Search Βιβλιοθήκη Κηφισιάς

Search Βιβλιοθήκη Κηφισιάς

Search Βιβλιοθήκη Κηφησιάς

Στις 10 Δεκεμβρίου του 2011 η Μαρία Π., 10 ετών, περιέγραψε μ’ αυτά τα λόγια τη βιβλιοθήκη της γειτονιάς της:

«Μπαίνεις στη Βιβλιοθήκη κι ακούς μουσική. Σίγουρα θα ’ναι Μότσαρτ, Μαρία Κάλλας, Ρενέ Ωμπρί. Θα δεις παντού ζωγραφιές. Σίγουρα θα ’ναι του Βαν Γκογκ, του Μονέ ή του Ντα Βίντσι. Βλέπεις βιντεάκια. Σίγουρα θα΄ναι Μόμιξ. Θα δεις παντού ζωγραφιές. Σίγουρα θα ’ναι από διάφορα βιβλία, όπως το αερόστατο απ’ το Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 μέρες, του Ιουλίου Βερν ή οι μασκαρεμένοι άνθρωποι, μέσα σε κούτες, απ’ τις Όρνιθες του Αριστοφάνη.

Όσοι σήμερα προβληματίζονται για την πορεία της υποστήριξης της ανάγνωσης από φορείς, εκδότες, συγγραφείς, εικαστικούς θα πρέπει σίγουρα να διαβάσουν και να πληροφορηθούν για την ύπαρξη αυτής της μικρής βιβλιοθήκης που σιωπηλά, αόρατα, λειτουργεί εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια αποδεικνύοντας, πως τα παιδιά και διαβάζουν και ενδιαφέρονται για την ποίηση, τις καλές τέχνες, τις επιστήμες. Αρκεί να τους διευκολύνουμε την πρόσβασή τους σ’ αυτές.
Σ’ αυτή τη βιβλιοθήκη τα παιδιά δεν παρακολουθούν επισκέπτες-εμψυχωτές να τους παρουσιάζουν ένα βιβλίο ή μια δραστηριότητα.
Σ’ αυτή τη βιβλιοθήκη τα παιδιά γνωρίζονται με την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης, την Κατερίνα Φρουζάκη, την εμπιστεύονται και απολαμβάνουν μαζί της την ατμόσφαιρα περισυλλογής, συγκέντρωσης και δημιουργικότητας που έχει καταφέρει να χτίσει σιγά-σιγά στη βιβλιοθήκη της. Εκείνη αποφασίζει μαζί με τα παιδιά. Κάθε στιγμή εκείνη έχει τον έλεγχο των βιβλίων που προσφέρονται, των εργαστηρίων που πραγματοποιούνται, της φασαρίας ή της ησυχίας.

Τη δεκαετία του 1980 και μέχρι το 2010 περίπου, λειτουργούσαν μ’ αυτό τον τρόπο 28 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα.
Το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας που εκπονήθηκε από το ΕΚΕΒΙ δεν ενδιαφέρθηκε να τις συμπεριλάβει στις δράσεις του και έτσι να τις διασώσει.
Το 2012 ο Οργανισμός Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών καταργήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, στο οποίο υπαγόταν. Τα τελευταία χρόνια οι υπάλληλοί του ήταν απλήρωτοι.

Η εμπειρία των ανθρώπων που είχαν την τύχη να δουλέψουν σ’ αυτό τον Οργανισμό (επιμορφωμένοι μέσα από σεμινάρια και συνεχή εποπτεία) ουδέποτε αξιοποιήθηκε από την πολιτεία, ούτε προσφέρουν σήμερα τις υπηρεσίες τους σε άλλους αντίστοιχους φορείς.

Τη δωρεά της Annette Schlumberger, από τις πιο γενναιόδωρες, με όραμα και τεχνογνωσία που έγιναν στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης, τη συνέχισε το ελληνικό κράτος για αρκετά χρόνια, μίζερα, γεμάτο καχυποψία, τσιγγούνικα, ώσπου να αναστείλει τελικά το έργο της.

