Μήλα, παιχνίδια με μήλα

milia_4.jpg

 

 

Τα τρία μήλα

 

Το παίζουν στην Αιτωλία πολλά παιδιά σε ανοιχτό και ομαλό μέρος με τόπι. Πρώτο παίζει όποιο παιδί κρατάει τόπι. Ρίχνει τρεις φορές απάνω και πάλι το πιάνει στην παλάμη λέγοντας: «μια, δυο, τρεις». Τη στιγμή αυτή  τα άλλα παιδιά τρέχουν πέρα μακριά, για να μη χτυπηθούν γιατί το τόπι ρίχνεται καταπάνω τους. Το παίδι που θα χτυπηθεί είναι υποχρεωμένο να πάρει από κάτω το τόπι, να το φέρει στο παιδί που το έριξε, να γυρίσει την πλάτη του και να δεχτεί να το κουβαλήσει καβάλλα. Εκεί κοντά έρχονται και τα άλλα παιδιά.

 

Το παιδί που βρίσκεται καβάλλα χτυπά από πάνω το τόπι καταγής. Το τόπι αναπηδά. Αν το πιάσει το παιδί που είναι καβάλλα, έχει δικαίωμα να το ξαναχτυπήσει κάτω· άμα όμως το πιάσει το καβαλλικεμένο παιδί, θα γίνει αλλαγή· θα πηδήσει ο καβαλλάρης κάτω , θα σκύψει και θα τον καβαλλικεύσει ο άλλος· αυτός τώρα θα ξαναχτυπήσει κάτω το τόπι.

 

Άμα όμως συμβεί να πιάσει κανένα από τ' άλλα παιδιά το τόπι, την ώρα που αναπηδά, το παιδί αυτό θα καβαλλικεύσει το άλλο παιδί που ήταν ως τώρα καβάλλα και θα ρίξει κάτω το τόπι.

 

Κι αν τύχει κανένας να μην πιάσει το τόπι στο αναπήδημα, πηδάει κάτω το παιδί που είναι καβάλλα και φεύγει πέρα μαζί με  τα άλλα παιδιά. Το ως τώρα καβαλλικεμένο παιδί παίρνει το τόπι και το ρίχνει καταπάνω τους. Έτσι αρχίζει πάλι το παιχνίδι από την αρχή.

 

Στην τύχη  όμως  στην αρχή αρχή, ενώ ρίχνει το παιδί που κρατάει το τόπι, να μην χτυπήσει κανένα από τα άλλα παιδιά, τότε οποιοδήποτε από αυτά το αρπάζει από κάτω και το ρίχνει απάνω στους συντρόφους του. Όποιος χτυπηθεί είναι υποχρεωμένος να πάρει το τόπι, να τρέξει και να πιάσει τη θέση του πρώτου παιδιού· εκείνο έρχεται εδώθε με τα πολλά παιδιά. Τώρα, το παιδί  που χτυπήθηκε  ξαναρχίζει το παιχνίδι με το «μια, δυο, τρεις».

 

Ποια παιγνίδια παίζουν τα ελληνόπουλα. Περιγραφές ελληνικών παιγνιδιών απ' όλα τα μέρη της Ελλάδος. (Παιδαγωγική βιβλιοθήκη) Ράλλης , Αθήνα 1928.

 

 

 

Τα μήλα

 

Δύο παιδιά στέκονται  αντικρυστά, δεκαπέντε-είκοσι μέτρα μακριά το ένα από το άλλο, ενώ στη μέση αυτής της απόστασης συγκεντρώνονται όλα τα υπόλοιπα.

 

Οι δυο παίχτες που στέκονται  αντικριστά προσπαθούν με το τόπι να χτυπήσουν κάποιο από τα παιδιά που είναι μέσα , οπότε αυτό «καίγεται» και βγαίνει απ' το παιχνίδι. Αντίθετα, το παιδί που θα καταφέρει να πιάσει το τόπι χωρίς να πέσει κάτω κερδίζει ένα «μήλο» που θα του επιτρέψει , αν κάποια στιγμή  «καεί»,  να μη βγει, αλλά να παραμείνει στο παιχνίδι ή, αν κάποιος φίλος του καεί να του το παραχωρήσει!

 

Όταν απομείνει μόνο ένα παιδί, οι δύο παίχτες με το τόπι μπορούν να κάνουν μόνο δέκα προσπάθειες να το χτυπήσουν. Αν τους ξεφύγει, ξαναφυλάνε και το παιχνίδι αρχίζει από την αρχή.

