «Ξανθούλα»: Ξανθούλα, Δ. Σολωμός
 • «Λίγο ακόμα, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα»: Λίγο ακόμα, Γ. Σεφέρης
 • «Οι πολιτείες οι ξένες θα μας δέχονταν»: Γράμμα σ' έναν ποιητή, Ν. Καββαδίας
 • «Ποτέ από το χρέος μη κινούντες»: Θερμοπύλες, Κ. Καβάφης
 • «Μαρίνα πράσινό μου αστέρι»: Μαρίνα, Οδ. Ελύτης
 • «Έβρεχε εκείνο το βράδυ»: Πού είσαι;, Τ. Λειβαδίτης

 Οι λέξεις ή φράσεις που περιλαμβάνονται στη «σωστή» κάρτα:

εγκαταλείπουμε, σαν ένα αχλάδι, δεν σπάει, γοητεύει τα δάκρυά της, εξαίσιο, Να σου χαρίσω δυο φτερά, αγνοεί την ησυχία, Σαν να ήταν ο καιρός όλος μπροστά μας, βγήκαμε στο καλοκαίρι

Τυπώστε τις κάρτες εδώ

Δείτε τα ποιήματα εδώ

Δείτε ακόμη: Γιώργος Σαραντάρης, ποιήματα

 

Subscribe Hereτα βιβλία που αγαπήσαμε

βιβλία που ξεχωρίσαμε

συνδέσεις

 

γίνε εξερευνητής του κόσμου

bookbook.gr
κλείσιμο