Κι όμως αθόρυβα, χωρίς να το γνωρίζει κανείς, η Κατερίνα Φρουζάκη συνεχίζει αυτό το έργο, αβέβαιη για το μέλλον του. Γιατί στη χώρα μας τα πιο σημαντικά πράγματα γίνονται στο σκοτάδι και στη σιωπή, το φως και η δημοσιότητα τα φέρνει αντιμέτωπα με τη μετριότητα που κυριαρχεί και τα καίει.

 

 SEARCH ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Της Κατερίνας Φρουζάκη

Η Παιδική Βιβλιοθήκη άνοιξε τις πόρτες της στα παιδιά το 1998 ως Βιβλιοθήκη Νέας Ερυθραίας. Με τις συνενώσεις των Δήμων μετονομάστηκε σε Search Παιδική Βιβλιοθήκη Κηφισιάς. Η Βιβλιοθήκη ανήκε στο δίκτυο 28 Βιβλιοθηκών του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών, ο οποίος τις οργάνωνε, τις στελέχωνε και τις τροφοδοτούσε με βιβλία και προγράμματα.

Anne Gruner SchlumbergerΗ ιδέα των Παιδικών Βιβλιοθηκών, σπαρμένων σε περιοχές της Ελλάδας, όπου τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στα βιβλία, ανήκε σε μια Γαλλίδα, την Annette Gruner Schlumberger (φωτο), που αγάπησε τον τόπο μας και τα ελληνόπουλα. Η αγάπη της ήταν τέτοια, που δε σταμάτησε σε μια απλή χρηματοδότηση, αλλά συνεχίστηκε στον αγώνα για την υλοποίηση του ονείρου της: να προσφέρει γνώση, αισθητική, ευχαρίστηση σε παιδιά ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες με κρίση και άποψη.

Σήμερα, από τις 29 Βιβλιοθήκες της Αnnette Schlumberger λειτουργούν ελάχιστες, γιατί ο Οργανισμός Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών που τις υποστήριζε καταργήθηκε. Η Παιδική Βιβλιοθήκη Κηφισιάς άντεξε γιατί, εκτός από το όραμα της ιδρύτριας των βιβλιοθηκών, είχε στο ταξίδι της την τύχη να έχει καλούς επιβάτες – βοηθούς τα ίδια τα παιδιά, που η αγάπη τους έδινε νόημα στο να συνεχίσει να προσπαθεί να υπάρξει. Αλλά και γονείς που στήριξαν όλη την προσπάθεια και ανταποκρίθηκαν σε κάθε κάλεσμα, ευήκοα ώτα και συμπαραστάτες.

Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί σήμερα ως αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την υποστήριξη του Δήμου Κηφισιάς, ο οποίος έχει αγκαλιάσει το θεσμό, εκτιμώντας την αναγκαιότητα ύπαρξής του για τους πολίτες του και καλύπτοντας τα πάγια έξοδα του χώρου. Τα λειτουργικά της έξοδα καλύπτονται από ιδιωτική χορηγία του εξωτερικού.

Searc παιδική βιβλιοθήκη Κηφισιάς

Η Βιβλιοθήκη έχει σήμερα 6100 τίτλους βιβλίων, από τους οποίους οι περισσότεροι δανείζονται, και εξακολουθεί να εμπλουτίζεται με καινούργια βιβλία.
Σχεδιάζει και υλοποιεί κάθε χρόνο 12 προγράμματα με θεματολογία από την ιστορία, την παράδοση, τη λογοτεχνία, τις καλές τέχνες κ.α. που περιλαμβάνουν προτάσεις ανάγνωσης, εργαστήρια, αφηγήσεις, παιχνίδια.