 

 

τραγούδια

τραγούδια

Ανεβαίνω στη μηλιά και πατώ στην καρυδιά
πίνω το γλυκό κρασί με την κούπα τη χρυσή

 Μήλο μου κόκκινο

Μήλο μου κόκκινο ρόιδο βαμμένο
μήλο μου κόκκινο ρόιδο βαμμένο
γιατί με μάρανες τον πικραμένο
γιατί με μάρανες τον πικραμένο

Παένω κι έρχομαι μα δε σε βρίσκω
παένω κι έρχομαι μα δε σε βρίσκω
βρίσκω την πόρτα σου μανταλωμένη
βρίσκω την πόρτα σου μανταλωμένη

Τα παραθυρούδια σου φεγγοβολούνε
τα παραθυρούδια σου φεγγοβολούνε
ρωτώ την πόρτα σου "πού πάει η κυρά σου;"
ρωτώ την πόρτα σου "πού πάει η κυρά σου;"

Κυρά μ' δεν είνι δω πάεισι στη βρύση
κυρά μ' δεν είνι δω πάεισι στη βρύση
πάεισι να πιει νερό και να γεμίσει
πάεισι να πιει νερό και να γεμίσει

Μηλίτσα

Μηλί -βάϊ- μηλί-
Μηλίτσα που 'σαι στο γκρεμό
Μηλίτσα που 'σαι στο γκρεμό
Με μήλα φορτωμένη

Τα μη -βάϊ- τα μη
Τα μήλα σου λιμπίστηκα
Τα μήλα σου λιμπίστηκα
Μα το γκρεμό φοβάμαι.

Μην το βάϊ -μην το
Μην το φοβάσαι το γκρεμό
Μην το φοβάσαι το γκρεμό
Και σύρε κόψε μήλα.

δημοφιλή θέματα βιβλίων στο bookbook.gr

Αρκούδες Αστυνομικά Δώρα Ηρωίδες Ινδιάνοι Κίνα Καλοκαίρι Καπέλα Κατοχή Κυκλάδες Σπίτια Τσίρκο Χριστούγεννα άλογα έρωτας έφηβοι ήθη και έθιμα ήρωες αγάπη αγροκτήματα αγόρια αδέρφια αινίγματα αλεπούδες ανάγνωση ανάποδα παραμύθια ανθρώπινα δικαιώματα αριθμοί αρχαία Ελλάδα αρχαία ελληνική ιστορία αρχιτεκτονική αστέρια βασιλιάδες βατράχια βιβλία βιβλιοθήκες βιογραφίες βροχή βυζαντινή αυτοκρατορία βυθός γάτες γέφυρες γίγαντες γενέθλια γεωμετρία γιαγιάδες γιορτή γονείς και παιδιά γύρος του κόσμου δάση δέντρα δεινόσαυροι δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος δημιουργικότητα δημοκρατία διάστημα διακοπές διατροφή διαφορετικότητα δράκοι δρόμοι δόντια εκλογές εκπαιδευτικοί ελέφαντες ελεύθερος χρόνος ελληνικά βουνά ελληνική μυθολογία ενδοσχολικός εκφοβισμός ενηλικίωση εξερευνήσεις εξωγήινοι επιστήμη επιστήμονες εποχές ερωτήσεις ευτυχία εφηβεία ζουζούνια ζωγράφοι ζωγραφική ζωγραφικοί πίνακες ζώα ημερολόγια θάλασσα θάνατος θαλασσοπόροι θεατρικά έργα θησαυροί ιδέες ιππότες ιστορία, ελληνική κήποι καράβια κατάσκοποι κατοικίδια ζώα κηπουρική κινηματογράφος κλιμακωτά παραμύθια κορίτσια κούκλες κόμικς λέξεις λαγοί λαχανικά λιοντάρια λουλούδια λύκοι μάγισσες μάγοι μέλλον μαγειρική μαθηματικά μαμάδες μετανάστες μηχανές μηχανική μουσεία μουσική μπαμπάδες νάνοι νεράιδες νησιά ντετέκτιβς νύχτα ξωτικά ξόρκια οικογένεια οικονομία ορχήστρες ουράνιο τόξο πέταγμα παιδιά παιδιά με ειδικές ικανότητες παιδική ηλικία παιχνίδια παππούδες παραμύθια παρελθόν πειρατες περάσματα περιβάλλον περιβαλλοντική εκπαίδευση περιπέτειες πεταλούδες ποίηση ποδόσφαιρο πολιτικά δικαιώματα ποντίκια ποτάμια πουλιά πρίγκιπες πριγκίπισσες προϊστορία πρόσφυγες πρώτος παγκόσμιος πόλεμος πτήση πόλεις πόλεμος ρατσισμός ρομπότ ρωμαϊκή αυτοκρατορία σελήνη σεξ σκιάχτρα σκοτάδι σκύλοι συμπεριφορά τρόποι συναισθήματα σχήματα σχολείο σχολικός εκφοβισμός σύννεφα τέρατα τίγρεις ταξίδια τηλεόραση υποβρύχια φαγητό φαντάσματα φανταστική λογοτεχνία φιλίες φιλοσοφία φοβίες φυσική φόβος φύση χάρτες χειμώνας χελώνες χιόνι χορός χρυσάφι χρυσοθήρες χρόνος χρόνος μέτρηση χρώματα ψάρια όνειρα ύπνος
Subscribe Hereτα βιβλία που αγαπήσαμε

βιβλία που ξεχωρίσαμε

συνδέσεις
bookbook.gr
κλείσιμο