Σε κάθε θέμα, τα παιδιά παρακολουθούν και συμμετέχουν σε μια διαδικασία διερεύνησης – ανακάλυψης πολλαπλών διαδρομών που λειτουργούν ως ερεθίσματα για την απόκτηση μιας σφαιρικής – όχι τόσο γνώσης, η οποία κτίζεται αργά –αλλά αντίληψης των γεγονότων, των πολιτισμών και του κόσμου.
Σκοπός είναι να αντιληφθούν την αξία του τόπου τους αλλά και να καταλάβουν ότι δεν είμαστε μόνοι σ΄αυτόν τον κόσμο, ότι ο πολιτισμός κτίζεται, ότι οι δρόμοι των παραδόσεων διασταυρώνονται κάπου και συνεχίζουν ο καθένας τη δική του διαδρομή για να συναντηθούν πάλι κάπου αργότερα.

Η ανάπτυξη και επεξεργασία του κάθε θέματος περιλαμβάνει πάντα και την οπτική των τεχνών, γιατί η τέχνη ελευθερώνει τα μάτια και την ψυχή. Έτσι, διαμορφώνεται καλλιτεχνικό κοινό με ανοιχτό μυαλό, άποψη και γνώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι τα παιδιά ζητούν να ακούσουν Κάλλας, Χατζιδάκι, Μότσαρτ, Σαβάλ ή ότι ζωγράφισαν χωρίς να διστάσουν αστικές φορεσιές του 18ου αιώνα, αλλά και σχολίασαν εικαστικά την «Κραυγή» του Μούνκ.
Τα θέματα αυτά δουλεύονται σταδιακά – με δόσεις πληροφοριών – λαμβάνοντας υπ΄όψιν την ευχαρίστηση των παιδιών.
Ένας άλλος σκοπός των δραστηριοτήτων αυτών είναι η εμψύχωση των παιδιών να δοκιμάσουν το «καινούργιο» αλλά και να αναλάβουν διαφορετικούς ρόλους.

Searc παιδική βιβλιοθήκη Κηφισιάς

Δεν είναι εύκολο να κάνεις μελανόμορφα αγγεία, να φανταστείς τι υπάρχει κάτω από τη γη και να το ζωγραφίσεις, να κάνεις «Φαγιούμ» και να αποφύγεις τα σημερινά στερεότυπα ομορφιάς. Αλλά και να γίνεις «ενδυματολόγος» στην Κάρμεν, «σκηνογράφος» στις Όρνιθες σαν τον Τσαρούχη, «αρχιτέκτονας» στη Βαβυλώνα, «γλύπτης» σαν τον Χαλεπά, «συγγραφέας» στη «Φανταστική Βιβλιοθήκη», «ποιητής» στον «Φόβο», «ερευνητής» στα Πειράματα με το Νερό.

Έργα των παιδιών έχουν βραβευθεί από το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης (7 έργα σε δύο διαγωνισμούς).
Με το θέμα «η Γοργόνα» συμμετείχαμε στο εκπαιδευτικό μέρος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Τραγούδια της Θάλασσας» με ποίημα και κολάζ.
Οι ζωγραφιές των παιδιών με θέμα «Μ σαν Μόραλης», στάλθηκαν στον ίδιο τον ζωγράφο.

Μια άλλη δραστηριότητα των παιδιών στη Βιβλιοθήκη είναι η «δημιουργική γραφή». Τα παιδιά γίνονται συγγραφείς ιστοριών, ποιημάτων ή απαντούν σε ερωτηματολόγια κρίσης όπως «στιγμές ευτυχίας – ποιός είναι ο πιο πλούσιος;», «η αγαπημένη μου Βιβλιοθήκη – τι θα άλλαζα;», «εγώ δεν φοβάμαι», «εάν ήμουνα....»

Η συγγραφική διαδικασία μοιάζει λίγο με το μαγικό μαντήλι του ταχυδακτυλουργού, που τραβάει στην αρχή ένα για να βγάλει μετά κι άλλα κι άλλα. Έτσι τα παιδιά κοιτάνε στα ράφια της ψυχής τους, στο ντουλάπι της μνήμης, ξυπνάνε τη φαντασία τους, οδηγούν την κρίση τους μόνα τους για να βρουν την αλήθεια που δεν έχουν συνειδητοποιήσει, να κρίνουν τι μπορούν να αλλάξουν, να ανακαλύψουν την αξία του χιούμορ.

Κάθε πρόγραμμα έχει διάρκεια ένα μήνα. Απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών και πάνω και εξελίσσεται κάθε Παρασκευή από τις 6-8 μμ.

Εκτός από τα προγράμματα, η Βιβλιοθήκη προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα να δανειστούν βιβλία. Ο δανεισμός είναι υψηλός σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Στη Βιβλιοθήκη ερχόμαστε κυρίως για να διαβάσουμε ή να ακούσουμε να μας διαβάζουν. Αυτό και μόνο θα αρκούσε για να εκπληρώσει μια Βιβλιοθήκη το σκοπό της. Οι καλύτερες στιγμές της Βιβλιοθήκης είναι όταν κάθε παιδί έχει βρει το βιβλίο του και το ακούς να κρυφογελάει ή θέλει να δείξει στα άλλα παιδιά κάτι που το ξάφνιασε ή το εντυπωσίασε, όταν είναι τόσο απορροφημένο που δεν σ΄ακούει... Γιατί τότε είναι χαλαρό, ξεκουράζεται, χαίρεται και ταξιδεύει σε άλλους κόσμους. Θα πάει σπίτι του έχοντας μαζί του «κάτι ακόμα», ίσως κάτι που θα το θυμηθεί του χρόνου ή θα το συνειδητοποιήσει όταν μεγαλώσει ή απλά του έδωσε μια πρόσκαιρη χαρά. Αλλά και όταν διαβάζουμε όλοι μαζί είναι υπέροχο, γιατί μοιραζόμαστε όλοι μαζί μια αγωνία, κάτι συγκινητικό, γελάμε ή απλώς βαριόμαστε κι αλλάζουμε βιβλίο.

Searc παιδική βιβλιοθήκη Κηφισιάς

Τέλος στη Βιβλιοθήκη συμβαίνει το εξαιρετικό να συναντιούνται ταυτόχρονα παιδιά διαφορετικών ηλικιών. Η συνύπαρξη αυτή προϋποθέτει κατανόηση, σεβασμό στις ιδιαιτερότητες της κάθε ηλικίας και καλή διάθεση για συνεργασία. Τα παιδιά μπορούν διαβάζοντας, συγγράφοντας, ακούγοντας μουσική, επιλέγοντας τις αφίσες, βλέποντας μια ταινία, παίζοντας παιχνίδια ρόλων να αποκτήσουν την καλλιέργεια του θεατή, του ακροατή, του δρώντος που θέλει να μοιράζεται και του δέκτη που είναι ανοιχτός σε ερεθίσματα.

Τα παιδιά στη Βιβλιοθήκη μένουν ασυνόδευτα – γι΄αυτό πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 ετών.
Όταν τα παιδιά είναι μόνα τους γίνονται τα ίδια λειτουργοί και χρήστες του χώρου που τους ανήκει. Χαίρονται να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες π.χ. να δανείζουν μόνα τους βιβλία σε άλλα παιδιά, να συμμετέχουν στο κτίσιμο του θέματος και φυσικά να επιλέγουν μόνα τους βιβλία, να τα συζητάνε, να τα προτείνουν ή όχι, να διαβάζουν τα ίδια στα άλλα παιδιά.

Τα παιδιά μπορούν να επισκεφθούν τη Βιβλιοθήκη από Τρίτη έως και Παρασκευή απόγευμα 3–8 μ.μ. για διάβασμα. Την Παρασκευή 6-8 μ.μ. μπορούν – αν θέλουν – να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της Βιβλιοθήκης. Το Σάββατο το πρωί 10 -14 π.μ. είναι ανοικτή μόνο για δανεισμό.

Search παιδική βιβλιοθήκη Κηφισιάς

Η Βιβλιοθήκη βρίσκεται στην οδό Σαράφη 6, στη Νέα Ερυθραία. Τηλ: 210 62 52 634

Facebook: Search Παιδική Βιβλιοθήκη Κηφισιάς

 Δείτε ακόμη: Tο Τσίρκο (αφιέρωμα της βιβλιοθήκης)

 

δημοφιλή θέματα βιβλίων στο bookbook.gr

Αρκούδες Αστυνομικά Γαλλία Δώρα Εβραίοι Ελλάδα, ελληνική επανάσταση 1821 Ευρώπη Ηρωίδες Κίνα Καλοκαίρι Καπέλα Κατοχή Κυκλάδες Παρίσι Σπίτια Τσίρκο Χριστούγεννα άγγελοι άγρια ζώα άλογα έρωτας έφηβοι ήρωες αγάπη αγροκτήματα αγόρια αδέρφια αλεπούδες ανάγνωση ανάποδα παραμύθια ανθρώπινα δικαιώματα αριθμοί αρχαία Ελλάδα αρχαία Ελλάδα, Ιστορία αρχαία ελληνική ιστορία αρχιτεκτονική αστέρια αστρονομία βασιλιάδες βατράχια βιβλία βιβλιοθήκες βιβλιοπωλεία βιογραφίες βροχή βυζαντινή αυτοκρατορία βυθός γάτες γέφυρες γίγαντες γενέθλια γεωμετρία γιαγιάδες γιορτή γλυπτική γονείς και παιδιά δάση δέντρα δεινόσαυροι δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος διάστημα διαφορετικότητα δράκοι δρόμοι δόντια υγιεινή ειρήνη εκπαιδευτικοί ελέφαντες ελληνική μυθολογία ενηλικίωση εξερευνήσεις εξωγήινοι επιστήμη επιστήμονες εποχές ερωτήσεις ευτυχία εφευρέσεις εφηβεία ζουζούνια ζούγκλες ζωγράφοι ζωγραφική ζωγραφικοί πίνακες ζώα ημερολόγια θάλασσα θάνατος θάρρος θεατρικά έργα θησαυροί ιππότες ιστορία, ελληνική ιστορία, παγκόσμια ιστορίες κήποι καράβια κατοικίδια ζώα κηπουρική κλιμακωτά παραμύθια κορίτσια κουνέλια κουτιά κόμικς λέξεις λαγοί λαχανικά λιοντάρια λουλούδια λύκοι μάγισσες μάγοι μέλλον μαγειρική μαθηματικά μαμάδες μετανάστες μουσεία μουσική μπαμπάδες μύθοι νάνοι νεράιδες νησιά ντετέκτιβ νύχτα ξωτικά ξόρκια οικογένεια οικολογία οικονομία ορχήστρες ουράνιο τόξο πέταγμα παιδιά παιδιά με ειδικές ικανότητες παιδική ηλικία παιχνίδια παππούδες παραμύθια παρελθόν πειρατες περάσματα περιβάλλον περιβαλλοντική ρύπανση περιπέτειες ποίηση ποδόσφαιρο πολιτικά δικαιώματα ποντίκια ποτάμια πουλιά πρίγκιπες προϊστορία πρόσφυγες πρώτος παγκόσμιος πόλεμος πτήση πόλεις πόλεμος ρομπότ ρούχα σαλιγκάρια σελήνη σκοτάδι σκύλοι συμπεριφορά τρόποι συναισθήματα συνταγές σχήματα σχολεία σχολείο σχολικός εκφοβισμός σύννεφα τέρατα τέχνη τέχνηεκπαίδευση τίγρεις ταξίδια τηλεόραση υποβρύχια φάλαινες φαγητό φαντάσματα φανταστική λογοτεχνία φιλίες φιλοσοφία φοβίες φυσική φόβος φύση χάρτες χειμώνας χελώνες χορός χρυσοθήρες χρόνος χρόνος μέτρηση χρώματα όνειρα ύπνος

 

bookbook.gr εργαστήρια

συνδέσεις
bookbook.gr
κλείσιμο